Týden v ČR

Václav Havel

Přehled událostí za uplynulý týden v České republice připravil Josef Kubeczka.

Prezident Václav Havel je přesvědčen, že jsme vstoupili do roku, který bude přelomový. V novoročním projevu konstatoval, že teprve dvanáct let po pádu komunismu rozhodneme o budoucím charakteru společnosti a způsobu včlenění České republiky do světa. Rozhodovat budou občané ve volbách. Prezident vidí jen dvě možnosti: Buď budeme otevřenou občanskou společností, nebo se bude náš společenský systém uzavírat:

Václav Havel
"Až nakonec o tom nejpodstatnějším bude rozhodovat vždycky jen totéž poměrně úzké bratrstvo, v jehož rukách bude soustředěna hlavní moc ekonomická, politická i mediální, a které se nebude bát ani samého pomezí kriminality?"

Občané se též musí podle prezidenta rozhodnout, zda se chtějí integrovat do světa anebo se bát, že se česká identita rozpustí v Evropské unii. I o těchto tématech mají od politiků žádat jasné slovo:

"Můžeme si o optimální budoucí podobě Evropské unie myslet cokoliv a jakkoliv se účastnit celoevropské diskuse na toto téma. Nesmírně bychom však hazardovali s osudem vlastním i s osudem našich potomků, kdybychom sám tento proces problematizovali a naši účast na něm oddalovali."

Nejsme jen občany Česka, ale i obyvateli této planety, uvedl dále Václav Havel. Od 11. září jsou jednotlivé osudy lidí silně svázány v osud jediný a útok na New York a Washington byl i útokem na Prahu. Prezident věří, že hrůzná událost pomohla probudit k životu všechny dobré síly lidstva. Nemalou měrou může k bezpečnějšímu světu přispět i pražský summit Severoatlantické aliance, který Václav Havel vnímá jako světlo na cestu k dobrému obsahu třetího tisíciletí:

"Toto setkání může mít pro celý svět a tvorbu jeho budoucího mírového řádu nepoměrně větší význam než jsme si schopni teď, ba i v dohledné době uvědomovat."


Bouřlivé oslavy Nového roku zažila i Praha. Nad městem zářily a vybuchovaly nejrůznější světlice ještě dlouho po půlnoci. Silvestrovské oslavy byly letos přesto mnohem klidnější než v předcházejících dvou letech. Projevilo se to na četnosti výjezdů hasičských a policejních vozů, práci zdravotnických zařízení a úklidu. Důvodem je podle policie a zdravotníků i to, že se v ulicích měst nepořádaly téměř žádné velké oslavy na uvítání nového roku.

I v porodnicích byli první občánci nového roku očekáváni s menším napětím, neboť děti století a tisíciletí jsou už na světě. Úplně prvním Čechem, který bude mít ve svých dokumentech rok narození 2002, je malý Vojtěch. Narodil se dvaatřicetileté mamince v nemocnici v Havlíčkově Brodě. Vojtíšek váží tři kila dvacet a měří 50 centimetrů. Jak nám prozradil ředitel nemocnice, gynekolog Karel Přibyl, když se lámal rok, bylo na klinice velmi živo:

"My jsme na porodnici měli hodinu před půlnoci takový šrumec, jak se říká, a trošinku víc jsme rodili. Byly tři porody a já jsem přišel k tomu poslednímu. Vůbec jsem se nedíval ani na hodiny. Hodiny jediný sledoval tatínek tak trošku, ale nechali jsme porod běžet přirozeně, jak běží. Mohu vám říct, že z povzdálí jsem slyšel poslední pípnutí zvukového znamení, začínala státní hymna a Vojtíšek začal křičet."


