Týden v číslech

Ilustrační foto: Keith Ewing, Flickr, CC BY-NC 2.0

Česko-německý fond budoucnosti rozdělí další mimořádné prostředky na ochranu přeživších obětí nacismu; Pražský hotelový trh by se měl zotavit v roce 2024.

Každý článek publikovaný Radio Prague International obsahuje procento, věk, částku peněz nebo nějakou jinou hodnotu. Podívejte se na uplynulý týden očima čísel.

Pondělí

165 400 000 000

Likvidace padělků,  foto: archiv Celní správy ČR

Kč činil za loňský rok objem vybraných daní, cel a dalších poplatků či pokut vybraných Celní správou. Oproti roku 2019 celníci odhalili sedmkrát méně padělků. Předloni byly nalezeny miliony kusů, v roce 2020 už jich byly jen statisíce. Meziročně ubylo i zabavených hracích automatů či prohřešků týkajících se elektronického mýta.

Úterý

1 900 000

Ilustrační foto: Deaf RED Bear,  Flickr,  CC BY-NC-ND 2.0

Kč na ochranu českých obětí nacismu před pandemií mimořádně rozdělí Česko-německý fond budoucnosti.  Už podruhé tak reaguje na akutní potřeby různých skupin obětí, které jsou koronavirem obzvláště ohroženy. V České republice žije ještě několik stovek osob, které přežily nacistický teror. 750 000 Kč je určeno na péči o nejstarší přeživší a na podporu druhé a třetí generace obětí, o které se stará Židovská obec v Praze. Další významná část finančních prostředků bude poskytnuta celkem 380 bývalým nuceně nasazeným, politickým vězňům a Romům.

Středa

- 84,6%

Ilustrační foto: Malin Strandvall,  Unsplash,  CC0 1.0 DEED

činí meziroční propad průměrných tržeb na pokoj v Praze. Podobně byla postižena už jen Barcelona, Řím a Lisabon. Pražský hotelový trh je v rámci Evropy nejvíce postižený dopady koronavirové krize. Jeho celkové zotavení se čeká až v roce 2024.

Čtvrtek

22 000 000 

korun věnovali dárci v rámci čtvrtého ročníku charitativního projektu Českého rozhlasu Ježíškova vnoučata. Protiepidemická opatření znemožnila osobní setkání dárců se seniory a přání zážitková nahradily dárky materiální. Solidarita Ježíškových vnoučat však trhala rekordy.

Pátek

90%

Ilustrační foto: vgnk,  Pixabay / CC0

patnáctiletých žáků v Česku má podle České školní inspekce vhodné zázemí na učení doma. Je to o něco méně než v průměru zemí Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD). Svůj vlastní pokoj nemá přibližně třetina českých čtvrťáků. V Česku je v mezinárodním srovnání také míň žáků ve školách, které mají výkonné počítače a kvalifikovaný personál pro technickou podporu.

Sobota

3.

Foto: ČTK / David Taneček

nejhorší v EU podle počtu nákaz covidem je ČR za 14 dní. Počty případů nemoci covid-19 rostou v celé EU, stejně tak i počet úmrtí lidí nakažených novým typem koronaviru. Podle počtu nakažených za posledních 14 dní je nejhorší situace v Portugalsku (1429 případů na 100.000 obyvatel) a Španělsku (1026), ČR je s více než 981 případy třetí. Nejvíce mrtvých na obyvatele - zhruba 248 mrtvých na 100.000 - vykazuje Portugalsko, druhé je Slovinsko (209), ČR je s asi 205 mrtvými třetí.

Neděle

120.

Místo,  kde je pohřben Julis Zeyer,  foto: Kristýna Maková / Praha křížem krážem

výročí, kdy byla v hrobce Slavín na Vyšehradském hřbitově pochována první významná osobnost českých dějin - básník Julius Zeyer. Slavín je dnes národním pohřebištěm, kde odpočívá řada významných českých osobností a jejich rodin.