Týden v číslech

Foto: Gerd Altmann / Pixabay, CC0

Po sedmi letech zaznamenaly banky a spořitelny výrazný propad zisku; enormní zájem o státní dluhopisy

Každý článek publikovaný Radio Prague International obsahuje procento, věk, částku peněz nebo nějakou jinou hodnotu. Podívejte se na uplynulý týden očima čísel.

Pondělí

70%

Foto: Alexandra Koch,  Pixabay / CC0

z přijatých žádostí schválilo Ministerstvo pro místní rozvoj z COVID podpora cestovního ruchu, většinu jich proplatilo. Na účty podnikatelů odeslalo zatím zhruba 342,3 milionu korun. Příjem žádostí skončil 29. ledna.

Úterý

47 510 000 000

činil souhrnný čistý zisk bank a spořitelen v Česku v roce 2020.  Jde tak o meziroční pokles o 43, 6 miliardy Kč, tedy o 48 procent. Bankám se podle ČTK oslovených analytiků zisky propadly hlavně kvůli tvorbě opravných položek v souvislosti s koronavirovou krizí a nouzovými opatřeními. Přispěl k tomu i pokles sazeb České národní banky. Zisk tak nerostl poprvé od roku 2013.

Středa

16 900 000 000

Foto: PublicDomainPictures,  Pixabay,  CC0 1.0 DEED

Kč vydali investoři na nákup státních dluhopisů, které prodalo Ministerstvo financí ve třech aukcích. Plány ministerstva financí přitom počítaly s maximálně 13 miliardami korun. Zároveň i zájem investorů byl opět výrazně větší, chtěli nakoupit dluhopisy za 44,6 miliardy korun.

Čtvrtek

2:0

vyhrála Slavia Praha v odvetném utkání Evropské ligy ve Skotsku nad Glasgow Rangers a postoupila mezi posledních osm týmů.  Po dvou letech si tak sešívaní opět zahrají čtvrtfinále evropské fotbalové soutěže. Pohárovým maximem českého šampiona je semifinále Poháru UEFA z roku 1996.

Pátek

4 500 000

Foto: Tasos_Lekkas,  Pexels / Pixabay,  Pixabay License

Kč investovala Galerie moderního umění Hradec Králové na nákup 214 uměleckých děl do svých sbírek. Galerie buduje novou Sbírku pohyblivého obrazu a Sbírku střední a východní Evropy.

Sobota

28%

včelstev v Česku je bez varroázy, více než loni. Varroázu způsobuje roztoč kleštík včelí. Podle veterinářů také klesl počet včelstev, kde jejich chovatelé zjistili více než tři kleštíky na úl.

Produkce medu loni v ČR klesla meziročně o zhruba 40 procent na 4997 tun, což je nejhorší výsledek minimálně od vzniku ČR v roce 1993. Na vině podle odborníků bylo loňské jarní počasí.

Neděle

1700

Foto: Lenka Žižková

let už zažívají lidé nedělní klid.  V roce 321 zavedl římský císař Konstantin Veliký nedělní pracovní klid jako zákonnou povinnost. Konstantin se totiž obrátil na křesťanskou víru a pro sedmý den v týdnu pak pro řadu povolání práci omezil a soudcům, obchodníkům a městskému obyvatelstvu ji výslovně zakázal.