Týden v ČR

Přehled událostí za uplynulý týden v České republice připravil Josef Kubeczka.

Po zahájení vojenského odvetného úderu USA a jejich spojenců proti teroristům v Afhgánstánu, kterým poskytuje ochranu tamní vládní hnutí Taliban, vyjádřila česká politická reprezentace podporu této akci. Na mimořádné tiskové konferenci vystoupil v neděli večer prezident Václav Havel:

"Chceme-li se těšit z práva, žít důstojným životem, musíme být připraveni na to, že tyto hodnoty a tato práva je občas třeba bránit, třeba i se zbraní v ruce. Domnívám se, že je na místě klidná trpělivost a že není důvod k žádné panice. Zároveň ale se domnívám, že je třeba, abychom všichni věděli, že jsou chvíle, kdy si naše svobody žádají určité oběti, nebo aspoň určitá omezení."

Václav Havel také zdůraznil, že nejde o útok na Afghánistán, na islám, proti žádnému národu ani zemi. Cílem útoků jsou pouze teroristické organizace, které ohrožují obecně lidské hodnoty, společné všem kulturám a náboženstvím.

Ministr zahraničí Jan Kavan v zápětí informoval o tom, že nejvyšší představitelé státu měli informace o zahájení akcí už několik hodin dopředu.

"My jsme byli na tuto situaci připraveni, zpráva nás nijak nezaskočila. Dozvěděli jsme se o chystaném bombardování dnes odopoledne z diplomatických zdrojů a pouze jsme aktivovali to, co již bylo připraveno."

Asi půl hodiny předtím, než se na veřejnosti objevily první zprávy o zahájení odvetných útoků, se ministr obrany Jaroslav Tvrdík sešel s ministrem vnitra Stanislavem Grossem. Ten poté ujistil veřejnost, že stávající bezpečnostní opatření jsou dostatečná.

Česko nabídlo Spojeným státům a NATO konkrétní vojenskou pomoc. Vedle polní nemocnice, protichemické jednotky a zvláštní průzkumné skupiny také dopravní letadla. Ve čtvrtek Severoatlantická aliance přijala nabídku dopravního letadla Tu-154, které bude použito zatím pouze v Evropě po dobu třiceti dnů mezi 15. říjnem a 13. prosincem. Letoun bude zajišťovat přepravu personálu a byl vybrán ze čtyř členských států aliance, které podobnou nabídku učinily.

Většina lidí v Česku odvetu řadu dní očekávala jako nevyhnutelnou reakci na teroristický útok z 11. září. Jejich pocity shrnul v naši anketě generál Karel Pezl:

"Na jedné straně člověk tuto odvetu očekával. Současně viděl, co to je ničení. Ať údery jsou sebe přesnější, přesto s sebou nesou utrpení pro jiné. Na druhé straně i pro americký lid a myslím pro nás všechny bylo velmi důležité, že terorismus se nenechá proběhnout bez jakékoliv odezvy."

Další vývoj v boji proti terorismu vzbuzuje obavy u více než tří pětin českých občanů. Jak ukazují výsledky šetření Střediska empirických výzkumů, s odvetou souhlasí dvě třetiny lidí. Mnohem rozpačitější je ale česká veřejnost v otázce, zda by se měla do vojenské akce zapojit i Česká republika. Podle průzkumu si to nepřeje 43 procent Čechů.

Většinová podpora veřejnosti v dlouhodobé válce s terorismem zřejmě vyžaduje, aby lidé znali alespoň některé důkazy o vině Usámy bin Ládina a jeho organizace Al-Kajdá při barbarských útocích na americká města. Prezident Václav Havel je jedním z nemnohých politiků, kteří měli možnost se s důkazy seznámit. Nemyslí si ale, že by bylo možné je zveřejnit ihned a v plném rozsahu:

"Já myslím, že v pravou chvíli budou zveřejněny. Knížka těch důkazů je asi třicetistránková brožurka, kde jsou sofistikované různé souvislosti líčeny. Je to prostě složitější a některé ty věci asi nemohou být zveřejněny nikdy, protože by odkryly zdroj těch informací."

