Transparency International: Hladina korupce v Česku neklesá

Co má společného Bulharsko, Brazílie a Česká republika? Kromě jiného společné čtyřiapadesáté místo na takzvaném Indexu vnímání korupce nevládní organizace Transparency International. Jestli jsme si v Česku meziročně polepšili nebo pohoršili a co udělat, abychom se přiblížili nejlepšímu Finsku, zjišťoval Herbert Brynda.

Pořadí zemí v žebříčku Transparency International vyjadřuje míru korupce ve veřejném sektoru tak, jak ji vnímají podnikatelé, analytici, a akademičtí pracovníci v té či oné zemi. Podle dnes zveřejněného Indexu vnímání korupce, který zahrnuje 133 zemí světa, je percepce korupce nejnižší ve Skandinávii, na Islandu nebo v Singapuru. Česká republika je na 54. místě žebříčku spolu s Bulharskem a Brazílií, což pozorovatelé považují za nepříliš lichotivé, obzvlášť když je na tom sedm nově přistupujících zemí do EU lépe než Česko. K jakému posunu došlo z českého hlediska od loňského výzkumu, jsem se zeptal výkonné ředitelky Transparency International v České republice Adriany Krnáčové:

"K žádnému signifikantnímu posunu směrem k lepšímu nedošlo. Došlo k posunu o dvě desetiny, což ani za posun ze statistického hlediska nelze považovat."

A jak si vysvětlujete postavení Česka ve srovnání se zeměmi, které také přistupují do Evropské unie?

"Nacházíme se třetí odspodu, to opravdu není příliš lichotivé postavení, když jsou před námi země jako Slovinsko, Maďarsko nebo Lotyšsko. Tyto země jsou daleko před námi. A proč tomu tak je? Možná, že tyto země berou boj proti korupci skutečně vážně a nejsou to jen proklamace."

Logo Transparency International Česká republika
Transparency International korupci vážně bere a navrhuje, aby byla jasně deklarována a dodržována nulová tolerance korupce vládou počínaje a komunální úrovní konče. Proto prosazuje změnu zákona o střetu zájmů:

"Navrhujeme zpřísnění zákona o střetu zájmů, připravili jsme návrh, který by měl být v nejbližší době předložen parlamentu. Doufáme, že bude přijat zákon o veřejných zakázkách v tak účinné podobě, aby tam byly mechanismy, které zabrání zneužívání. Věříme, že se rozšíří pravomoci Nejvyššího kontrolního úřadu na kontrolu samospráv, to znamená kontrolu krajských úřadů a měst. Upozorňujeme také na velmi neprůhledné fungování České konsolidační agentury při správě pohledávek. Tato praxe by se měla změnit,"

říká David Ondračka z organizace Transparency International.