Týden v číslech

Ilustrační foto: Engin Akyurt, Pixabay / CC0

V Česku padaly teplotní rekordy. 60 milionů korun posílá MŽP na adaptaci na změnu klimatu - výsadbu stromů nebo tvorbu tůní a mokřadů.  

Každý článek publikovaný Radio Prague International obsahuje procento, věk, částku peněz nebo nějakou jinou hodnotu. Podívejte se na uplynulý týden očima čísel.

Pondělí

7 500 000

Kč poskytl Česko-německý fond budoucnosti na okamžitou pomoc pro české a německé příhraniční regiony, které jsou dopady pandemie obzvláště zasaženy. Finanční prostředky obdrží 19 organizací na obou stranách hranice, které poskytují zdravotní a sociální služby. Fond také mimořádně podpořil 43 aktérů a iniciativ, které se v důsledku zastavení svých česko-německých aktivit dostali do obtížné finanční situace.

Úterý

19.400

žádostí za 2,9 mld. Kč evidovalo Ministerstvo průmyslu a obchodu u programu COVID gastro. V on-line systému ministerstva u programu za týden přibylo zhruba 1600 žádostí v objemu přibližně 331 milionů korun. Podnikatelé zasažení v souvislosti s koronavirem mohli o dotace žádat do 1. března.

Středa

61

ze 155 měřicích stanic v Česku drží nové teplotní maximum pro 24. únor.  Na 24 místech meteorologové zaznamenali nejvyšší únorovou teplotu od začátku měření. Nejtepleji bylo ve Vidnavě na Jesenicku, kde naměřili 20,7 stupně Celsia. Stále nepřekonaným únorovým maximem v Česku je 22 stupňů Celsia, naměřených 27. února 1994 v Českém Krumlově.

 Čtvrtek

60 000 000

korun posílá Ministerstvo životního prostředí na zlepšení stavu krajiny, především na její schopnost zadržovat vodu a pomáhat tak proti suchu. Speciálně vyhrazených je 20 milionů korun na výsadbu stromů mimo lesy ve volné krajině jako součást společné iniciativy Nadace Partnerství a MŽP s názvem Sázíme budoucnost. Ta chce během pěti let vysázet deset milionů stromů jako jedno z opatření adaptace na změnu klimatu.

Pátek

30

let od zákona o podmínkách převodu majetku státu na jiné osoby. Tzv. zákon o velké privatizaci, který přijalo Federální shromáždění ČSFR, nabyl účinnosti 1.4.1991.

 Sobota

-  43,6 %

České spořitelně klesl čistý zisk na 10 miliard korun. Na výsledky mělo podle banky vliv zvýšení rizikových nákladů související s nejistou ekonomickou situací kvůli pandemii covidu-19.

Neděle

880 000 000

Kč dá Praha do lamp s nabíječkami elektromobilů. V následujících šesti letech by mohlo vzniknout až šest tisícovek dobíjecích míst v lampách. Při jejich budování bude zároveň rekonstruováno veřejné osvětlení. Podle odhadů by v roce 2030 mělo být v České republice zhruba 500.000 až 700.000 elektromobilů.