Svět knihy přivítal rekordních 20 tisíc návštěvníků

Svět knihy 2002, Foto: ČTK

Příznivci knih a literatury se od čtvrtka do neděle scházeli v Průmyslovém paláci na pražském Výstavišti, kde se konal osmý ročník mezinárodního knižního veletrhu Svět knihy 2002. K akci se vrací Vilém Faltýnek.

Ani teplé počasí, které ze secesního výstavního paláce dělá téměř saunu, neodradilo tisíce čtenářů od prohlídky 215 stánků českých i zahraničních nakladatelů či možnosti setkat se s některým z 234 spisovatelů a dalších osobností. Festival přivítal více než 20.000 návštěvníků. Jaké je toto číslo ve srovnání s minulými ročníky, jsem se zeptal výkonné ředitelky festivalu Dany Kalinové.

"Ta návštěvnost byla rekordní. Je to i proto, že jsme měli masivní reklamu."

K čemu je dobré přilákat na veletrh co nejvíc návštěvníků?

Svět knihy 2002,  Foto: ČTK
"Velmi stručně řečeno, jde o osvětu knihy a literatury. Knižní veletrh není komerční akcí v pravém slova smyslu, tedy v objemu uzavíraných dohod mezi nakladateli a knihkupci a v prodeji autorských práv, kde náš veletrh ve srovnání se zahraničním pokulhává. Náš je především uporozněním na knihu a literaturu a je to velká kulturní akce."

Můžete srovnat pražský veletrh například s lipským, frankfurtským...?

"Frankfurtský knižní veletrh má ve světě unikátní postavení. Dnes se vedle něho ještě staví londýnský veletrh a Book-expo v Americe, ale to je hodně uzavřené především pro americký trh. Náš veletrh má jenom jeden den určený odborné veřejnosti, aby byl klid na jednání, ale ty další tři dny se věnuje především široké čtenářské veřejnosti. A bez této kompozice by myslím ani nemohl existovat."

Jaká byla letos účast zahraničních nakladatelů?

"Na našem veletrhu se účastní zahraniční vystavovatelé především prostřednictvím kolektivních, národních nebo oborových expozic. A letos jsme měli v jejich rámci účastníky z dvaceti osmi zemí světa. Tradičně je velká účast z frankofonní oblasti, nebo letos poprvé iberoamerický prostor, Mexiko, Venezuela, Kolumbie, Peru, a byli velmi spokojeni. Takže z toho mám velikou radost."

Návštěvníci znavení procházením rozsáhlého Průmyslového paláce si mohli vybrat ze 143 doprovodných programů. Za tímto číslem se skrývala řada autogramiád, besed, autorských čtení či prezentací nových knížek. Mohli si také prohlížet vystavené publikace, které zvítězily v soutěži Nejkrásnější české knihy roku 2001, Fotografická publikace roku apod. Ke knižnímu veletrhu se ještě vrátíme tento týden v pravidelné Knihovničce Radia Praha.