Týden v číslech

Foto: Yury Rymko, Pixabay

Nejstarší dřevěná studna na světě, Česko se ohřívá, Jizerská 50 láká stále více závodníků Každý článek publikovaný Rádiem Praha obsahuje procento, věk, částku peněz nebo nějakou jinou hodnotu. Podívejte se na uplynulý týden očima čísel.

Foto: Archeologické centrum Olomouc
Pondělí

5200

let před naším letopočtem je odhadovaný věk dřevěné studny nalezené u Pardubic. Jde tak o nejstarší pravěkou dřevěnou strukturou na světě. Potvrdil to dosavadní výzkum archeologů. Studnu nyní odborníci konzervují. Po ukončení výzkumu bude k vidění ve Východočeském muzeu v Pardubicích.

Úterý

1:3

prohráli hokejisté Hradce Králové na ledě domácí ČPP Arény s Frölunda Indians ve finále Ligy mistrů. Švédský celek obhájil své loňské prvenství a jako nejúspěšnější tým soutěže ovládl Champions Hockey League už počtvrté.

Středa

2%

Foto: Gerd Altmann,  Pixabay / CC0
růst by měla zaznamenat česká ekonomika v letošním roce. Vyplývá to z aktuální prognózy ministerstva financí.

Čtvrtek

- 0,4 %

se snížila česká průmyslová výroba. Jde o první pokles po pěti letech. Ovlivnila to výroba strojů, kovovýroba a slévárenství. Informoval o tom Český statistický úřad (ČSÚ).

Pátek

135

let slouží veřejnosti Dům umělců v Praze – Rudolfinum. Jedna z architektonicky nejvýznamnějších pražských budov vznikla podle návrhů architekta Josefa Zítka a Josefa Schulze. Spojuje v sobě galerii i koncertní část. V sobotu 4. ledna 1896 se pak Rudolfinum stalo svědkem historicky prvního koncertu České filharmonie. V roli dirigenta přitom stanul na pódiu sám Antonín Dvořák, aby uvedl své skladby, 3. slovanskou rapsodii As dur, ve světové premiéře pak Biblické písně č. 1–5, předehru Othello a v té době již světoznámou 9. symfonii Z Nového světa. Koncertní síň nese dnes Dvořákovo jméno…

Rudolfinum,  foto: Klára Stejskalová
Sobota

2°C

- takový nárůst teploty registrují meteorologové za posledních 60 let. Nárůst teploty se měsíc od měsíce liší. Nejvíce se oteplují leden, červenec a srpen, nejméně září a říjen. Letošní leden pak byl podle meteorologů nejteplejší od roku 1981 jak v Evropě, tak globálně.

Neděle

53.

ročník Jizerské padesátky ohrožovala letošní nepřízeň počasí. Nakonec během týdne ovšem nasněžilo a závodníci mohli vyrazit na trať bez větších změn trati. Populární dálkový běh letos přilákal více než 8000 startujících.