Jubilant Jan Werich

Jan Werich (vlevo) a Jiří Voskovec
0:00
/
0:00

Česko si během následujícího víkendu připomene sté výročí narození Jana Wericha, který se stal známým už v době první republiky a jeho sláva a obliba trvá dodnes. Více Martina Lustigová.

Jan Werich se narodil 6. února 1905. Už jako malý kluk se seznámil s Jiřím Voskovcem, o něco později vzniklo velké přátelství na celý život. V roce 1927 spolu uvádějí první divadelní hru, slavnou Vest Pocket Revue. Od počátku jejich divadelní kariéry s nimi spolupracuje Jaroslav Ježek, jehož nezapomenutelné melodie spolu s texty dvojice V+W znají celé generace.

Brzy přišly další úspěšné hry, například Kostky jsou vrženy, Ostrov Dynamit, Kat a blázen nebo Balada z hadrů. Představení Osvobozeného divadla se těšila velké oblibě. Vzpomíná Stella Zázvorková: "Já jsem tam byla v divadle poprvé, když mi bylo tak třináct let. A myslím, že jsem byla úplně nadšená těmi ohromnými záplavami smíchu v publiku."

Vedle divadelních her dvojice komiků natočila i několik úspěšných filmů. V roce 1939 Werich s Voskovcem i Ježkem opustili vlast a odjeli do exilu do Spojených států. Odtud vysílali do nacisty okupovaného Protektorátu. Bezprostředně po skončení války se Jan Werich vrací domů, ale Osvobozené divadlo se v původní podobě už obnovit nepodaří - Jiří Voskovec totiž Československo brzy navždy opouští. Werich si musí najít nové herecké partnery. Totalitní režim ho pak v tvorbě soustavně omezuje.

Proč je Jan Werich i dnes tak oblíbený? To je otázka pro divadelního historika Vladimíra Justa: "Já si myslím, že to byl jeden z nejgeniálnějších komiků, jaké jsme kdy měli. Ale také velmi slušný autor, velmi dobrý spisovatel, což dokázal v době, kdy nesměl hrát." Fimfárum, Werichovy eseje o klaunství nebo cestopisy mají podle kritiků čapkovskou úroveň.

Kde je vrchol Werichovy tvorby? Pokračuje Vladimír Just: "Jednak každého čtenáře odkazuji na jejich dialogy v kterékoliv hře, která byla kdy vydána. To jsou nejživější části těch her. Zrovna tak v jejich filmech celé to pásmo jejich klaunských výstupů ve Svět patří nám nebo Hej rup zůstává živé a jsou to skutečně vrcholy srovnatelné s Chaplinovými výstupy. To okolo, to je mrtvé, to je většinou tendenční nebo schématické. Potom bych řekl, že jsou to televizní aktovky, dvě podle Čechova. No a potom v těch forbínách s Horníčkem. To si myslím, že pořád je ještě živé. A znovu a znovu se to vydává a poslouchá."

Jan Werich má co říct i dalším generacím. Důkazem jsou nová vydání Werichových a Voskovcových nahrávek nebo knih. Jan Werich inspiroval další generace divadelních i filmových tvůrců. Vladimír Just k tomu ale podotýká: "To neznamená, že bychom ho měli uctívat jako nějakého Pana Wericha, Moudrého klauna, Pánaboha, málem filosofa Sókrata... To je prostě nesmysl. To jsou mýty."

Jan Werich s námi není už skoro 25 let, přesto je člověkem na něhož se stále vzpomíná. "Někteří lidé nám budou chybět a on k nim patří," uzavírá Stella Zázvorková.