Stovky lidí přišly na mši pod širým nebem na slovanském hradišti v Mikulčicích

Stovky lidí z okolních obcí i z nedalekého Slovenska přišly dnes odpoledne na mši pod širým nebem, která byla vrcholem Cyrilometodějské pouti na Podluží ve slovanském hradišti v Mikulčicích na Hodonínsku. Mše se na archeologickém nalezišti koná na svátek Cyrila a Metoděje od 90. let, tradici nepřerušil ani covid, ani tornádo, které Mikulčice poničilo před dvěma lety, řekl ČTK emeritní brněnský biskup Vojtěch Cikrle.

Před malomyslností, vzájemným dohadováním a rozdělováním společnosti varoval dnes na slavnostní mši ve Velehradu na Uherskohradišťsku administrátor olomoucké arcidiecéze Josef Nuzík. V kázání se zmínil také o nedoceňování role rodiny, která je podle něj základem společnosti. Nuzík byl hlavním kazatelem slavnostní mše, kterou dnes dopoledne ve Velehradu vyvrcholily tradiční cyrilometodějské slavnosti.

Česká republika dnes slaví státní svátek připomínající slovanské věrozvěsty Cyrila a Metoděje, velehradské cyrilometodějské slavnosti na jejich odkaz poukazují. Patří k nejvýznamnějším církevním svátkům v zemi. Mise Cyrila a Metoděje položila v druhé polovině 9. století na Moravě základy vzniku českého státu. Přeložili biblické a liturgické texty a upravili pro slovanskou řeč písmo, vytvořili světský a církevní zákoník a dali mnoho podnětů pro zpěv, ikonografii a kazatelskou činnost i pro politiku, diplomacii a hospodářství. Bratři ze Soluně, které povolal velkomoravský kníže Rostislav, přišli na Velkou Moravu na jaře roku 863.