Týden v číslech

Foto: Pixabay, CC0 Public Domain

Státy EU Česku přednostně přenechaly 100 tisíc vakcín; Strážci přírody v Moravském krasu uložili loni třikrát více pokut

Každý článek publikovaný Radio Prague International obsahuje procento, věk, částku peněz nebo nějakou jinou hodnotu. Podívejte se na uplynulý týden očima čísel.

Pondělí

11 500 000 000

Foto: Gerd Altmann,  Pixabay / CC0

korun musí dát stát do roku 2027 na dobudování rychlého internetu. Vyplývá to z vládou schváleného Národního plánu rozvoje sítí s velmi vysokou kapacitou. Podle materiálu ministerstva průmyslu a obchodu zbývá asi 470.000 bytů, do kterých se operátorům nevyplatí vybudovat vysokorychlostní přípojku nebo tu stávající modernizovat. Národní plán je klíčovou podmínkou a koncepcí pro investice do digitální infrastruktury z fondů kohezní politiky EU.

Úterý

77 000 000 000

korun činil za loňský rok obrat českých firem podnikajících v železničním průmyslu. I přes koronavirovou krizi je to navýšení zhruba o miliardu Kč. Nadpoloviční většinu obratu tvořil export. Mezi nejvýznamnější exportní projekty podle asociace patřily například dodávky Třineckých železáren do řady evropských zemí, dvojkolí firmy Bonatrans, tramvaje nebo elektrické jednotky Škody.

Středa

100 000

Foto: x3,  Pixabay,  CC0 1.0 DEED

dávek vakcíny Pfizer/BioNTech přenechají přednostně Česku státy Evropské unie. Premiér Andrej Babiš (ANO) na twitteru sdělil, že tyto dávky Česko dostane v příštím týdnu. EU dostane od firmy Pfizer větší množství než bylo původně slíbeno, protože firma zrychlila výrobu. Stejně velkou dodávku vakcíny přenechají ostatní státy unie kromě Česka také Slovensku a Rakousku.

Čtvrtek

142

pokut oproti 49 v roce 2019 uložili loni strážci přírody v Chráněné krajinné oblasti  Moravský kras. Důvodem trojnásobného navýšení je skutečnost, že do přírody vzhledem k  omezení společenských akcí, kultury či sportování zamířili podle ochranářů i lidé, kteří nevěděli, jak se v ní chovat. Nejčastěji chybovali při vjezdu auty do chráněné oblasti a parkování v místech, kde je to zakázáno.

Pátek

50

Ilustrační foto: Okan Caliskan,  Pixabay,  CC0 1.0 DEED

let od zahájení prvního normalizačního procesu se skupinou "Hnutí revoluční mládeže" obžalovanou z trestného činu podvracení republiky. Proces u Městského soudu v Praze skončil 19.3.1971 odsouzením Petra Uhla na 4 roky, Jaroslava Bašty na 2,5 roku, ostatní většinou dostali 2 roky.

Sobota

900 000 000

Kč utratili v únoru obchodníci za  kryptoměny. Je to o 300 až 400 milionů více než v lednu a šestinásobek proti stejnému měsíci loni. Poptávku táhl především rostoucí kurz bitcoinu i dalších kryptoměn. Vyplývá to z údajů největšího tuzemského obchodníka Bitstock.com.

Neděle

100 000 000

Stromovka,  foto: Khalil Baalbaki,  ČRo

korun přidává Ministerstvo životního prostředí na výsadbu stromů ve městech a obcích.  
Spolky, firmy i občané už vyčerpali 200 milionů korun.  Peníze mají sloužit na zmírnění dopadů změn klimatu.