Týden v ČR

foto: www.army.cz

Česká 7. polní nemocnice zřejmě brzy zamíří do Perského zálivu. Vláda k tomu v úterý dala souhlas, ale misi musí ještě posvětit parlament. Na Blízký východ by mělo odjet až 300 členů nemocnice, kteří by měli v souladu s páteční rezolucí OSN poskytovat humanitární pomoc v Iráku i mimo něj. V Kuvajtu už máme 400 vojáků protichemického praporu.

Jaroslav Tvrdík,  foto: ČTK
Česká 7. polní nemocnice zřejmě brzy zamíří do Perského zálivu. Vláda k tomu v úterý dala souhlas, ale misi musí ještě posvětit parlament. Na Blízký východ by mělo odjet až 300 členů nemocnice, kteří by měli v souladu s páteční rezolucí OSN poskytovat humanitární pomoc v Iráku i mimo něj. V Kuvajtu už máme 400 vojáků protichemického praporu. Ministr obrany Jaroslav Tvrdík zdůraznil, že vyslání nemocnice není zapojením do operace Svoboda pro Irák:

"Celá nemocnice bude stavěna variabilně v závislosti na místě a prostoru nasazení. Zatím se pracovní počty pohybují v čísle do 250 osob, i když vláda rozhodla o možném limitu do 300 osob tak, jak je to vždy konstruováno u vyslání takovýchto týmů. To znamená s rezervou pro reakci na konkrétní situaci."

Podle náměstka ministra obrany Jaroslava Škopka pojede nemocnice nejdřív do Kuvajtu. Teprve tam rozhodne velitel českého národního kontingentu, zda se naši zdravotníci přesunou na jih Iráku, kde hrozí humanitární katastrofa:

"Jestli se v první etapě nemocnice přepraví do Kuvajtu jako do nějakého vyčkávacího postavení, ze kterého na základě konkrétní situace, sladění se s ostatními, kteří tam budou působit, zaujme konkrétní místo v Iráku a jestli to bude u Basry nebo úplně někde jinde, to je technická záležitost."

Jak uvedl velitel 7. polní nemocnice podplukovník Mojmír Mrva příslušníci této jednotky už dokončují přípravy k přesunu:

"Kompletuje se materiál, nakupují se potraviny s krátkou dobou použitelnosti, stejně tak zdravotnický materiál s krátkými expiracemi, dolaďují se seznamy pro celní odbavení a chystají se seznamy materiálu pro jednotlivé přelety. Nemocnice vyjíždí vybavená tak, aby zvládla bez problémů jednoměsíční působení v misi bez závislosti na dodávkách od aliančních partnerů. Za dobu toho měsíce bychom měli připravit cesty, jak zajistit zásobení a logistickou podporu."


Premiér Vladimír Špidla na víkendovém 31. sjezdu České strany sociálně demokratické obhájil na další dva roky předsednické křeslo. Třídenní sjezd označil jako uzdravující. Tým, který byl do čela strany zvolen, obsahuje podle Špidly všechny hlavní názorové proudy:

"Nepochybně je v něm docela dobře zastoupeno naše regionální uspořádání. Je to tým, který patří celé sociální demokracii, musí se nasadit pro sociální demokracii a učiníme-li to tak, bude zřejmé, že ve všech dalších volbách a v dalším čase budeme sociální demokracií."

Vladimír Špidla slíbil, že postavení sociální demokracie v koaliční vládě posílí.

Delegáti sjezdu také odsoudili iráckou válku. Po vzrušené debatě přijali rezoluci, ve které se staví jednoznačně k názoru, že válka je vedena v rozporu s mezinárodním právem. Sociální demokraté žádají, aby se další vývoj událostí v Iráku vrátil pod kontrolu OSN. Jedním z mála, kdo se hlasování zdržel, byl předseda Vladimír Špidla:

"Jsem členem vlády, schvaloval jsem pozici vlády, jsem přesvědčený, že pozice vlády odpovídá mezinárodně-politické situaci, a proto jsem se zdržel hlasování."


