Stovka legendárních aut Mini se sjela do Plzně

Do Plzně se sjela více než stovka legendárních britských automobilů Mini a Mini Cooper, které ve svých groteskách o panu Beanovi proslavil britský komik Rowan Atkinson. Na 22. ročník mezinárodního víkendového srazu příznivců a milovníků této značky přijeli majitelé Mini z Čech, Slovenska, Německa, Maďarska, Polska, Francie a Rakouska, řekl ČTK jeden z organizátorů Vladimír Hubáček. "Pro mě Mini znamená speciální životní styl a já mu zůstávám věrná už přes 20 let," říká nadšená příznivkyně značky, jedna z nestorek srazů, osmasedmdesátiletá Anastázie Rakouská z Prahy. "Toto autíčko dlouhá léta, od roku 1959, bylo nenapodobitelné a neopakovatelné, stará dobrá Anglie na mě udělala dojem a zůstanu tomu věrná po zbytek života," říká žena, která ve svém druhém Mini Mayfair jezdí přes 15 let.

První sraz milovníků malého autíčka se konal v roce 1982 u mlýna na Tachovsku a přijelo tam sedm aut, na druhý ročník už dvě desítky a v posledních letech se schází kolem stovky vozidel. Přestože na nynějším srazu se objevila vozítka v různých úpravách, většina příznivců zůstává věrná klasice. Mini se ale nevyráběly jen jako osobní automobily, dělaly se i ve verzi kombi s dvoukřídlými zadními dveřmi, jako dodávky i jako pick-up, byly i kabriolety nebo terénní verze. Letos poprvé si příznivci Mini na svůj sraz pozvali i další majitele starých britských aut, takže bylo možné vidět i ladné křivky několika jaguárů nebo vozů MG.

Legenda Mini se zrodila na konci 50. let 20. století. Původem řecký inženýr Alex Issigonis posadil ve dvojicích čtyři statné muže na židle a obkreslil jejich obrys křídou. Asi za šest měsíců vyjel v roce 1959 do světa první vůz odpovídajících rozměrů. O dva roky později se objevily vozy se sportovní úpravou - Coopery.