Týden v ČR

foto: ČTK

Pro žáky základních a středních škol začal v pondělí nový školní rok. Uzavřena však zůstala zhruba polovina škol kvůli jednodenní výstražné stávce za mzdové požadavky pedagogů. Školské odbory chtějí největším protestem učitelů v historii České republiky donutit vládu, aby jim i nadále vyplácela polovinu 13. a 14. platů. Šéfka resortu školství Petra Buzková přijela nový školní rok zahájit do Českých Budějovic. Navzdory stávce přednesla i tradiční projev.

foto: ČTK
Pro žáky základních a středních škol začal v pondělí nový školní rok. Uzavřena však zůstala zhruba polovina škol kvůli jednodenní výstražné stávce za mzdové požadavky pedagogů. Školské odbory chtějí největším protestem učitelů v historii České republiky donutit vládu, aby jim i nadále vyplácela polovinu 13. a 14. platů. Šéfka resortu školství Petra Buzková přijela nový školní rok zahájit do Českých Budějovic. Navzdory stávce přednesla i tradiční projev.

"Vloni jsem vás vítala ve školních lavicích v době, kdy se země pomalu vzpamatovávala z řádění živelné pohromy. Byli jsme tehdy spojeni tragédií, která ale na druhou stranu ukázala, jak moc spolu dokážeme být solidární, jak dokážeme držet při sobě a jeden druhému pomoci. Letos není začátek školního roku provázen přírodní katastrofou a já pevně věřím, že nám osud chystá překvapení jen milá."

Stávka učitelů měla vysokou publicitu. Podle průzkumu, který zpracovala agentura STEM, vědělo o akci devět z deseti lidí. Podporovala ji ale jen třetina občanů. Mnohým se nelíbilo, že si učitelé vybrali pro stávku právě první školní den.


Bohuslav Sobotka a Marie Součková,  foto: ČTK
Vláda odložila rozhodování o návrhu státního rozpočtu na příští rok na 17. září. Už před prázdninami schválila maximální možný deficit ve výši 118 miliard korun. Požadavky ministrů ho převyšují o 40 miliard. Ministr financí Bohuslav Sobotka na druhé straně upravil předpokládané příjmy státního rozpočtu o dalších zhruba 11 miliard korun. Nehodlá ale tyto peníze použít na platy učitelů a úředníků.

"O použití těchto dodatečných prostředků musí rozhodnout vláda. Měla by stanovit své politické priority. Jednou z těchto priorit by měla být věda a výzkum a školství. Já se domnívám, že nelze hovořit o platech, lze hovořit o resortech, do kterých by tyto finanční prostředky měly jít a já osobně upřednostňuji spíše investice do budoucnosti, než projídání těchto finančních prostředků."

Na další rozpočty bude mí vliv i reforma veřejných financí, kterou připravuje vláda. Postavilo se za ni vedení sociálních demokratů. Po jednání předsednictva to oznámil premiér a předseda strany Vladimír Špidla. Podle něj debata jasně ukázala, že reforma je nutná:

"A že jsou možné dílčí korekce, jistěže ano. Ale pouze dílčí při zachování celkového rámce při projednání v koaličním uskupení."

Podle posledních informací ale možná reformu čekají dílčí změny, aby mohla ve sněmovně projít. Ministr financí Sobotka se totiž sešel s poslancem Josefem Hojdarem a shodli na několika otázkách, které by současný návrh reformy pozměnily. Podle dřívějších informací poslanec požaduje - nekrátit nemocenské dávky v prvních třech dnech nemoci, nezvyšovat povinné pojištění podnikatelů a zachovat valorizace důchodů. Hojdar před časem opustil kvůli reformě poslanecký klub ČSSD. Schůzka Hojdar - Sobotka však neuklidnila situaci na devizovém trhu. Obchodníci mají i nadále obavy z dalšího politického vývoje a osudu reformy.

Tu kritizují i odbory a budou 13. září v Praze demonstrovat. Mají i podporu značné části veřejnosti. Podle agentury SC&C si osm Čechů z deseti nepřeje pozdější odchod do důchodu ani nižší nemocenské dávky.


