Stát možná zdravotnictví od dluhů pomůže, začne se ale šetřit

Stát možná zdravotnictví pomůže od dluhů, současně se ale zřejmě začne spořit například ve výdajích na léky a lékaři asi zatím přidáno nedostanou. Vyplývá to ze série čtvrtečních jednání. O tom, jak řešit opakované dluhy tuzemského zdravotnictví, budou jednat i účastníci páteční klíčové schůzky za účasti premiéra Jiřího Paroubka.

Zdravotnictví nyní tíží desetimiliardový dluh. Ministryně Milada Emmerová navrhuje mimo jiné zvýšit odvody státu za děti, důchodce a lidi bez práce. Chce rovněž 3,8 miliardy korun pro Všeobecnou zdravotní pojišťovnu. Stát by tak uhradil část dlužného pojistného za zkrachovalé státní podniky. Ministryně také navrhla, aby si lidé připláceli na pobyt, pokud jsou ve zdravotním zařízení ze sociálních důvodů. Kromě toho by podle ní mělo platit i ministerstvo práce a sociálních věcí, ne zdravotní pojišťovny jako dosud. "Nesouhlasíme s výběrem peněz od chudých pacientů," řekla ČTK v reakci na tento návrh Vladimíra Bošková, předsedkyně Občanského sdružení na ochranu pacientů.

Emmerová prosazuje i rychlejší zavedení stoprocentního přerozdělování vybraných peněz mezi zdravotními pojišťovnami. Nyní si mezi sebou dělí 60 procent prostředků, na čemž tratí právě VZP, protože je u ní pojištěno nejvíc starších lidí, kteří patří k "nákladnějším" pacientům.