Týden v ČR

Přehled událostí za uplynulý týden v České republice připravil Josef Kubeczka.

O svůj důchod nepřijdou Češi pracující v Německu. Ministr práce a sociálních věcí Vladimír Špidla a státní tajemnice německého ministerstva práce Ulrike Mascherová totiž podepsali v Praze česko-německou smlouvu o sociálním zabezpečení. Dohoda zvýhodňuje výpočet a výplatu důchodu českých a německých občanů, kteří pracovali v druhé zemi, a upravuje poskytování nezbytné základní zdravotní péče. Mezistátní smlouva také obsahuje nařízení, které zaručuje výplatu penze v jednotné evropské měně za dobu, po kterou v Německu čeští občané pracovali.

Koho se uvedené změny týkají, objasnil vicepremiér Vladimír Špidla:

"Výplata důchodů se bude týkat podle této smlouvy těch důchodů, které vzniknou po úplné ratifikaci. Čili časy se započítávají, ale důchody, které byly vypočítány předem a už jsou teď vypláceny se nebudou podle této smlouvy měnit."

Výjimkou podle Vladimíra Špidly jsou penze, které byly v minulosti vypočítány českým občanům v Německu a byly jim jako cizincům kráceny. Toto zvýhodnění se týká zhruba 600 lidí. Na základě dohody bude také vyplácena penze při pobytu důchodce ve druhém státě. Smlouva rovněž zaručuje, že zaměstnanci pracující v druhé zemi nebudou zatíženi placením dvojího pojištění. Němcům cestujícím do Čech za prací nebo na dovolenou bude poskytnuta neodkladná zdravotní péče, kterou uhradí česká zdravotní pojišťovna. Platbu jí poté proplatí německá pojišťovna. Stejné opatření bude platit i pro české občany v Německu.

Ratifikace smlouvy v parlamentech obou zemí je očekávána začátkem příštího roku. Stejná pravidla platí pro Čechy pracující v Rakousku, Francii a Lucembursku. V jednání jsou však také další státy.


Zástupci Romů se v úterý sešli s ministrem zahraničí Janem Kavanem. Předseda Mezinárodní romské unie Emil Ščuka a šéf Romské občanské iniciativy Štefan Ličartovský vyzvali ministra Kavana, aby vláda požádala Brity o zrušení diskriminačních kontrol na ruzyňském letišti v Praze. Podle šéfa české diplomacie to není vyloučené:

"Pokud by mi byl předložen důkaz takové diskriminace, zcela evidentně bych ho předložil vládě a požádal bych vládu o rozhodnutí vyzvat vládu Spojeného království tato opatření okamžitě zastavit."

Po schůzce ministr Kavan sděli, že vláda se touto otázkou bude zabývat koncem srpna. Už více než stovku českých občanů totiž odmítli vpustit britští úředníci do své země na základě kontrol na pražském letišti v Ruzyni. Ke kritikům opatření, které má údajně zabránit zavedení britských víz pro české občany, se už v pondělí přidal i předseda Poslanecké sněmovny a Občanské demokratické strany Václav Klaus. Jak uvedl jeho mluvčí Ladislav Jakl, Václav Klaus považuje působení imigračních úředníků na Ruzyni za narušení suverenity českého státu:

"A za druhé je čím dál zjevnější, že britští úředníci věnují zvláštní pozornost Romům a dopouštějí se tak etnické diskriminace. Z toho pán předseda Klaus odvozuje, že je nepřijatelné, že Británie řeší své problémy se sociální a imigrační politikou tímto způsobem. A podle něj - to už raději rovnou zavěďme znovu víza."


O názor na obžalobu Lubomíra Štrougala jsem požádal jeho obhájce, dřívějšího advokáta českých disidentů, doktora Josefa Lžičaře:

"Podání obžaloby jsme očekávali, neboť to bylo signalizováno již v prosinci loňského roku. Věřím, že soud zhodnotí provedené důkazy řádně, neboť ve věci bylo vyslechnuto téměř 40 svědků a nepotvrzují argumenty, na nichž patrně staví obžaloba. Podle mého mínění připadají v úvahu, po prostudování spisu soudcem, dvě varianty: buď vrátí věc k došetření, anebo o věci bude rozhodovat sám na základě důkazů provedených u hlavního líčení. Jsem přesvědčen, že obžaloba se neprokáže."

Všeobecně se soudí, že obžaloba z krytí tří vražd je zřejmě poslední příležitostí, jak bývalého komunistického prominenta Lubomíra Štrougala dostat před soud.


Markéta Regecová, která byla majitelkou posledního sporného pozemku pro novou továrnu nizozemsko-korejské společnosti Philips Displays, dostane za svou zhruba hektarovou parcelu od hranické radnice zaplaceno více než pět miliónů korun.

Stavba hranické továrny Philips na výrobu barevných obrazovek je největší zahraniční investicí na zelené louce v České republice. Měla by činit přibližně 200 miliónů eur a přinést přes 1000 nových pracovních míst. Když bylo rozhodnuto o stavbě továrny, začala hranická radnice vykupovat od majitelů pozemky. A tehdy Markéta Regecová, mladá hranická kadeřnice, odmítla prodat svůj pozemek za cenu, kterou radnice nabízela. Město nabízelo 300 korun za metr čtvereční, Regecová žádala 1500 za metr. Vleklý spor se podařilo vyřešit díky tomu, že se do něj vložila sama společnost Philips. Výslednou dohodu ocenil Martin Jahn, generální ředitel agentury Czechinvest, která investici Philipsu zprostředkovala:

"Já jsem rád, že se ta situace vyřešila. Důležité je, že se dospělo k dohodě, aniž by to nějakým způsobem zdrželo dostavbu závodu a ta továrna byla v podstatě postavena v poměrně velice krátkém čase. Philips měl ve stejné době několik podobných projektů ve světě a myslím, že ten český v Hranicích se podařilo dokončit nejrychleji, což je pro nás velice dobrá vizitka."

Skončil více než rok trvající spor, nikdo se už k němu nechce vracet. Markéta Regecová - novopečená milionářka - prý zůstane nadále kadeřnicí.


V neděli začal na řece Vltavě už osmý ročník pozoruhodného hudebního festivalu s názvem Organum hydraulicum. Je to vlastně nezvyklé spojení vodáckého putování s koncerty na vzácných historických varhanách podél Vltavy. Jeho hlavního protagonisty - mezinárodně renomovaného varhaníka Michala Novenka - jsme se zeptali, co se skrývá za zvláštním názvem festivalu:

"Organum hydraulicum znamená vodní varhany a tenhleten název jsem vlastně symbolicky převzal pro ten pozoruhodný festival. Vychází to z jednoho světového unikátu, že totiž na naší řece Vltavě je ojedinělá souhra nádherných okolností. Ta řeka protéká překrásnou krajinou, ta řeka je velice populárním místem vodních sportů. A teď si představte, že tam v ideální vzdálenosti polodenního pádlování leží jedno za druhým krásná místa s bohatou kulturní historií. V každém se nacházejí varhany, které umělecky i historicky patří mezi pozoruhodné nástroje."

Jak nám sdělil varhaník Michal Novenko, hudebníci plují na loďkách společně se svými možnými posluchači. První koncert festivalu se konal ve Vyšebrodském klášteře. Další zastávky jsou mj. v Rožmberku, v opuštěném kostelíku na Zátoni, perle jižních Čech Českém Krumlově či v klášteře Zlatá koruna. Závěrečný koncert bude v českobudějovické katedrále.