Stát bude spolufinancovat projekt Evropské hlavní město kultury až 480 miliony

Ministr kultury Martin Baxa (ODS) uspěl na jednání vlády ve Vimperku s žádostí o zvýšení rozpočtu svého resortu o dotaci na přípravu projektu Evropské hlavní město kultury (EHMK) 2028. Suma by se měla rozdělit do šesti let 2024 až 2029, a to do maximální výše 480 milionů korun. Ve finále jsou Broumov v Královéhradeckém kraji a České Budějovice na jihu Čech. Vítěz bude známý 30. června.

Akce Evropské hlavní město kultury je iniciativou Evropské unie, jejímž cílem je zdůraznit bohatství a rozmanitost evropských kultur, jejich společné aspekty i tradice. Podle pořadatelů chce také poukázat na to, že Evropa byla centrem bohatého a rozmanitého uměleckého rozvoje a evropská města hrála významnou úlohu při tvorbě a šíření kultury.

Za výběr vítězného města odpovídá mezinárodní porota složená z 12 odborníků, která pro udělení titulu doporučí město nejlépe splňující předem daná specifická kritéria. Evropská komise uděluje vítězným městům peněžní cenu vytvořenou na počest iniciátorky projektu Meliny Mercouriové ve výši 1,5 milionu eur (asi 35,4 milionu korun).