Svaz: Zpracovatelé by měli mít se zemědělci dlouhodobé smlouvy

Pokud si české zpracovatelské podniky chtějí zajistit dostatek surovin, měly by se zemědělci uzavřít dlouhodobé smlouvy. ČTK to řekl předseda Zemědělského svazu Miroslav Jirovský. Farmářům by v nich měly garantovat ceny, které se přiblíží průměru v Německu nebo Rakousku. Zpracovatelských kapacit je podle Jirovského v Česku nadbytek a při dalším vývozu jatečných zvířat nebo mléka by se některé firmy mohly dostat na hranici existence.

Vývoz skotu, prasat a mléčných výrobků se po vstupu do EU několikanásobně zvýšil. "U většiny komodit kromě obilí jsme hluboce a někdy hodně hluboce pod cenami našich sousedů. Proto musíme vyvíjet tlak na zpracovatele," uvedl Jirovský na zasedání výboru a kontrolní komise svazu ve Větrném Jeníkově na Jihlavsku. Podle něj se produkce musí dobře zhodnotit; buď v tuzemsku nebo jinde.

Podle ministra zemědělství Jaroslava Palase by vývoz zvířat a mléka mohl krátkodobě přispět ke zvýšení farmářských cen. "Ale je to negativní trend, pokud by měl být dlouhodobý," podtrhl. Podle ministra se vyváží surovina a dovážejí se výrobky s přidanou hodnotou. Zpracovatelské podniky se podle něj dostávají do ztráty, protože neprosadily zvýšení cen u obchodních řetězců.

"Jsou v kleštích, v nichž jste byli dosud vy," řekl zemědělcům ministr. Podle Palase by se jim vývoz mohl vymstít; pokud se cizí zpracovatel dostane do krize, nejdříve přestane odebírat ze zahraničí. Podle Jirovského to je ale věc uzavíraných smluv.