Turistů na hradech a zámcích ubylo, zlepšení má přinést srpnové rozvolnění

Hrad Kost

Památky v Česku se jen pomalu vzpamatovávají z krize způsobené pandemii koronaviru. Návštěvnost v první polovině letních prázdnin byla ještě nižší než loni. Situaci může podle památkářů zlepšit srpnové uvolnění pravidel.

Český Krumlov | Foto:  Thibault Maillet,  Radio Prague International

Celkem v červenci na státní hrady a zámky zavítalo milion a sto tisíc výletníků. Podle Národního památkového ústavu tak chybělo oproti loňskému roku asi 200 tisíc návštěvníků. Největší propady v letošním roce, stejně jako vloni, zaznamenal ústav zejména na velkých objektech jako je Karlštejn, Český Krumlov, Hluboká nad Vltavou či Lednicko-valtický areál na jižní Moravě, které patří každoročně k hlavním magnetům pro turisty. Nepřijíždí hlavně ti ze zahraničí.

Například na jihočeských státních památkách bylo od ledna do konce července o 30 procent méně turistů než loni za stejné období. „Chybí zahraniční návštěvníci, které tuzemští turisté v počtu nenahradí. Úbytek cizinců pociťujeme zejména na zámku Český Krumlov, který hlásí o polovinu návštěvníků méně než loni," řekla mluvčí jihočeských památkářů Markéta Slabová.

Také zámku Lednice z Lednicko-valtického areálu klesla návštěvnost. Oproti roku 2019 o téměř 40 procent. „Mívali jsme i dvacet zájezdů za den, letos žádný. Velký pokles zájmu pozorujeme i u tuzemských rodin,“ uvedla kastelánka zámku Ivana Holásková.

Roušky představují diskomfort

Foto: Izzy Park,  Unsplash,  CC0 1.0 DEED

Pokles návštěvnosti mezi Čechy si památkový ústav vysvětluje tím, že oproti loňskému červenci platí přísnější protiepidemická opatření. Lidem se například nechce chodit na prohlídky v rouškách.

„Roušky pro návštěvníka, který se má pohybovat v interiérech a ještě ve vyšších teplotách představují diskomfort, který mnoho lidí nepodstoupí,“ řekl Českému rozhlasu náměstek pro správu památkových objektů Národního památkového ústavu Oldřich Pešek.

Odrazovat návštěvníky může i to, že při vstupu musí prokazovat bezinfekčnost a vůbec je pro ně složité se v opatřeních orientovat. Oblíbené jsou tak zejména hradní areály a objekty, které nabízejí exteriérové prohlídky.

Volnější pravidla

Foto: Christian Rühmkorf,  Radio Prague International

Památkáři čekají, že v druhé polovině prázdnin se zájem zvedne a návštěvnost památek se přiblíží předchozím rokům. Ministerstvo zdravotnictví totiž od srpna rozvolnilo podmínky pro vstupy do hradů, zámků či muzeí.

Dříve platilo, že podmínky systému OTN (Očkování, Test, prodělání Nemoci) neplatí pro skupiny do deseti lidí, nově to bude až dvacet lidí. Takto veliká skupina se dovnitř dostane i bez zkoumání testů či očkování.

„Příkladem mohou být například hromadné prohlídky při návštěvě hradů, zámků či zoologických zahrad,“ potvrdila mluvčí resortu zdravotnictví Gabriela Štěpanyová. Nově je rovněž možné naplnit prostor až do 75 procent celkové kapacity. Dosud platilo pravidlo jedna osoba na 10 metrů čtverečních.

Nasazený respirátor uvnitř budovy ale dál zůstává nutností.