Telička stále zvažuje několik možností příštího uplatnění

Český komisař Pavel Telička ještě váhá mezi několika možnostmi svého příštího působení poté, co jej v nové evropské exekutivě za necelé dva měsíce vystřídá expremiér Vladimír Špidla. Definitivně se rozhodne v říjnu.

"Jednou z variant kromě širší evropské infrastruktury je ovšem soukromý sektor. Ten je určitě předmětem zvažování. Ale jsou i jiné možnosti, které se pohybují někde 'mezi', a je možná i jejich kombinace," řekl Telička ČTK. "Úvahy se postupně vyjasňují, přeci jen jsem absolvoval v posledních dnech pár rozhovorů jak v Praze, tak tady z Bruselu. Situace nabírá jasnější komtury, pokročil jsem, ale definitivní jasno není," uvedl. Jakkoli mu Evropská komise, kde se cítil "jako ryba ve vodě", bude chybět, nové výzvy se nebojí.

Telička již v červenci odmítl nabídku premiéra Stanislava Grosse na další působení v české státní správě. Také míní odejít ze špičkové pozice komisaře důstojně a standardně, což patrně znamená, že se nemíní ucházet o úřednické místo v unijních institucích. Ale s oběma sférami by rád zůstal dál ve styku: "Jedno je jisté - nechci ztratit kontakt s tím, čemu jsem věnoval 15 let života."

"Nevylučuji, že státní správa bude jednoho dne zase aktuální, ale ne nyní, ne za této konstelace," řekl s ujištěním, že bude-li mít premiér či jiná místa zájem o jeho názor, samozřejmě vyhoví, bude-li to možné. A slůvky "uvidíme" a "možná s odstupem času" odpovídá i na otázku o své "evropské" budoucnosti. Možná sfér působení bude více, možná i v akademické obci.