Staroměstská mostecká věž u Karlova mostu se dočká kompletní rekonstrukce

Staroměstská mostecká věž

Staroměstská mostecká věž patří k nejpůsobivějším gotickým stavbám na světě. Věž spolu s Karlovým mostem nechal vybudovat podle návrhu Petra Parléře císař Karel IV. v polovině 14. století. Teď se dočká kompletní rekonstrukce.

Staroměstská mostecká věž kolem roku 1869 | Foto: Tilman2007/Museum Georg Schäfer,  CC BY-SA 4.0 DEED

Brána do Starého Města byla koncipována jako symbolický vítězný oblouk, kterým procházeli čeští králové na své korunovační cestě. Aby si návštěvníci věže mohli dopřát nezapomenutelný výhled, musí na ochoz vystoupat po 138 schodech. Opravy se dočkají kameny, ze kterých je věž postavená, střecha, elektrické rozvody, poničené povrchy kamenů na schodišti i malby.

Břidlice na střeše je výborná, ale reznou hřebíky

Jak uvedli vedoucí správy památkových objektů Prague City Tourism (PCT) Petr Kotalík a kurátor pražských věží Karel Kučera, opravy potrvají asi čtyři roky a vyjdou podle předpokladu na několik stovek milionů korun.

Staroměstská mostecká věž | Foto: Štěpánka Budková,  Radio Prague International

Důkladně analyzován bude kámen. Věž je postavená převážně z pískovce, na některých místech z opuky. Navíc jsou pískovce z různých dob a z různých míst. Například velmi kvalitní jsou středověké kameny z lomu u Záp. Horší kvalitu má pískovec z Petřína. Odborníci budou řešit i povrchy kamenů uvnitř věže, například na schodišti, kam návštěvníci vyrývají různé nápisy.

"Druhý problém, který nás trápí, je střešní krytina. Není problém, že by dosloužily šablony z břidlice, ale problém je, že dosluhuje spojující materiál, tedy hřebíky. Reznutím se zmenšuje, zmenšuje, až se ztratí úplně," řekl Kučera. Jednotlivé části krytiny navíc rozkmitává vítr, který tak vytahuje hřebíky, až zmíněná šablona upadne.

Záhadná gotická socha na vrcholu věže

'Věžník' | Foto: Štěpánka Budková,  Radio Prague International

Sochy na věži jsou pískovcové kopie. Původní gotické sochy byly v roce 1972 kvůli špatnému stavu odstraněny a jsou v lapidáriu Národního muzea. Originální Parléřovy sochy sv. Zikmunda a sv. Vojtěcha reprezentovaly české gotické umění na velkých reprezentativních výstavách v Metropolitním muzeu umění v New Yorku roku 2005 a v Obrazárně Pražského hradu roku 2006.

Na vrcholu schodiště na ochozu věže je pak umístěna jedna z nejzáhadnějších gotických soch v Praze, lidově nazývaná „Klíčník" nebo „Věžník", kterou nechal postavit Václav IV.

Další zajímavostí Staroměstské mostecké věže je, že v poledne o letním slunovratu vrhá plastika lva po velmi krátkou dobu stín na erb se svatováclavskou orlicí. K tomuto jevu přitom dochází v jediný den v roce. A na středověký svátek sv. Víta, zapadá Slunce při pohledu od věže nad místem, kde jsou ve svatovítské katedrále uloženy ostatky tohoto světce.

13
50.086184540900
14.413578644200
default
50.086184540900
14.413578644200