Týden v ČR

Přehled událostí za uplynulý týden v České republice připravil Josef Kubeczka.

Vlnu pobouření vyvola také v České republice série teroristických útoků, ke kterým došlo v úterý ve dvou hlavních centrech Spojených států - v New Yorku proti dvojici nejznámějších mrakodrapů Světového obchodního střediska, které se posléze zřítily, a v Washingtonu na budovu Pentagonu. Záchranáři se překonávali ve snaze uvolnit lidi uvězněné v obou věžích, kde jich obvykle pracuje na 40 tisíc. Jaká hrůza se tam odehrávala, se můžeme jenom domýšlet. Investiční bankéř Ondřej Valenta, který pracuje na Wall Street, šel osudné ráno do práce a ocitl se asi tři sta metrů od světového obchodního centra:

"Lidé skákali z nejvyšších pater, viděli jsme padat lidi. Byla strašná hrůza. Najednou jsem se ohlídl přes rameno a vidím další letadlo. To už jsem si připadal jak v nejhorším filmu. To letadlo to přímo napralo do té druhé věže."

Všichni čeští představitelé sérii barbarských teroristických útoků odsoudili. Prezident Václav Havel uvedl:

"Rád bych za naši zemi, za všechny naše občany vyslovil hlubokou soustrast všem obětem či pozůstalým a rád bych ubezpečil americký lid, že jsme na jeho straně a že jsme připraveni jakkoli pomoci, v rámci svých možností. Chápu to jako útok na lidskou svobodu, jako útok na demokracii a domnívám se, že to je velké civilizační varování, které nás vyzývá k tomu, abychom maximálně zmobilizovali svou odpovědnost za tento svět. Fanatici a šílenci nás nesmí mít všechny jako své rukojmí."

Předseda vlády Miloš Zeman byl podle mluvčího vlády Libora Roučka zdrcen rozsahem bezprecedentních teroristických útoků ve Spojených státech, vyjádřil hlubokou soustrast pozůstalým obětí a plnou podporu americkému lidu. Na mimořádné tiskové konferenci šéf české diplomacie Jan Kavan řekl:

"Chci říct, že jsem nechal odeslat telegram mému resortnímu kolegovi ministru zahraničních věcí Spojených států amerických Colinu Powellovi, kde jsem vyjádřil soustrast nad větším počtem lidí, kteří zahynuli, a vělkým počtem zraněných a samozřejmě mé odsouzení tohoto zbabělého teroristického útoku. Jelikož jsem hovořil už s řadou kolegů ministrů v české vládě tak vím, že všichni sdílíme stejné pocity zděšení z toho, co se stalo, odsouzení a samozřejmě ochoty, jakkoli to bude nutné, tak pomoci."

V souvislosti s teroristickými útoky ve Spojených státech byla okamžitě přijata bezpečnostní opatření i na území České republiky. Česká armáda uvedla do pohotovosti záchranné a výcvikové základny sil územní obrany a 4. brigádu rychlého nasazení. V pohotovosti je i protivzdušná obrana. Nejvyšší bezpečnostní opatření v obou českých jaderných elektrárnách Dukovany a Temelín nařídil Státní úřad pro jadernou bezpečnost. Spojeným státům byla nabídnuta veškerá možná záchranářská a humanitární pomoc, především pak krev a krevní deriváty. Forma i rozsah pomoci však záleží na potřebách americké strany.

Ve středu se členské státy Severoatlantické aliance shodly, že teroristický útok proti USA splňuje podmínky pro použití pátého článku smlouvy NATO o nezbytnosti kolektivní obrany. Tento článek stanovuje, že ozbrojený útok určitého rozsahu proti jednomu představuje útok proti všem. Členské státy se v takovém případě zavazují přispět na pomoc napadeným členům. Jak řekl mluvčí ministerstva zahraničí Aleš Pospíšil, pokud NATO odhalí konkrétního viníka, mohl by se octnout ve válečném stavu s celou aliancí. Vláda ve čtvrtek rozhodla zapojit své jednotky do případné akce. Podle ministra obrany Jaroslava Tvrdíka rozhodnutí Rady NATO je výrazem solidarity aliančních zemí s vládou a obyvateli USA. Konkrétní kroky však podle něj v současné době toto rozhodnutí neznamená. Rozhodnutí Rady NATO jednoznačně podpořili prezident Václav Havel i celá česká vláda a představitelé všech parlamentních stran vyjma českých komunistů.