Česká republika se rozhodla poslat uprchlíkům z Afghánistánu humanitrární pomoc. Ministerstvo zahraničí vyčlenilo na tuto akci pět milionů korun. Pomoc by se měla zaměřit hlavně na léky, protože potravin je v oblasti dostatek. Resort zemědělství uvolnil deset miliónů korun, Český Červený kříž 300 tisíc korun. Pomoc organizuje také obecně prospěšná společnost Člověk v tísni. Její ředitel Tomáš Pojar k tomu uvedl:

"V těch prostředcích a v tom množství, co může poskytnout Česká republika, si myslíme, že je lepší kupovat na místě to, co tam nikdo jiný nedodá a působit dlouhodobě s českými zaměstnanci na místě a rozvíjet tam takovouto misi. A nikoli posílat jednorázově něco, co tam dojde, když už to nebude potřeba, protože to tam pošle někdo jiný."

Pomoc směřovanou uprchlíkům jak v Pákistánu, tak v Íránu organizuje také nadace Adra, která vyhlásila veřejnou sbírku.


Premiér Miloš Zeman se dohodl s ruským ministerským předsedou Michailem Kasjanovem na vyrovnání ruského dluhu. Ten činí přes tři a půl miliardy dolarů a připravená smlouva řeší podle šéfa české vlády přibližně dvě třetiny, tedy dvě a půl miliardy dolarů:

"Částka, kterou předpokládáme pro návrh státního rozpočtu, deblokace ruského dluhu v roce 2002 bude naplněna. Třebaže o tom mnozí lidé, kteří se pokládají za ekonomické analytiky pochybovali."

Část dluhu bude podle Miloše Zemana řešena také rozvojem obchodní spolupráce - investicemi Ruska v Česku a naopak. Dohodu o umoření dluhu upřesnil ruský premiér Michail Kasjanov. Podle něj bude část dluhu zmenšena a jeho zbytek bude rozdělen podle vzájemných dohod - pokud se nic nezmění - do roku 2020. Úroveň, o kterou bude část dluhu zmenšena, je 46 procent, řekl ruský premiér Michail Kasjanov.


Projekt Africká odyssea, jehož hlavním organizátor je Český rozhlas, ve sledování tahů stěhovavých ptáků zaznamenal další úspěch.

Migraci stěhovavých ptáků sledují čeští ornitologové pomocí satelitních vysílaček už od roku 1995. Dosud zmapovali přelet asi dvacítky čápů do Afriky, od letošního roku projekt rozšířili o pozorování jeřába popelavého. Sameček Arnošt z Českolipska je podle posledních signálů v Braniborsku a odtud se zřejmě chystá odletět s dalšími jeřáby do Francie nebo do Španělska.

Okroužkovaní ptáci, vybavení batůžky s vysílačkami, poskytují informace o místě svého pobytu nepřetržitě. Ornitologové nyní sledují pohyb samičky čápa bílého Judity, která koncem srpna odletěla ze zoologické zahrady ve Dvoře Králové do zimoviště v Africe. Vzdálenost přes pět tisíc kilometrů urazila zhruba za měsíc a nyní odpočívá na březích Nilu v Súdánu. Odtud se zřejmě vydá až ke Kapskému Městu. Pokaždé se ale přelet čápů nezdaří, což nám potvrdil Kamil Čihák z královédvorské ZOO:

"I my jsme měli určité problémy, a to u mláděte, které bylo označeno vloni. Doletělo do středního Turecka a tam se zabilo o nevhodně upravené dráty elektrického vedení."

Na projektu Africká odyssea nyní spolupracují přírodovědci a ochránci přírody nejen z České republiky, ale také z Japonska, Izraele, Německa a Ukrajiny. Projekt se také stal součástí charitativní akce japonského fondu na pomoc dětem z Černobylu. Podle hlavního organizátora sledování přeletu stěhovavých ptáků Miroslava Bobka z Českého rozhlasu bude projekt pokračovat i v dalších letech:

"Časem by se Africká odyssea měla stát součástí velikého mezinárodního projektu, do kterého budou zapojeny nejenom tři nebo čtyři národy, ale půl Evropy a půl Afriky."

A ještě dodám, že podrobné informace a fotografie z projektu Africká odyssea můžete najít na internetové adrese capi.internet.cz.