Týden v číslech

Ilustrační foto: pixel2013, Pixabay / CC0

Pozitivní pohled Čechů na EU rekordně stoupl, až třetina Čechů slaví Valentýna.

Každý článek publikovaný Radio Prague International obsahuje procento, věk, částku peněz nebo nějakou jinou hodnotu. Podívejte se na uplynulý týden očima čísel.

Pondělí

6 170 000 000

Foto: archiv Kofola

Kč utržila v loňském roce nápojářská skupina Kofola. Tržby jí tak meziročně klesly o 3,7 %. Při značném omezení trhu v posledních měsících roku způsobeném koronavirovou pandemií skupina uzavřela rok 2020 mírně nad očekávání. Kofola to oznámila v tiskové zprávě.

Úterý

8 000 000

Lev berberský v plzeňské zoologické zahradě,  foto: Irbis75,  Wikimedia Commons,  CC BY-SA 4.0

korun dá Plzeň na modernější výběh pro lvy berberské. Ten by měl být doplněný i o nové bezpečnostní prvky. Lvi berberští jsou jedním z největších lákadel plzeňské zoo. Nejmladším lvíčatům Fazanovi a Faridě bylo nedávno půl roku.

Středa

46%

Ilustrační foto: Pete Linforth,  Pixabay / CC0

Čechů s příznaky covidu zůstává podle průzkumu WHO doma. Podle odborníků to může být důvod masivního šíření a neúspěšného zvládání pandemie. Základní opatření zahrnující mytí rukou, nošení roušek a zachovávání rozestupů nedodržuje 16 až 33 procent populace. Za mediální bublinu považuje epidemii 45 procent Čechů, v srpnu to bylo 57 procent. Jen 18 procent dotázaných nákazu považuje za vysoké riziko, jejich podíl se ani s vývojem epidemie významně neliší.

Čtvrtek

42,2°C

Stecherův mlýn u Litvínovic,  kde byla naměřena nejnižší teplota na území Česka,  foto: Dingoa,  Wikimedia Commons,  CC BY-SA 4.0

naměřil 11. února roku 1929 profesor na českobudějovickém gymnáziu a amatérský meteorolog Jaroslav Maňák v sedm hodin ráno u Stecherova mlýna nedaleko Litvínovic. Ani přes den se tehdy teplota nedostala nad minus 20 stupňů, v tabulkách je jako příslušné maximum v Litvínovicích uvedeno minus 20,2 stupně Celsia. Letošní výrazně podprůměrné teploty zatím teplotní rekordy neohrozily.

Pátek

81 %

Ilustrační foto: Gerd Altmann,  Pixabay / CC0

českých respondentů věří, že evropský plán na podporu oživení umožní národní ekonomice rychlejší zotavení z negativních důsledků koronaviru. Počet Evropanů, kteří mají pozitivní pohled na EU, stoupl oproti podzimu 2019 o deset procentních bodů na celkových 50 %, v České republice došlo k rekordnímu nárůstu o dvacet šest procentních bodů na konečných 53 %.

Sobota

80%

Foto: Hans Braxmeier,  Pixabay / CC0

veřejnosti podporuje plošné zavedení záloh na nápojové PET lahve a plechovky. Podle iniciativy Zálohujme.cz přes 22 tisíc lidí podepsalo petici podporující přijetí takového zákona. Podpora Ministerstva životního prostředí ovšem schází, takže plošný zálohový systém v ČR zatím zůstává na úrovni diskuzí. Např. v  sousedním Německu zálohování petek a plechovek funguje už několik let.

Neděle

1/3

Ilustrační foto: Pixabay / CC0

Čechů slaví Valentýna. Nejčastěji jsou to ženy do věku zhruba 35 až 40 let. Zatímco v předchozích letech se valentýnské oslavy odehrávaly v restauracích nebo zamilované páry vyrážely na víkendový pobyt, letos své milované obdarují hmotnými dárky. Primárně půjde o společenské hry, parfémy nebo také erotické pomůcky. Většina Čechů utratí do 1 000 Kč.