Týden v ČR

Přehled událostí za uplynulý týden v České republice připravil Josef Kubeczka.

Česká a Slovenská republika budou koordinovat své kroky na cestě do Evropské unie. Premiér Miloš Zeman se na tom během pondělní návštěvy Slovenska dohodl se svým protějškem Mikulášem Dzurindou. Českého premiéra přijal také prezident Rudolf Schuster, se kterým mimo jiné hovořil o vstupu Slovenska do NATO. Předseda české vlády oba ubezpečil, že občanů obou republik se v běžném přeshraničním styku nedotknou připravovaná vízová opatření.

Jednání však otázku případného zpřísnění hraničního režimu mezi oběma republikami či zpřísnění podmínek pro zaměstnávání Slováků v Česku zcela nevyjasnilo. Česko zdůvodňuje návrh nové dohody se Slovenskem kritikou Evropské komise na adresu přílišné propustnosti česko-slovenské hranice pro nelegální migraci. Podle premiéra Zemana budou Slováci v případě tzv. pobytových víz při zaměstnávání v Česku upřednostňováni:

"Pro obě naše země by bylo výhodné, kdybychom do určité míry preferovali, samozřejmě v případě jejího zájmu, právě slovenskou pracovní sílu, protože by neexistovaly jazykové bariéry."

Podle Miloše Zemana budou moci Češi a Slováci nadále cestovat na občanský průkaz bez víz. Pokud však jde o zaměstnávání Slováků na dobu delší než 90 dnů, jednání dosud nebyla uzavřena. Mikuláš Dzurinda však poznamenal, že tento krok veřejnost znepokojuje:

"Pri každom rozhodnutí by sme mali mať na mysli předovšetkým to, abysme čo i len o mininum nesnížili dosiahnutú úroveň komfortu alebo vzájomných česko-slovenských vzťahov."

Oba premiéři ocenili, že na dořešení dosud existujících problémů, jako je zamezení dvojího zdanění či dohoda o ochraně investic, se intenzivně pracuje. Věří také, že Slovensko dostane pozvánku do NATO a do Evropské unie vstoupí obě země společně s ostatními kandidáty.


Vláda rozhodla o zvýšení minimální mzdy od ledna příštího roku na 5700 korun. Kabinet tak chce zvýšit rozdíl mezi minimálním příjmem a životním minimem, které nyní činí 4100 korun. Slibuje si od toho vyšší motivaci k práci. Dosud se totiž mnoha lidem vyplatilo zůstat doma a pobírat sociální dávky, než za zhruba stejnou částku pracovat. Potvrdil nám to i premiér Miloš Zeman:

Podle představ Evropské unie by minimální mzda měla dosahovat 60-ti procent průměrného příjmu, v České republice je to nyní zhruba 40 procent. Vláda chce přikročit k dalšímu zvýšení minimální mzdy opět za rok.


Radikální změny doznal ve středu vývoj trestního stíhání kněze Vlastimila Vojtěcha Protivínského stíhaného za kritiku komunistů. Nezávisle na milosti, kterou knězi udělil prezident Václav Havel, totiž krajský státní zástupce v Brně rozhodl, že kněz nikdy nespáchal trestný čin, za který je stíhán. Dal proto pokyn vyšetřovateli, aby věc odložil. Kněz byl stíhán za to, že loni před volbami do Senátu vyzýval obyvatele Břeclavska, aby nevolili komunisty. Kněz Vlastimil Protivínský nám vysvětlil motiv svého jednání:

"Jednak jsem připomenul, že komunisté mají na svědomí neuvěřitelné zločiny a na prvním místě musí být tyto zločiny vyšetřeny a potrestány, druhá věc, že komunisté nám vlastně vždycky lhali. Lhali v roce 1946, když usilovali o politickou moc, také slibovali, že zaručí svobodu, náboženskou svobodu, prosperitu země. Víme, do jaké bídy, do jakého marasmu, hmotného, morálního, duchovního uvrhli zemi. Takže jsem lidem připomněl, že této straně se zkrátka nedá věřit a musíme udělat všechno pro to, aby její vliv v této společnosti nevzrůstal."

Podnět k trestnímu řízení podali břeclavští komunisté. Předseda okresního výboru Komunistické strany Čech a Moravy Jaroslav Špaček k tomu říká:

"Dávali jsme ten podnět proto, že farář Protivínský vyzýval občany, nevolte komunisty. Bylo to podle našeho názoru hanobení národa, rasy a přesvědčení."

Na podporu faráře Protivínského se postavila řada politiků i umělců. On sám byl milostí prezidenta Havla potěšen. Na druhou stranu ale řekl, že by byl rád, kdyby nezávislý soud ten případ posoudil.


Až do 15. ledna potrvá na Staroměstské radnici v Praze výstava vítězných i dalších snímků z fotoreportérské soutěže Czech Press Photo. Obsahuje 400 z celkového počtu 2148 snímků od 195 fotografů, kteří svá díla do sedmého ročníku této už tradiční soutěže přihlásili.

Mezinárodní porota udělila v různých kategoriích 16 prvních cen, vždy za jednotlivý snímek a sérii snímků. Za jednoznačně nejlepší vybrala snímek reportéra Lidových novin Michala Novotného. "Nejlepší fotograf roku" k ocenění svých tří fotografických souborů poznamenal:

"I ta hlavní fotografie, fotografie roku, pochází ze souboru, a to ze souboru New York po útoku proti World Trade Centru. Další soubor je vyfocený v lednu v Indii, kde se do Alláhábádu sjelo během měsíce asi sto milionů lidí na náboženský svátek, který se koná jednou za dvanáct let. Letos ale byla tak příznivá konstalace hvězd, že to bývá jenom jednou za 144 let, a proto tam bylo tolik lidí. Třetí oceněný a vystavený soubor je též z Indie. Je to z Kalkaty a jsou tam domy Řádu matky Terezy, kde se setry starají o duševně nemocné, umírající, o děti, o handicapované, o všechno potřebné."

Kromě hlavní ceny "Fotografie roku", spojené s odměnou 100 tisíc korun, získal Michal Novotný další tři ceny.


Nejlepším českým atletem roku 2001 je podle ankety funkcionářů, trenérů a novinářů oštěpař Jan Železný. Světový rekordman a mistr světa z Edmontonu trofej převzal posedmé v historii. Trojnásobný olympijský vítěz tak vyrovnal v počtu trofejí rekord bývalé koulařky Heleny Fibingerové. Za letošním atletem roku obsadili další místa desetibojaři - druhé Tomáš Dvořák a třetí Roman Šebrle.

Jan Železný, kamarády přezdívaný "Plechovka", ale přál nejvyšší ocenění Romanu Šeberlemu:

"Roman předvedl letos takový výkon, který je hrozně posunutý. Překonání toho světového rekordu - devět tisíc bodů - hrálo, myslím, významnou roli v letošním roce a bude hrát i nadále. Proto bych mu přál, aby byl první, ale nechtěl bych tím říct, že se nedívám na názory ostatních. O tom ty ankety jsou. Pro mne prostě byl Roman nejlepší z tohoto důvodu. Já to znám podle sebe. Vím, co ten světový rekord obnáší a tohle byl historický světový rekord."

S Romanem Šeberlem se Jan Železný dostal mezi nejlepší desítku světových atletů. O vítězi se rozhodne 25. listopadu v Monaku.