Evropa vstoupila do nové éry - má novou měnu euro. Euroskeptici varují, že kontinent není na společnou měnu připraven. Evropské ekonomiky se totiž zatím velmi liší. Jak řekl šéf Poslanecké sněmovny Václav Klaus, právě to by mohlo být největším kamenem úrazu:

"Evropa je velmi rozdílná a chtít celou Evropu strčit do jednoho šuplíku a pod jednu měnu je velmi sporný projekt, který ne, že zkrachuje, on bude udržen, to stoprocentně. Jenom si myslím, že jak se budou ekonomiky rozlézat dále a dále od sebe, bude nákladnější a nákladnější a bude to stát Evropu spoustu peněz."

Premiér Miloš Zeman takové obavy nemá. Rozdíly mezi evropskými ekonomikami nejsou podle něj o nic větší než mezi jednotlivými státy USA. Navíc, euro podle něj jednoznačně prospěje všem, kromě směnárníků, kteří přijdou o své poplatky. Do budoucna předseda vlády předpovídá také to, že si nová evropská měna polepší v kursu vůči dolaru a jenu:

"Euro, podle mého názoru, bude v budoucnosti posilovat, protože konec konců směnný kurz každé měny je z časovým zpožděním funkcí ekonomické výkonnosti dané oblasti, kde tato měna platí. I když Evropská unie a zejména německá ekonomika nemá žádné zářivé výsledky, tak jsou pořád o něco lepší než výsledky americké z hlediska tempa růstu GDP."


Rok 2002 by měl přinést i dlouho očekávané změny v práci české policie. Kriminalisté a vyšetřovatelé budou nyní pracovat společně a zrychlí se tak průběh celého trestního řízení. Jak sdělil ministr vnitra Stanislav Gross, vznikla kvůli tomu nová Služba kriminální policie a vyšetřování:

"Cíl tohoto nového uspořádání je ten, aby se odstranil jeden článek v té podobě, kdy spis se dělal u kriminální policie, pak se předával vyšetřovateli, ten mnohé úkony opakoval a vznikaly zbytečné prodlevy. Nyní jak ty úkony operativní, tak úkony procesní v rámci trestního řízení budou vykonávány na společných pracovištích tak, aby ten jeden mezičlánek z trestního řízení odpadl."

V praxi to může znamenat, že u jednoduchých kriminálních činů, jako je třeba krádež, se podstatně zrychlí proces vyšetřování. Stejně tak rozsudek by u takových případů měl být vynesen nejdéle do 14 dnů. Změnu by měli pocítit nejen pachatelé tresných činů, ale i svědci. Ti budou vypovídat jen jednou, před soudem.


Koledníci zahájili ve středu v Chebu Tříkrálovou sbírku. Zahájení koledy bylo skutečně impozantní, což nám potvrdil Jan Oulík z České katolické charity:

"V tom Chebu to bylo zajímavé tím, že tam byli nejenom koledníci z České republiky, ale zejména koledníci z Německa. Konkrténě z řezenské diecéze. Bylo společné žehnání plzeňského biskupa Františka Radkovského a řezenského biskupa Manfreda Muellera. Toho setkání se účastnilo přes tisíc koledníků, většina z nich byla v krásných krojích a celé to bylo takové radostné. I chebští občané, kteří ten průvod viděli kráčet ulicemi, byli z toho docela překvapeni."

Česká katolická charita
Stejně jako loni malí koledníci už o tomto víkendu obcházejí lidi, zpívají koledu a žádají je o příspěvek do úředně zapečetěné pokladničky. Výtěžek celostátní sbírky bude použit na provoz charitních domovů a stacionářů pro staré lidi, domy pro matky s dětmi v tísni, na pomoc bezdomovcům a na humanitární účely. Část výtěžku je určen i na humanitární pomoc do zahraničí. Česká katolická charita pomáhala loni při zemětřesení v indickém Biháru a přispívá i na provoz čtyř středisek pro čečenské děti v Grozném.

V loňském roce se České katolické Charitě podařilo během tříkrálové sbírky vybrat téměř 32 milionů korun.