Startuje mezinárodní projekt Dekáda Romů

Integrace Romů do společnosti, zlepšení jejich životních podmínek a zvýšení úrovně vzdělanosti romské populace jsou hlavními cíly mezinárodního projektu Dekáda Romů 2005-2015. Hodlá se mu věnovat osm středo a východoevropských států, které romskou otázku vnímají jako citlivý problém. Rozsáhlý program, který vznikl na popud Světové banky a institutu Open Society, oficiálně ve středu odstartuje v Sofii schůzka představitelů osmi zemí.

Do projektu Dekáda Romů se přihlásilo Bulharsko, Česko, Chorvatsko, Maďarsko, Makedonie, Rumunsko, Slovensko a Srbsko a Černá Hora na světovém kongresu Romů, který se konal v polovině roku 2003 v Budapešti. Ze sociologických průzkumů a sčítání lidu vyplývá, že v Evropě žije na 8,5 milionu Romů, z toho přes šest milionů právě ve zmíněných zemích. Romové tvoří v současnosti největší národnostní menšinu v Evropě, která je specifická tím, že nemá vlastní stát.

Zapojení Česka do mezinárodního programu Dekáda Romů provázejí rozpaky. Přestože česká vláda po váhání souhlasila se zapojením země do projektu, uvolnění půl milionu ročně na jeho koordinaci neschválila. V oficiální české delegaci, která má v Sofii projekt spolu se zástupci dalších sedmi států odstartovat, není pak jediný Rom či Romka.