Miroslav Kostelka a Václav Klaus  (vpravo),  foto: ČTK
O armádní reformě jednal prezident Václav Klaus s ministrem obrany Miroslavem Kostelkou. Její úspornou verzi by měla vláda posoudit v říjnu. Kvůli škrtům v armádním rozpočtu už odstoupil bývalý šéf resortu obrany Jaroslav Tvrdík. Nyní svůj odchod ohlásil i velitel vzdušných sil Jan Vachek. Do čela letectva se postavil po naléhání Jaroslava Tvrdíka a nyní se rozhodl vyměnit uniformu za civil. Jak řekl, má pro to osobní důvody a nelíbí se mu ani to, že armáda má dál fungovat s menším množstvím peněz:

"Ty podmínky, které jsou, se výrazně mění a já už nemám představu, že bych "dobýval" další funkce nebo pokračoval v armádní kariéře. Já jsem došel k bodu, kdy jsem se rozhodl, že odejdu do civilního prostředí a budu pokračovat, na místě, které myslím bude třeba blízko té letecké problematice."

Jaroslav Tvrdík,  foto: ČTK
Vachek odmítl možnost, že by mohl začít pracovat u někdejšího ministra Tvrdíka v Českých aeroliniích. Ten se stal šéfem aerolinií tento týden. Dozorčí rada vyměnila téměř celé představenstvo a od Tvrdíka očekává, že společnost vyvede ze ztráty. Podle názorů některých politiků a komentátorů, se nejedná o nic jiného než o trafiku pro někdejšího ministra. Výměnu kritizuje i opozice. Stínový ministr dopravy za Občanskou demokratickou stranu Petr Bendl hodnotí celou situaci v ČSA skepticky:

"O tom, že situace v ČSA není růžová, to není žádné velké tajemství. Ale celá ta situace, tak jak to na mne působí, to spíš vypadá, že se vytváří místo pro pana exministra Tvrdíka, než aby se hledal opravdu upřímně nejkvalitnější manažer, pokud se vůbec musí hledat."

Odborové sdružení pilotů ČSA naopak odvolání dosavadního prezidenta Miroslava Kůly uvítalo. Jaroslav Tvrdík údajně nechystá ve firmě žádné personální zemětřesení a nepočítá s příchodem svých bývalých spolupracovníků z ministerstva obrany.


Nejvíce zahraničních investic ve střední a východní Evropě míří do České republiky. Zprávu o světových investicích vydala Organizace spojených národů. V čele zájmu investorů se Česká republika drží už delší dobu. Potvrzuje to i ředitel agentury Czech Invest Martin Jahn.

"Podle srovnání světových toků zahraničních investic, byla Česká republika opět na špici v regionu střední a východní Evropy. Toto postavení si udržuje od roku 2000. Celosvětově toky zahraničních investic klesají, v podstatě vzrůstající tendenci si udržuje pouze Čína a střední Evropa, ve které Česká republika hraje hlavní roli."

Miliardovou investici teď chystá v Praze například zasilatelská firma DHL. Chce vybudovat počítačové operační centrum pro Evropu, které by mělo už v první fázi nabídnout více než 500 pracovních míst.


Země Živitelka
Začátek září je už dlouhou řadu let neodmyslitelně spjat s agrosalonem Země živitelka v Českých Budějovicích. Za posledních třicet let se výstaviště nezaplnilo jen jednou - vloni kvůli povodním. Zato letos se do Českých Budějovic sjelo téměř 650 vystavovatelů a skoro třetina z nich reprezentuje přímo nebo prostřednictvím českých zástupců zahraniční firmy z dvaceti zemí. Na Zemi živitelce se také oceňovalo. Poprvé bylo některým potravinářským výrobkům přiznáno právo nést značku KlasA, což znamená, že musí splňovat přísná kritéria kvality a charakteristické chuti českých výrobků. Toto ocenění získalo od ministra zemědělství několik desítek výrobků. Jsou mezi nimi jen tak namátkou třeba krkonošský ementál, sýr niva, moravské uzené či ústecká klobása.