Stovky lidí vyprovodily Stellu Zázvorkovou na poslední cestě

Za velkého zájmu veřejnosti se v úterý v Praze uskutečnilo poslední rozloučení s přední divadelní, filmovou a televizní herečkou Stellou Zázvorkovou, která zemřela 17. května ve věku 83 let. Velká obřadní síň strašnického krematoria se zaplnila do posledního místa.

Rakev na katafalku obklopovalo množství květů. Byly mezi nimi věnce od prezidenta Václava Klause a jeho chotě Livie, předsedy vlády Jiřího Paroubka, který usedl mezi smutečními hosty, od předsedy Senátu Přemysla Sobotky, ministra kultury Pavla Dostála, od Herecké asociace, České filmové a televizní akademie, televize a rozhlasu, nadace Život umělce a Městských divadel pražských.

V úvodu pietního aktu zazpívala Lucie Bílá. Nejprve Gounodovo Ave Maria a pak rovněž známou píseň Pie Jesu z Requiem skladatele Andrewa Lloyda Webbera za doprovodu královéhradeckého chlapeckého sboru Boni Pueri. Ministr Dostál pak dal zesnulé poslední sbohem nikoli z titulu své funkce, ale jako člověk, který ji měl rád. "Jestli byl někdo tak silně poznamenán člověčinou, byla to právě ona. A to v soukromém životě i na jevišti. Ačkoli její osobní život nebyl vždy jen plný radosti, dokázala sama radost rozdávat plnými hrstmi. Její povaha přinášela pohodu, moudrost, laskavost, dobrou náladu, nakažlivý optimismus, ale i světlo do tmy," uvedl a poděkoval za to, co vykonala pro českou kulturu. Dostál se prý nikdy nepotkal s člověkem, který by o ní řekl byť jen jedno nepěkné slovo. "Kdyby tady byla s námi dalších sto roků, asi by nám pořád přinášela radost. Patřila k těm vzácným lidem, jejichž odchodem ztrácí tento svět mnoho ze svého jasu a barevnosti. Bude nám všem hodně chybět," dodal. Nestyděl se přitom za slzy, které se nejen jemu při "poslední děkovačce" této velké české herečky draly do očí.

Smuteční síní se pak při zavírající se oponě rozezněl potlesk, jímž přítomní herečce naposledy poděkovali. Byli mezi nimi Jiřina Jirásková, Zdeněk Svěrák, Karel Gott, Helena Vondráčková, Miroslav Donutil, Eva Pilarová, Stanislav Zindulka, Miloš Nesvadba, Václav Postránecký, Jiřina Bohdalová, Juraj Herz a mnozí další.