Evropským hlavním městem kultury 2015 bude Plzeň

Foto: ČTK

V Ostravě a Plzni to ve středu vypadalo, jakoby mezi oběma městy probíhalo ostře sledované fotbalové utkání. A také pozdější titulky článků o této události zněly jako ze sportovního prostředí - Plzeň zvítězila, porazila Ostravu. Plzeň přitom nezískala pohár a medaili, ale titul Evropské hlavní město kultury 2015.

Předseda mezinárodní poroty Robert Scott a Jiří Besser  (vlevo),  foto: ČTK
"České město, které jsme doporučili ministrovi na titul Evropské hlavní město kultury v roce 2015, je město Plzeň." Po těchto slovech předsedy mezinárodní poroty Roberta Scotta, zavládlo v řadách Plzeňanů nadšení.

Porota, před níž města prezentovala své projekty, má celkem 13 členů, dva se ale na jednání nedostavili. Místopředseda poroty Roman Bělor k rozhodování řekl:

Zástupci Plzně se radují z vyhlášení výsledku,  foto: ČTK
"To rozhodování bylo velmi těsné, bylo to 6:5, já samozřejmě nemohu referovat o tom, kdo a jak hlasoval, ale už ta těsnost hlasování signalizuje, že to bylo velké dilema. Obě města připravila poměrně velmi dokonalé projekty, každý ten projekt měl trošku jinou sílu. Bylo to velmi těsné jak napříč tou porotou, tak v každém z nás."

Oslavy v centru Plzně,  foto: ČTK
Yvonna Kreuzmannová, umělecká ředitelka projektu Plzeň 2015, v České televizi uvedla, co město po získání titulu čeká.

"Je velká šance zrealizovat všechny stavby, to znamená, doplnit infrastrukturu o to, co tam chybí. Výstavní prostory, prostor pro současné umění, komunitní práci umělců, nové divadlo, green ways, to jsou nádherné zóny podél řek. To město prokoukne, ono bylo v osmdesátých letech velmi šedivé, už za posledních dvacet let se velmi posunulo, ale teď je ten impuls velmi zásadní a může se z toho stát atraktivní metropole uprostřed Evropy přímo na hranici mezi západem a východem."

Titul Evropského hlavního města kultury neznamená pro západočeskou metropoli jen zvýšení prestiže, ale také finanční podporu. Plzeň by měla dostat asi 37 milionů korun.

Obrovská vlna smutku zasáhla centrální Masarykovo náměstí v Ostravě,  foto: ČTK
Ostrava tedy se svou kandidaturou neuspěla, projekty, které měla připravené, ale podle jejího primátora Petra Kajnara, budou pokračovat. Město se ve spolupráci s krajem před několika lety rozhodlo snižovat nezaměstnanost, zaměřilo se na podporu vysokých škol a bylo také jasné, že se budou muset soustředit na kulturní prostředí, řekl v České televizi Kajnar:

Petr Kajnar
"Řekněme vytvořit v Ostravě něco, co bude poskytovat lidem širší kulturní zázemí a vyžití, protože to potřebují nejen zdejší občané, ale také investoři a lidé, u nichž chceme, aby přišli do města, potřebují město, které žije, které voní, které je přitažlivé. Ty naše potřeby se potkaly s tím městem kultury, a když jsme to začali připravovat, tak jsme nepřipravovali jenom projekt pro projekt, ale dělali jsme to pro sebe i pro zbytek České republiky, takže my v tom budeme pokračovat."

Proměnou by v Ostravě měl projít např. areál výstaviště Černá louka, kde má vzniknout koncertní síň, galerie nebo hudební pavilon.

V roce 2015 nebude evropským hlavním městem kultury jen Plzeň, ale také belgický Mons.