Tři čeští policisté odjeli na misi do Sarajeva

Tři čeští policisté odcestovali 4. září na svou zahraniční misi do Sarajeva. Čeští policisté se tak vůbec poprvé zapojí do policejní mise OSN v Bosně, řekla ČTK mluvčí policejního prezídia Ivana Zelenáková. Policisté budou sloužit beze zbraně. Policejní misi OSN v Bosně tvoří 1795 policistů ze 44 zemí celého světa. Jejich úkolem je školit místní policisty, dohlížet na jejich činnost a dbát na společenskou integraci menšinového obyvatelstva v každé oblasti.

Policisté, kteří odletěli do Bosny, prošli speciálním kursem anglického jazyka stejně jako policisté, kteří se chystají na zahraniční misi do Kosova. Osm policistů by tam mělo podle Zelenákové odletět do konce září. Policisté v Bosně budou odměňováni podle nařízení, které muselo ministerstvo vnitra v polovině srpna novelizovat. Vybraní policisté, kteří odjedou do Kosova, měli totiž ke svému odměňování výhrady.

V červenci Mladá fronta Dnes zveřejnila, že policisté, kteří mají odjet do Kosova, tak odmítají za současných podmínek učinit. Náklady na život jsou podle nich v této oblasti vyšší než prostředky, které jim může vláda dát. Tyto finanční záležitosti jsou podle policejního prezidenta Jiřího Koláře již vyřešeny. Účastníci zahraničních misí budou dostávat podle novelizovaného nařízení i rizikový příplatek 4000 korun a 3000 korun osobního ohodnocení.