Střídání stráží v losangeleském Sokole

První sokolská jednota v USA byla založena 14. února 1865 v St. Louis ve státě Missouri. Další se zformovaly v Chicagu, New Yorku, Baltimoru, Clevelandu, Milwaukee, Detroitu, Cedar Rapids a Omaze.                                                

Foto: Ája Bufka

V Los Angeles založilo Sokol v roce 1909 devět mladých Čechů. Přes omezené finanční prostředky měli velký cíl - pokračovat v Tyršových ideálech a pomáhat krajanům. Soustředili se na gymnastiku, kulturní, vzdělávací programy a divadelní představení, včetně sborového zpěvu, posezení při táborácích a další aktivity.

K bohaté historii zdejší jednoty patří v roce 1915 účast na shromážděních při příležitosti Panpacifických her – World Expo v San Francisku a setkání národů z pacifického regionu v San Diegu. Slet v roce 1959 navštívily sesterské spolky ze všech koutů Ameriky. V roce 1984 se zúčastnila skupina sokolů kulturních akcí během olympijských her v Los Angeles. V roce 2006 reprezentovali zástupci z města andělů svoji organizaci během sletu v Praze.

Výměna generací

Marci Buchanan | Foto: Ája Bufka

Ve společenském sále luteránského kostela v západní části města se sešli členové na výročním shromáždění, aby si řekli, kam se má ubírat místní Sokol dál. Nezadržitelné stárnutí členů si s příchodem mladší generace vynutily zásadní změny – volbu nového představenstva a nový program pro příští rok, včetně podpory České školy a účasti na plánovaných akcích. Nastupující předsedkyně Petra Geyer poděkovala za práci odstupujícímu vedení Sokola a nastínila program, ve kterém plánuje mimo jiné větší spolupráci se spolky ze San Diega a San Franciska. A pokud jde o samotné akce? Běh České republiky, Piknik na pláži, „tracking“ po turistických stezkách v horách a především nacvičování skladeb pro pražský Slet v roce 2024. Zároveň věří, že velké vzdálenosti ve městě se podaří členům zvládnout díky lepší internetové komunikaci, obnoveným webovým stránkám a organizaci společných jízd, protože někteří důchodci už nemohou řídit. O hospodaření a programu České školy informovala ředitelka Marci Buchanan. Děti i dospělí se mohou těšit na dva systémy výuky, on line a osobně ve třídě. Oznámení o obnovení populárního Mikulášského večera po pandemii vyvolalo velký potlesk.

Nácvik na Slet v plném proudu

Otto Notzl | Foto: Ája Bufka

Otto Notzl, který nacvičuje skladby pro Sokolský slet v příštím roce, zhodnotil jejich průběh: „Scházíme se v rekreačních parcích v Hollywoodu. Nacvičujeme dvě skladby Babí léto a Jdi za štěstím. Jsou rozděleny po deseti členech. Od začátků prázdnin jsme se setkali jen pětkrát. Nacvičovat tady je komplikovanější než v Praze. Například Babí léto je těžší a potřebovali bychom se scházet aspoň jednou týdně. Doposud se mi podařilo udělat s cvičenci, vše co se dalo zvládnout, ale bez toho, že by znali své pozice na stadionu v Edenu. A tak věřím, že se vše vyřeší, až zjistíme, ve které skupině vlastně budeme.“

Výroční schůze Sokol LA se zúčastnilo více jak tři desítky členů několika generací a profesí. Kromě důchodců a mladších ročníků úspěšných nejen v Hollywoodu, ale i ve zdravotnictví, v auto průmyslu a klasických i nových technologiích, se zúčastnili hosté z jiných Česko-slovenských spolků jako např. pasadenské Besedy nebo vzdálené Santa Barbory.

Autor: Ája Bufka
klíčové slovo:
spustit audio