Ivan Langer a Vlastimil Tlustý,  foto: ČTK
Rada pro rozhlasové a televizní vysílání ve svém současném složení teoreticky končí. Poslanci vládní koalice prosadili přes nesouhlas občanských demokratů a komunistů usnesení, aby premiér Vladimír Špidla členy tzv.velké mediální rady odvolal. Jsou totiž přesvědčení o tom, že tento kontrolní vysílací orgán zavinil prohranou arbitráž se společností CME. Občanští demokraté ale trvají na tom, že se mělo vyčkat výsledku odvolacího řízení u švédského soudu. Šéf poslanců ODS Vlastimil Tlustý navíc tvrdí, že nelze někoho potrestat bez prokázání jeho viny. Rozhodnutí sněmovny je podle něj pouze politické a nesouhlasí s ním:

"Tak, jak jsem to nazval na jednání - slavnostní poprava podezřelých před vlastním rozsudkem. Je to podle politických klubů. Hlasování tomu nasvědčuje."

Lubomír Zaorálek  (zleva) Pavel Dostál a Martin Muchka,  foto: ČTK
Premiér Vladimír Špidla je ale přesvědčený o tom, že doporučení sněmovny, aby odvolal mediální radu, je správné.

Předseda Rady Martin Muchka není rozhodnutím sněmovny překvapen. Stále ale tvrdí, že na vině jsou špatné zákony, které jim svazovaly ruce:

"Protože pokud vám někdo dá pravidla hry, kde je to napsáno tak, jak to napsáno je, a pak vám vyčítá, že jste podle toho konal, tak to je trošku schizofrenní situace. Já už jsem trochu nad věcí, protože už mi není třicet."


foto: ČTK
V České republice vládne demokracie a zejména mladí lidé se nemusejí upalovat proto, aby vyjádřili svůj názor. V otevřeném dopise, kterým reaguje na posledních několik demonstrativních sebevražd, to ve středu uvedl prezident Václav Klaus. Zdůraznil také funkci rodiny a uvedl, že zprávy o upálení mladých lidí se ho hluboce dotkly.

Kolem úterní půlnoci se v Česku upálili dva mladí muži. V Plzni se před dívčím internátem polil benzinem a ředidlem a poté zapálil jednadvacetiletý student pedagogické fakulty z Prachatic. Záchranka už mladíkovi nemohla pomoci:

foto: ČTK
"Při příjezdu zdravotnické záchranné služby byl již tento mladý muž mrtev. Na místě byl dopis, jehož obsah neznám, a poblíž jeho těla byly nějaké láhve od ředidel. Nešťastníkovi již nebylo pomoci."

...řekl mluvčí hasičů František Vaško. Police už podle svého mluvčího Petra Kováře zná důvody sebevraždy:

foto: ČTK
"V pokoji mladého studenta byl nalezen dopis na rozloučenou určený pro policii, ve kterém mladý muž vyjadřuje svoji nespokojenost se současným světem a stavem společnosti jako takové."

Podle vedení školy neměl student problémy ani s chováním, ani s prospěchem.

Zhruba ve stejnou dobu, před úterní půlnocí, našla obsluha čerpací stanice v Praze šestadvacetiletého muže, který se pokusil upálit. Podobný případ se odehrál před měsícem v Praze. Na Václavském náměstí se upálil student Zdeněk Adamec z Humpolce.


Prvním dubnem začíná letní turistická sezóna. Návštěvníkům se tak otevírají památkové objekty po celé České republice. Proto i Pražský hrad zpřístupní opět Zlatou uličku s Daliborkou, Prašnou věž anebo chrám svatého Víta. Na podrobnosti jsme se zeptali vedoucí oddělení turistického ruchu správy Pražského hradu Jany Kučerové:

"Otvírají se zahrady, to znamená Královská zahrada a Jižní zahrady. Otevřeny jsou každý den od deseti do osmnácti hodin. Máte-li trochu více času nebo chcete-li pouhých deset, patnáct minut od centra zažít krásný pobyt v přírodě, pak doporučuji navštívit Jelení příkop."