Tvůrce motocyklu z 21 druhů dřeva patří mezi rekordmany roku. Vyhlásila je v Senátu Agentura Dobrý den

Tvůrce zcela ojedinělého motocyklu vyřezaného z 21 druhů dřeva, či neuvěřitelný sběratel relikvií z filmů o Vinnetouovi patří mezi rekordmany roku. Do Rekordmanské síně slávy vstoupil historicky nejlepší střelec fotbalové reprezentace Jan Koller.

Titul Rekordman roku a oficiální certifikáty Muzea rekordů Pelhřimov převzali ocenění z rukou představitelů Senátu a Pelhřimova - města rekorů. Ceny jsou letos udíleny již po jednadvacáté.

Pokusů o zápis do České knihy rekordů zaznamenala pelhřimovská Agentura Dobrý den v uplynulém roce přes dvě stě. Z nich mnohé úctyhodné. Vybrat držitele cen tak nebylo snadné.

Motocykl Jawa 50/550 je vyrobený ze dřeva

Truhlář Pavel Svoboda | Foto: Agentura Dobrý den

Mistr truhlář Pavel Svoboda z Horní Cerekve je autorem dřevěného modelu motocyklu Jawa 50/550 (Pionýr), který byl pro tvar sedla lidově nazýván „Pařez“ (vyráběn v letech 1955-1958).

Model byl zhotoven v měřítku 1:1, ručně bez použití CNC strojů. Jediným použitým materiálem je dřevo, žádný jiný materiál nebyl použit ani ve spojích. Rekordman při výrobě, kterou zahájil na začátku roku 2018 a po 2637 hodinách čistého času práce ji dokončil 8.6.2022, použil 21 druhů dřeva.

Zajímavostí je, že dřevo tisu pochází z památného stromu ve Vilémovicích u Ledče nad Sázavou, který bývá označován jako nejstarší tis střední Evropy nebo nejstarší strom České republiky.

Foto: Agentura Dobrý den

Nejvíc branek vstřelených v reprezentačním dresu České republiky

Fotbalista Jan Koller | Foto: Agentura Dobrý den

Fotbalový útočník Jan Koller je s 55 góly nejlepším střelcem celé české i československé reprezentační historie. První branku v národním dresu vsítil hned při svém prvním reprezentačním startu 9. února 1999 v utkání proti Belgii v Bruselu, poslední 15. června 2008 na ME ve švýcarské Ženevě v zápase proti Turecku.

8. června 2005 zaznamenal v Teplicích v utkání kvalifikace na MS proti týmu Makedonie na přelomu obou poločasů 4 góly v průběhu necelé čtvrthodiny. Celkem odehrál za A-mužstvo České republiky 91 zápasů.

Přistání na nejvíce různých letištích světa

Foto: Agentura Dobrý den

Jiří Pruša z Prahy, český pilot, cestovatel a publicista, dokázal v průběhu 14 let přistát na 1000 různých letištích světa. V období od 9. října 2007 do 10. října 2021 přistál na 786 letištích v Evropě, 121 v Severní Americe, 38 v Africe a 55 v Austrálii a na Novém Zélandu.

Rekordmanem roku v kategorie Sběratelství je Jaroslav Maryška z Husince. Nashromáždil v průběhu let 2007-2022 cca 2000 informací a předmětů týkajících se filmů podle předlohy Karla Maye.

Jeho sbírka zahrnuje: filmové kostýmy a rekvizity, srovnávací fotografie míst, kde se filmy natáčely, návštěvy členů filmového štábů působících před kamerou i za kamerou, originální fotografie ze zákulisí natáčení, veškerý propagační materiál k těmto filmům (plakáty, pohlednice, fotosky, filmové programy atd.).

klíčová slova:

Související

  • Česká nej

    Největší, nejmenší, nejrychlejší, nejkrásnější, .... jedinečné.