Třicet Romů jede z Ostravy do Británie, řada chce požádat o azyl

Z Ostravy v pátek odcestovaly tři desítky Romů do Londýna. Řada z nich tam chce požádat o azyl. Tvrdí, že v České republice jsou bez práce, necítí se bezpečně a většinová společnost je neustále diskriminuje. Podle informací ČTK se o jejich odjezd zajímala i Bezpečnostní informační služba. "Přišla jsem vyprovodit sestru, která jede s pěti dětmi ve věku od čtyř do 14 let," řekla jedna z Romek. Věří, že se sestře v Británii povede dobře a v budoucnu za ní bude moci přijet. "Tam nedělají rozdíly, kdo je černý a kdo bílý," dodala.

Romové si koupili lístek u karvinské cestovní kanceláře, která zajišťuje pravidelnou linku Karviná-Londýn. Podle majitele firmy Vladimíra Bartovského si řada pasažérů koupila jen jednosměrný lístek za 2100 korun. "Na hranicích jsou s nimi problémy. Probíhá to tak, že nás drží v Doveru na imigračním třeba čtyři až šest hodin. Na českých hranicích jsme i dvě tři hodiny," řekl Bartovský.

Romové cestu do poslední chvíle tajili. Řada z nich odmítla s novináři komunikovat i při pátečním odjezdu. Někteří ale přiznali, že počítají i s variantou, že je přes hranice nepustí a budou se muset vrátit. "Tak to zkusíme podruhé," řekl ČTK jeden z odjíždějících. K odjezdu do Británie se rozhodl před dvěma týdny. O tom, kam půjde a kde bude v Anglii hledat pomoc, nemá představu. "Cestuji i s dětmi. Jazyka se nebojím. Věřím, že se všechno naučím. Když se tam chytnete, je to tam lepší," řekl mladík, který je několik let bez práce.