Svoboda se obává, že česko-vatikánská smlouva nebude ratifikována

Ministr zahraničí Cyril Svoboda (KDU-ČSL) se obává, že česko-vatikánská smlouva nebude ani v budoucnu z vnitropolitických důvodů ratifikována. Na konferenci o vztahu církve a státu v české právní úpravě řekl, že přitom neexistuje jediný racionální důvod, proč by nemohla být uzavřena. Zablokování je podle něj jen snahou odpovědět na poptávku ve společnosti, či spíše na falešnou představu, že církev chce privilegia.

"Ratifikace česko-vatikánské smlouvy je v zájmu státu i společnosti," prohlásil Svoboda. Smlouva podle něj nikoho neohrožuje a není v rozporu s ústavou. Cyril Svoboda řekl, že v české politice se vztah církví a státu zformuloval během krátké doby mezi listopadem 1989 a volbami na jaře 1990. Základní směr byl, že církve mají právo vystupovat autonomně. "Od té doby jsme svědky opačného trendu," konstatoval dnes a zmínil se o posilování role státu i o jeho snaze více vstupovat do života církví. "Vůbec ale nerozumím tomu, čeho se tím má dosáhnout, co z toho má společnost mít," poznamenal Svoboda. Vyslovil domněnku, že nejde o racionální věc, ale pouze o odpověď na společenskou poptávku.

Připomněl, že česko-vatikánská smlouva byla vyjednána v době sociálnědemokratické vlády Miloše Zemana za úzké součinnosti ODS. Když měla být smlouva ratifikována, sami její autoři se proti ní postavili. Svoboda proto v tomto světle vidí předchozí přípravu smlouvy ne jako vytváření většího prostoru pro církve, ale jen jako snahu získat si tehdy podporu části voličů.

Upozornil také, že kořeny sociální demokracie jsou v odporu vůči katolicismu a že prezident Václav Klaus, někdejší předseda ODS, se nechal slyšet, že česko-vatikánskou smlouvu v této podobě nikdy nepodepíše.