Třebíčská nemocnice zaplatí za záměnu dětí 3 miliony 200 tisíc korun

Jaroslava Čermáková (vlevo) a Jaroslava Trojanová u Vrchního soudu v Olomouci, foto: ČTK

Kauza holčiček zaměněných při porodu skončila. Alespoň pro soudy, rodiče se s následky záměny nevyrovnali dodnes. Nemocnice v Třebíči rodinám zaplatí 3 miliony 200 tisíc korun. Paradoxně otci, který na vše přišel, soud odškodné snížil.

Jaroslava Čermáková  (vlevo) a Jaroslava Trojanová u Vrchního soudu v Olomouci,  foto: ČTK
Třebíčská porodnice, prosinec 2006. Tehdy došlo k záměně dvou čerstvě narozených holčiček Veroniky a Nikoly. Přestože nesouhlasila porodní váha a jedna z maminek na to upozornila, nic se nedělo. Holčičky se k biologickým rodičům vrátily až po roce.

Vše začalo podezřením jednoho z otců Libora Broži, že děvčátko není jeho a testy DNA to potvrdily. Pak se přišlo na to, že biologickým rodičem není ani matka Jaroslava Trojanová a nastalo hledání druhého z dětí. To vyrůstalo v rodině Čermákových, kteří o ničem nevěděli. Pro všechny zúčastněné to byl velký otřes, za asistence psychologů došlo k výměně dětí. V té době jim byl jeden rok. Obě matky nyní ocenily citlivý přístup soudu, říká jedna z nich, Jaroslava Čermáková.

"Nejvíc jsem spokojena s tím, co pan soudce řekl. Konkrétně to, že se nemocnice od začátku k naší kauze stavěla tak, že my za to můžeme, že dětem jsme zkazili život my, což nehodlám přijmout, protože to pravda není."

K vrchnímu soudu se odvolala třebíčská nemocnice. Její právní zástupce Štěpán Holub trvá na tom, že nemocnice nenese žádnou odpovědnost za následné vztahy v rodinách.

"Finální stanovisko dáme po konzultaci s klientem. Nicméně máme za to, že výše, která byla přiznána, je příliš vysoká a z toho důvodu jsme se odvolali."

Jaroslava Čermáková  (vlevo) a Jaroslava Trojanová u Vrchního soudu v Olomouci,  foto: ČTK
Nemocnice nabízela rodinám 600 tisíc korun. Ty požadovaly 12 milionů. Odvolací vrchní soud v Olomouci jim nakonec potvrdil částku 3 miliony 200 tisíc korun, přičemž postup nemocnice označil za nedůstojný. Jak uvedl soudce Petr Angyalossy, krajský soud správně vyhodnotil, že odpovědnost za záměnu dětí nese právě nemocnice v Třebíči.

"Pouze v případě pana Broži jsme dospěli k názoru, že odškodnění je na místě snížit o sto tisíc korun. Tedy z původních 350 na 250 tisíc korun a to s ohledem na jeho přístup k celé záležitosti, když dosti dehonestujícím způsobem vše medializoval i v sousedním Německu. Jinými slovy pan Broža s paní Trojanovou dostanou částku 1,1 milionu korun a manželé Čermákovi 2,1 milionu korun."

Snížené odškodné tak dostal otec, který na vše přišel. Jak píše tisk, na první pohled by to mohlo vypadat, že soud Libora Brožu potrestal. Soud však došel k závěru, že utrpěl nejmenší psychickou újmu. Zatímco ostatní rodiče měli podle znalců velké potíže rozloučit se s dítětem, které rok vychovávali a považovali za vlastní, Broža od začátku věděl, že chce mít doma svou biologickou dceru. Obchájce obou rodin Igor Velga označil soudu za průlomové.

"Konečně to někdo prolomil, naplnil újmy konkrétními částkami, což podle mě zjednoduší práci právníků obecně, dá konkrétní kontury jiným poškozeným. Takže v tomto já to považuji za průlomové."

Na každou z rodin měla podle soudce záměna dětí rozdílný dopad a tomu také odpovídá výše stanoveného odškodnění. Oběma způsobila trvalou a závažnou újmu a vše vyvrcholilo partnerskou krizí. Jaroslava Čermáková pro deník Právo uvedla, že se obě rodiny dodnes jednou za tři až čtyři týdny navštěvují, aby si udržely kontakt s oběma dívkami.