Týden v číslech

Foto: Dominika Bernáthová

Česko má ve Střední Evropě nejvíc průmyslové plochy na obyvatele; Lesy ČR zvýší zalesnění skoro o třetinu

Každý článek publikovaný Radio Prague International obsahuje procento, věk, částku peněz nebo nějakou jinou hodnotu. Podívejte se na uplynulý týden očima čísel.

Pondělí

175 000

Robert Plaga | Foto: Michaela Danelová,  Český rozhlas

pedagogických pracovníků se zaregistrovalo k očkování. Zájem jich projevila naprostá většina. Pedagogických pracovníků je ve školství asi 190 tisíc. Podle ministra Plagy (za ANO) by se většina měla dostat k vakcíně během následujících týdnů.

 Úterý

¼

domácností klesly příjmy. Pětina lidí v únoru uvedla, že se příjmy jejich domácnosti mírně snížily, osm procent Čechů pocítilo značný pokles příjmů. Stejné příjmy jako před pandemií má 67 procent domácností. Údaje se od loňského začátku pandemie příliš nemění, uvedlo Centrum pro výzkum veřejného mínění na základě svého únorového průzkumu. Největší propad příjmů mají OSVČ a pochopitelně (nově) nezaměstnaní," uvedlo centrum. Velký propad zaznamenaly domácnosti pracovníků služeb, dělníků a kvůli omezení pracovních příležitostí klesly příjmy rovněž studentům.

Středa

400 000

Foto: Ivana Milenkovičová,  Český rozhlas

Čechů má za tři měsíce za sebou kompletní očkování proti koronaviru. To začalo v ČR loni 27. prosince, stejně jako ve většině ostatních zemí Evropské unie. Vakcínu od firem Pfizer a BioNTech dostali jako první premiér Andrej Babiš (ANO) a pětadevadesátiletá válečná veteránka Emilie Řepíková. Právě na nejstarší skupinu obyvatel ve věku nad 80 let se očkování od začátku soustředilo, další skupinou byli klienti domovů pro seniory a hlavně zdravotníci.

Čtvrtek

850 m2

průmyslové plochy na tisíc obyvatel řadí Českou republiku na první místo v rámci Střední Evropy.  Například v Polsku tento ukazatel vychází na 542 metrů čtverečních na tisíc obyvatel. V Praze jsou aktuálně neobsazená jen 2 % těchto ploch. 40 % poptávky po nich v Česku loni tvořily přepravní a distribuční firmy

Pátek

21 000 ha

Foto: Jan Langer,  ČT24

holin hodlá letos zalesnit Státní podnik Lesy České republiky. Proti loňskému zalesnění 16 tisíc hektarů to představuje nárůst o 31 procent. Plocha holin kvůli masivní těžbě kůrovcového dřeva ke konci loňského roku ve státních lesích vzrostla o šest procent na 32 544 hektarů. LČR patří téměř polovina lesů v ČR.

Sobota

30

let pod ochrannými křídly výra velkého je Chráněná krajinná oblast Železné hory na západě Českomoravské vrchoviny.  CHKO o rozloze 284 km2 byla vyhlášena 27. března 1991, která má ve znaku výra velkého (Bubo bubo). Může se pochlubit nejsložitější geologickou skladbou v rámci Evropy, leží zhruba mezi městy Slatiňany na severu, Chotěboř na jihu, Třemošnice a Podhořany na západě a Trhová Kamenice a Nasavrky na východě.

Neděle

10 000 000

Zoo Dvůr Králové nad Labem,  foto: Jana Myslivečková,  ČRo

korun získala Zoo ve Dvoře Králové nad Labem na Trutnovsku během víkendu od zhruba 30.000 drobných přispěvatelů.  Financování Safari Parku Dvůr Králové je nyní do značné míry závislé na pomoci od dárců. Zoo je od loňského 18. prosince kvůli vládním protiepidemickým nařízením uzavřená a za letošní rok zatím na výnosech přišla o šest milionů korun.