Týden v ČR

Václav Havel s Milošem Zemanem, Foto: ČTK

Přehled událostí za uplynulý týden v České republice připravil Josef Kubeczka.

Letošní volby do Poslanecké sněmovny proběhnou v České republice 14. a 15. června. Ve středu tento termín vyhlásil prezident Václav Havel, který se na něm dohodl s premiérem Milošem Zemanem. Prezident po jednání ustoupil od svých představ o květnovém datu voleb:

Václav Havel s Milošem Zemanem,  Foto: ČTK
"Z hlediska jistoty občanů, perspektivy, jistoty politických stran je lépe v tom termínu trochu ustoupit."

Naopak v datu konání komunálních voleb vyšel prezidentovi vstříc premiér Zeman, když souhlasil s jejich posunutím na 1. a 2. listopadu. Volby do jedné třetiny Senátu se budou konat 25. a 26. října. Miloš Zeman k tomu uvedl:

"Já jsem přijal argumenty pana prezidenta, že by nebylo dobré dělat komunální volby v tom termínu, který byl před čtyřmi lety. Mimo jiné i na základě toho, že se bude od zhruba 20. listopadu konat summit NATO. Souhlasil jsem se zkrácením termínu komunálních voleb."

S červnovým termínem voleb jsou parlamentní strany spokojeny. Původní květnový termín kritizovali zejména občanští demokraté. Ladislav Jakl, poradce jejich předsedy Václava Klause, stanovisko Občanské demokratické strany vysvětlil:

"Ten termín je prostě obvyklý. Jsou na něj zvyklí jak kandidující, tak voliči. Termín se stal tradicí za několik posledních voleb a bylo by poněkud násilné snažit se za každou cenu hledat termín nový."


Výročí Charty 77,  Foto: ČTK
K 25. výročí vzniku Charty 77 se v úterý konalo v prostorách Senátu slavnostní setkání bývalých disidentů - signatářů Charty i jejich sympatizantů. "Příběh Charty 77 ještě není u konce. Nemůže být, dokud jsou tu chartisti," řekl hostitel setkání, předseda Senátu a signatář Charty Petr Pithart. Podle Anny Šabatové Charta přinesla hodnoty, které měly smysl v době jejího vzniku a mají smysl i dnes. Patřil k nim především konsenzuální dialog, uvedla někdejší mluvčí charty. Podle prezidenta Václava Havla se společenství Charty 77 vyznačovalo atmosférou veřejného porozumění, pochopení a solidaritou. "Měli jsme pochopení pro ty, kteří se zapovídali u výslechu a pak toho litovali," uvedl někdejší mluvčí charty.

Chartisté by se proto podle něj neměli zlobit ani na ty, kteří podepsali provolání význačných československých umělců, známé jako anticharta, protože oni se "probudili jenom o něco později":

Charta 77,  Foto: ČTK
"Mně jako chartistovi na tom vadí bulvarizace toho tématu. Z Charty vlastně dělají jakousi posvátnou věc a z těch, kteří byli tvrdými, moderními dějinami donuceni podepsat cosi proti ní, najednou dělají po pětadvaceti letech obžalované. Domnívám se, že jak ta Charta, tak ta Anticharta patří do našich moderních dějin. To znamená, že by to neměl být důvod k jakémukoli rozdělování, ale spíš impuls k společnému studiu."

Prezident Václav Havel také zareagoval na skutečnost, že dnešní děti mnohdy ani neví, co to Charta 77 byla a v poslední době spíše vnímají pojem "anticharta":

"Zdá se mi, že je v zájmu nás všech a budoucích generací, abychom znali své dějiny bez zbytečných vášní, emocí. A pokud se ani o těch moderních dějinách nedozvídají děti ve škole, je to asi chyba, která se obrátí proti nim."