Podle náměstka ministra obrany Štefana Fülleho není žádných pochybností o tom, že armáda je připravena naplnit své povinnosti vyplývající z členství v NATO:

"Naše armáda je připravena udělat přesně to, co by očekávala od našich spojenců v případě, že by k něčemu mělo dojít na našem území. Vše teď bude záležet od dalších konzultací a vývoje situace, vše bude samozřejmě záležet na rozhodnutí vlády a Parlamentu České republiky." Ve čtvrtek oznámil minitr obrany Jaroslav Tvrdík, že Armáda České republiky je ve stupni pohotovosti alfa, což znamená základní stupeň. V pohotovosti jsou rota chemické ochrany a jednotka rychlého nasazení, které by byly schopny nabídnout své síly Severoatlantické alianci do několika hodin. "Rychlost nasazení by záležela na tom, jak velkou jednotku by si NATO vyžádalo," řekl ministr Tvrdík.

Bezprecedentní teroristické útoky proti Spojeným státům se podle českého prezidenta Václava Havla musejí promítnout do bezpečnostní strategie České republiky, a to včetně chystané reformy české armády. Nejnovější zkušenost s USA by měla ovlivnit takové zásadní dokumenty, jako je bezpečnostní či vojenská doktrína. Václav Havel řekl, že tento svůj názor tlumočil i na mimořádném zasedání Bezpečnostní rady státu

Celá česká společnost jednoznačně odsoudila teroristický útok na Spojené státy. Představitelé různých institucí shodně vyjádřili rozhořčení nad smrtí tisíců nevinných obětí a hlubokou účast s pozůstalými. Mnozí nabízejí pomocnou ruku. Několik stovek lidí spontánně reagovalo na výzvu známých osobností a přišlo ve středu na Václavské náměstí v Praze vyjádřit solidaritu se Spojenými státy americkými. U sochy svatého Václava se pod nápisem "Obětem terorismu" hromadily květiny a zejména zapálené svíčky. Květiny jsou stále pokládány před americkým velvyslanectvím v Praze. Položili je tam také prezident Havel a přeseda Senátu Petr Pithart. Pátek byl i v Česku dnem smutku.


V pondělí začaly na řadě míst v České republice Týdny duševního zdraví. Tato humanitární a kulturní akce se pořádá od roku 1990. Jejím cílem je seznamovat veřejnost s problematikou života duševně nemocných lidí a mentální hygienou jako prevencí duševního zdraví. Hlavním organizátorem Týdnů je Sdružení pro péči o duševně nemocné Fokus. K otázce duševních nemocí se pro nás vyjádřil jeho ředitel Pavel Novák:

"Ta onemocnění nejsou mentálním postižením, není tam postižen intelekt, což se mnohdy zaměňuje. Takový mýtus vlastně je, že duševně nemocní jsou nebezpečení, nevypočitatelní, násilní. To je opravdu mýtus, který není úplně pravdivý."

Hlavní náplní Týdnů duševního zdraví jsou kulturní akce. Umělecká tvořivost a hranice duševního zdraví mají totiž podle spolupořadatele Týdnů, předsedy kulturní organizace Unijazz Čestmíra Huňáta, mnoho společného:

"Je obecně známo, že umělci, ať už jsou to muzikanti, divadelníci, výtvarníci, jsou velice citliví. Jsou jakýsi barometr duševních tahů a pochodů a oni představují tu hranici, kde často v jejich dílech nevíme, co je ještě normální."

Vedle kulturních akcí připravili pořadatelé pro letošní Týdny duševního zdraví i řadu seminářů, besed nebo dnů otevřených dveří v zařízeních a léčebnách pro duševně nemocné. Letošní ročník vyvrcholí 10. října Světovým dnem pro duševní zdraví.


Tomáš Enge pojede jako první český automobilový závodník v historii Velkou cenu formule 1. Vedení stáje Prost dalo jezdci příjemný dárek k úterním pětadvacátým narozeninám, když ho angažovalo pro nedělní patnáctý závod mistrovství světa v italské Monze. Sportovní ředitel francouzské stáje Prost John Walton k angažování českého závodníka na tiskové konferenci v Praze uvedl:

"Tomáš má velký jezdecký talent a před sebou zářivou budoucnost ve formuli jedna. Při testování na nás udělal velký dojem. Jak jsme ho sledovali, bylo by pošetilé, kdybychom ho neangažovali." V Monze tak Enge nahradí Brazilce Luciana Burtiho, který těžce havaroval v belgickém Spa. Engeho manažer, bývalý automobilový závodník Antonín Charouz neskrývá, že angažování jeho svěřence do formule 1 je mimořádnou událostí:

"Já si myslím, že to můžeme srovna s vítězstvím hokejistů na olympiádě a s našimi výsledky ve fotbale nebo v tenisu. Formule 1 je nejsledovanější sport v televizi. Na každou formuli 1 se dívá zhruba 350 milionů lidí, průměrně, a za rok ji vidí zhruba 6 miliard lidí."

A co na svůj nedělní start v Monze říká sám závodník Tomáš Enge?

"Ta příležitost je obrovská. Budu se snažit podat co nejlepší výkon, ale můj cíl bude dojet závod na co nejlepším místě, na které budu mít."