Telička odchází z diplomacie, nevylučuje soukromý sektor

Ze státní služby odchází Pavel Telička, který v říjnu končí jako český eurokomisař. Své působení nyní vidí mimo rámec české diplomacie, uvedla Česká televize (ČT). Teličkovi zkrátila česká vláda mandát, který měl do roku 2009. Na jeho místo nominovala expremiéra Vladimíra Špidlu. Telička televizi řekl, že pro své příští působení zvažuje eventuality mimo českou exekutivu, přičemž nevylučuje nabídky ze soukromého sektoru. "Ale jestli to bude v Praze, nebo to bude v Bruselu, nebo to bude určitá kombinace a jestli hovoříme o soukromém sektoru nebo hovoříme o něčem jiném, to jsou takové dvě, tři varianty...," řekl televizi. Konečné rozhodnutí chce učinit na přelomu září a října. Dřív než se rozhodne o sobě, chce se podle ČT postarat o členy svého dosavadního týmu.

Podle mluvčí vlády Věry Duškové uvažoval premiér Stanislav Gross o zařazení Teličky do vládní exekutivy. "Pan premiér si schopností pana Teličky velmi váží, a to byl také důvod, proč chtěl, aby byl součástí vládního týmu. Což ovšem naráželo na výhrady koaličních partnerů," řekla ČT Dušková. Proti tomu se však ohradil místopředseda lidovců Jan Kasal. "Byl jsem u většiny koaličních jednání a u žádného jednání jméno Pavel Telička v souvislosti s jeho vstupem do vlády nebo jinak nezaznělo," řekl Kasal. Teličkovo jmenování eurokomisařem kritizovali v minulosti právě lidovci, kterým vadí jeho komunistická minulost. Telička nepřijal podle televize nabídku Grosse, aby mu dělal šéfa poradců pro zahraniční politiku.

Telička odmítl premiérovu nabídku na pozici v české výkonné moci již při jejich setkání na konci července, kdy mu Gross vysvětlil, proč byl Špidla nominován do Evropské komise. Jak tehdy řekl Telička ČTK, sdělil premiérovi, že si v nadcházejícím období promyslí, co bude dál dělat. Poukázal na to, že má jasný mandát ve službě EU a hodlá mu zůstat věrný do konce října. Grossovi podle vlastních slov řekl, že s ním nepřijel do Prahy mluvit proto, aby dostal nějakou nabídku. Zároveň podotkl, že 15 let života zasvětil českému vstupu do EU; v tomto kontextu přijal také návrh minulé Špidlovy vlády, aby byl do roku 2009 českým komisařem. Nová česká vláda ve středu rozhodla, že Teličku v Bruselu od 1. listopadu, kdy se úřadu ujme nová Evropská komise, vystřídá expremiér Špidla.