Protičeská kampaň rakouské krajně pravicové strany Svobodných pokračovala v pondělí tvrdým výpadem generálního tajemníka strany Petera Sichrovského. Tvrdil, že Židé v Československu byli nacionálními socialisty často s účinnou podporou místního obyvatelstva deportováni a později zavražděni v koncentračních táborech. Po válce podle něj česká vláda odmítala vrátit ukradený majetek a až do dneška prý oběti, jejich potomci a židovské organizace zoufale bojují za svá práva.

Taková tvrzení odmítají představitelé židovských organizací. "Je to zneužívání osudu Židů k politické přestřelce," řekl předseda Pražské židovské obce Tomáš Jelínek. Tajemník Federace židovských obcí Tomáš Kraus potvrdil, že komise, kterou ustavila vláda, už čtyři roky navrací majetek a odškodňuje oběti, na jejichž utrpení se Češi nepodíleli:

"Přesto, že je to proces velmi komplikovaný, lze říct, že veskrze úspěšný, i když není ještě úplně dokončen. Nicméně jak se pan Sichrovsky obává o vstup Česka do Evropské unie, tak si myslím, že do té doby než naše republika do ní vstoupí bude tato záležitost bude snad vyřešena úplně."

Slova Petera Sichrovského jednoznačně odmítla vláda. V úterý v poledne jsem se telefonicky spojil s místopředsedou vlády Pavlem Rychetským, který je za odškodnění obětí holocaustu v kabinetu odpovědný:

"Právě jsem předal ministerstvu zahraničních věcí podklady pro diplomatickou nótu rakouské vládě. Jsou jenom dvě možnosti - buďto ten člověk absolutně nic neví o tom, co Česká republika za poslední čtyři roky udělala právě v oblasti vypořádání se s křivdami a hrůzami holocaustu, anebo o tom ví, a pak tedy je to prostě lhář."

Protestní nóta byla předána rakouskému velvyslanci v Praze Klasi Daublebskému.


logo Phare
V těchto dnech byl zahájen nový projekt programu Phare "Zlepšování právních a institucionálních podmínek pro podnikání." Částka, kterou na něj Evrpopská unie prostřednictvím programu Phare vynakládá, je nemalá: 1 milion 200 tisíc eur, tedy asi 40 milionů korun. Co se za touto sumou a tímto názvem skrývá? Na tuto otázku nám odpověděl velvyslanec Evropské komise v České republice Ramiro Cibrián:

"Tyto projekty pomáhají kandidátským státům v budování moderní a účinné administrativy se všemi strukturami, lidskými zdroji a manažerskými dovednostmi potřebnými k implementaci "acquis communautaire" na takové úrovni, jako v členských státech."

Projekt bude zaměřen na podporu vytvoření nového zákona o konkursu a vyrovnání, na řešení problémů propojení firem s obchodními rejstříky, na zjednodušení a zlepšení úředních postupů při zakládání nových společností.

Jde o takzvaný twiningový program, tedy program založený na partnerské spolupráci dvou zemí, člena Unie a kandidáta:

"Twining nabízí přesun znalostí a zkušeností ze současných členských států do kandidátských zemí tak, že jsou přizpůsobeny podmínkám a potřebám kandidátských států,"řekl velvyslanec Evropské komise v Praze Ramiro Cibrián.


národního hospodářství. Téměř polovina příjmů v oblasti služeb je právě z cestovního ruchu. Počty turistů, kteří do Česka přijíždějí, jsou už pět let zhruba stejné. Přesto k některým dílčím propadům došlo, což nám potvrdil náměstek ministra pro místní rozvoj Čestmír Sajda:

"Projevilo se to především rušením akcí bezprostředně po 11. září, potom poklesem obsazenosti hotelů a především u národního leteckého přepravce Českých aerolinií. To, co to způsobilo, je nesrovnatelné s jakoukoliv akcí předtím, ale opět nám výsledky cestovního ruchu rostou, opět se výkony zvyšují."