Test bude nadále nutný jen při příjezdu z velmi rizikových zemí nebo při použití veřejné dopravy

Ministerstvo zdravotnictví v reakci na rozhodnutí Městského soudu v Praze pravidla upravilo tak, že od pondělí bude povinnost podstoupit test před vstupem do ČR jen při návratu z tmavě červených zemí, kde je podle úřadů velmi vysoké riziko nákazy. Do této kategorie patří menší část členských států Evropské unie a také většina třetích zemí, například je mezi nimi i Británie. Od pondělí 5. dubna se do této kategorie nově přesunou také dosud červené Nizozemsko a Belgie. Pro návraty ze zemí s vysokým a středním rizikem nákazy se bude test před návratem do ČR vyžadovat jen při použití veřejné dopravy.

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) v dnešní tiskové zprávě zopakoval, že člověk nakažený covidem-19 může za cestu letadlem nakazit deset až 20 lidí. "Ti pak mohou nákazu šířit v zemi, ve které vystoupí. Považujeme proto za nezbytné, aby se osoby testovaly už před vstupem na území ČR, to znamená před nástupem do dopravního prostředku," vysvětlil.

Součástí opatření zůstává také povinnost podstoupit PCR test, a to nejpozději do pěti dnů po návratu do ČR. Do té doby musí být dotyčná osoba v izolaci.

Městský soud v Praze zrušil předcházející přísnější znění opatření s tím, že stát si nemůže bez důkladného zdůvodnění klást podmínky pro vpuštění českých občanů zpět do vlasti.