Stát pošle obětem zemětřesení v jihovýchodní Asii deset milionů

Česká republika pošle do jihovýchodní Asie, kterou postihlo katastrofální zemětřesení, humanitární pomoc v hodnotě deseti milionů korun. V postižených oblastech pobývá podle ministerstva zahraničí nanejvýš tisícovka českých turistů. Několik Čechů bylo zraněno, s několika desítkami českých turistů se dosud nepodařilo navázat kontakt. Českým občanům úřady zajistí konzulární, lékařskou i psychologickou pomoc, v případě potřeby je do vlasti přepraví armádní speciály.

S dopravou první humanitární pomoci (balené pitné vody) pomohly České aerolinie. "Zdroje pitné vody jsou tam znečištěny. Další humanitární pomoc bude následovat, ať už finanční, nebo materiální. Jde zhruba o deset milionů korun," řekl novinářům po dnešní poradě zástupců zainteresovaných ministerstev ředitel sekce předsedy vlády Miroslav Kostelka. Prvních pět milionů už uvolnilo ministerstvo zahraničí, poskytnutí dalších pěti milionů korun musí ještě začátkem ledna schválit vláda.

Letadlem do Colomba, které z Ruzyně vzlétlo v pondělí po 14:00, odletěli i dva lékaři a psycholog. Ministerstvo zdravotnictví bleskově vybralo specialisty na traumatické a posttraumatické stavy z pražské Všeobecné fakultní nemocnice a z Nemocnice Na Homolce.

Klienti všech velkých českých cestovních kanceláří v jihovýchodní Asii jsou v pořádku, mnozí Češi ale cestovali do turisticky atraktivních zemí na vlastní pěst. "Ministerstvo zahraničních věcí každopádně nedoporučuje českým občanům cestovat do postižených oblastí," řekl náměstek ministra zahraničí Pavel Svoboda. Černínský palác posiluje počty svých konzulárních pracovníků v oblasti, aby mohli pomoci českým občanům. Na nejvíce postiženou Srí Lanku ministerstvo dočasně přeložilo konzulku z českého velvyslanectví v indickém Dillí, jižní pobřeží Thajska bude mít na starosti diplomat z ambasády v Bangkoku. Do oblasti míří i konzulární specialista na nouzové situace.

V případě potřeby se mohou lidé obrátit na krizové linky ministerstva zahraničních věcí na číslech 224182425, 224182237 a 224182254. Ministerstvo vnitra zprovoznilo psychologickou linku, na níž se mohou obrátit příbuzní českých turistů nebo lidé, kteří se z místa živelní pohromy vrátí. Volat mohou na pevnou linku 974 833 235 nebo na mobilní telefon 603 190 617. "Odborníci jsou na pevné lince k dispozici v pracovní dny od 08:00 do 16:00 a na mobilním telefonu denně od 08:00 do 20:00," informovala ČTK mluvčí ministerstva vnitra Radka Kovářová. Psychologové lidem poskytnou odbornou pomoc nebo jim poradí, kam se mají obrátit.

Česká republika v pondělí jménem prezidenta, premiéra a ministra zahraničních věcí zaslala státům zasažených katastrofálním zemětřesením soustrastné telegramy.