Topolánek kritizuje odposlechy, podle Grosse tím nahrává zločinu

Předseda ODS Mirek Topolánek je přesvědčen, že policejní odposlechy ohrožují slušné a poctivé občany a také regulérnost politické soutěže. Premiér a šéf ČSSD Stanislav Gross ale tvrdí, že kritikou policejního sboru a nátlakem na jeho vedení občanští demokraté jen nahrávají pachatelům závažných trestných činů. Předsedové dvou nejsilnější stran se v neděli střetli v diskusním pořadu televize Nova. "Vytváříte dojem, že policie je nejhorší orgán v tomto státě. Jsem přesvědčen, že kromě slušných poctivých lidí, kteří vám jako ODS fandí, a je jich nepochybně většina, tak jestli někomu dnes tleskají všichni kriminálníci v této zemi, tak je to bohužel Občanská demokratická strana," řekl Gross Topolánkovi.

"To byla velmi ošklivá věta," reagoval Topolánek a zdůraznil, že on i jeho strana mají zájem tvrdě potírat klientelismus a organizovaný zločin. Policie ale podle něj nesmí být zneužívána k politickému boji. "Vrací se doba minulá, já nechci nikoho děsit, chci ten problém vyřešit," řekl lídr nejsilnější opoziční strany.

Gross míní, že tlaky na policii přicházejí i z takzvané šedé zóny. "Řada lidí, kteří vědí, proč se bojí, ten strach má a vyvíjí velký tlak. Ti lidé jsou vesměs poměrně vlivní a poměrně mocní," řekl premiér. Připustil, že kredit policie snižují i některé chyby policistů, například když řídí opilí.

ODS chce zřídit parlamentní vyšetřovací komisi kvůli tomu, že policie zřejmě v případu údajného pokusu uplatit unionistického poslance Zdeňka Kořistky vyslechla i Topolánkovy telefonáty a nahlédla do jeho konta. Žádá demisi ministra vnitra Františka Bublana i policejního prezidenta Jiřího Koláře, pro jehož odchod je i prezident Václav Klaus.

Topolánek považuje za alarmující rostoucí počet odposlechů a tvrdí, že v České republice je nejvyšší počet odposlechů na počet obyvatel. Gross to označil za lež. Rostoucí počet odposlechů podle něj souvisí se vzrůstajícím počtem mobilních telefonů v zemi, navíc někteří lidé zapojení do organizovaného zločinu jich mají třeba třicet i padesát. Topolánek si také stěžoval na úniky z policejních spisů včetně záznamů odposlechů do médií, problém vidí i ve skartaci spisů. Odposlechy podle Grosse nemohou být tajné, protože musí být přístupné široké skupině lidí, například obhájcům.