Stromem roku 2020 se stala jabloň v Machově na Náchodsku

Stromem roku 2020 se stala jabloň v Machově, foto: Nadace Partnerství / Marek Olbrzymek

Titul Strom roku 2020 získala v Česku jabloň u hostince U Lidmanů v Machově na Náchodsku. Ovocný strom dostal toto ocenění poprvé. 5800 lidí vybíralo z dvanácti finálových stromů.

Foto: Nadace Partnerství / Marek Olbrzymek

Pokud by zahrádkáře zajímalo, jaká jablka vítězný strom plodí, je to kožená zimní reneta. Jabloň je stará přes 70 let. Dnes má už dutý kmen a návštěvníkům hospůdky nabízí příjemný stín. Je symbolem místního sousedského života a tradic.

Pamětníci vzpomínají, že původně tu byly kolem roku 1920 vysázeny jabloně čtyři. Když začala poslední chřadnout, dala její zachráněná větev život té současné, která roste u turistické stezky. Strom do ankety přihlásila místní akční skupina Stolové hory.

"Pomáháme obecně místnímu venkovu. Napadlo mě, co je víc spjaté s českým venkovem, než právě ovocný strom. Chodím sem ráda na pivo, nemám to daleko. Pod jabloní jsem si užila pár hezkých večerů, tak mě napadlo, že ta jabloň, která je svědkem příběhů a setkávání lidí, by mohla být tím kandidátem," uvedla v České televizi Mirka Soldánová.

Ovocný strom zatím anketu nikdy nevyhrál

Hostinec U Lidmanů,  foto: Vladislava Wildová,  archiv ČRo

Ještě se však nestalo, že by anketu vyhrál ovocný strom. Jabloň vysadil původní majitel hostince U Lidmanů, právě v roce narození svého syna Jaroslava Lidmana. Ten zavzpomínal, že jabloň po několika letech od vysazení neplodila. Jeden z hostů tatínkovi řekl, že má málo železa. Poté, co zakopali k jejím kořenům hřebíky, opravdu začala plodit.

Jabloň se zvláštně zakřiveným kmenem má na svých větvích ještě jablka. Jen hosté tu v restauraci v době pandemii chybí. Nynější majitel restaurace i vítězného stromu Petr Šturm v České televizi řekl, že před šesti lety, když penzion koupil, dokonce chvíli uvažoval o tom, že by strom pokácel, aby zvětšil prostor.

Foto: Vladislava Wildová,  archiv ČRo

"Nejsem tak rychlý, takže jsem to nakonec neudělal. Pak se mi ten strom i ta zahrádka začala líbit tak, jak je. Jsem spokojený, strom tu zůstal. Hosté sedí v jeho stínu, je to pěkný pohled na zahrádce."

Je rád, že jabloň starobylé odrůdy anketu vyhrála a možná se stane dalším turistickým cílem v oblasti.

Loňský výherce - Chudobínská borovice - se stala Evropským stromem roku

Lípy v Hřebenech,  foto: Nadace Partnerství / Marek Olbrzymek

Na druhém místě v ekologické anketě o nejsympatičtější dřevinu ČR skončily lípy v Hřebenech na Sokolovsku, třetí je dub Hugo z Lednice na Břeclavsku. Vítězná jabloň v Machově teď bude odborně ošetřena a bude reprezentovat Česko v mezinárodní anketě Evropský strom roku.

Tam loni zabodovala Chudobínská borovice, která mezinárodní anketu vyhrála. Titul zamířil do Česka poprvé v desetileté historii ankety. Chudobínská borovice roste nad břehem vírské přehrady na Žďársku.

8
50.49918941621434
16.27692618039228
default
50.49918941621434
16.27692618039228