Týden v ČR

Vlastimil Tlustý

Poslanci ODS pracují na návrhu, jak vyvolat ve sněmovně hlasování o nedůvěře Špidlově kabinetu. Potvrdil to předseda klubu občanských demokratů Vlastimil Tlustý. ODS je totiž stále více přesvědčena, a to především v souvislosti s chystanou reformou veřejných financí, že vláda Vladimíra Špidly škodí této zemi.

Poslanci ODS pracují na návrhu, jak vyvolat ve sněmovně hlasování o nedůvěře Špidlově kabinetu. Potvrdil to předseda klubu občanských demokratů Vlastimil Tlustý. ODS je totiž stále více přesvědčena, a to především v souvislosti s chystanou reformou veřejných financí, že vláda Vladimíra Špidly škodí této zemi:

"Každé dva dny vládnutí téhle Špidlovy vlády znamenají skoro miliardu státního dluhu a my si myslíme, že to nemůže pokračovat. To, co vláda nabízí jako tvz. reformy nedává žádnou naději na obnovení růstu, nezaměstnanost dále stoupá. My si myslíme, že takhle to nemůže jít dál a proto iniciujem tohle hlasování."

Lidovci oznámili, že rozhodně své podpisy pod tento návrh nepřipojí. Zdůraznil to místopředseda sněmovny za KDU-ČSL Jan Kasal.V době, kdy se připravuje reforma veřejných financí podle něj rozhodně není k odvolání současné vlády důvod.

Kvůli reformě veřejných financí došlo k prvnímu vážnému rozkolu ve vládní koalici. Související novelu o spotřebních daních totiž poslal senát s pomocí pěti unionistických hlasů zpátky do sněmovny. Problém je v tom, že se ziskem ze zdražení vybraného zboží ve výši 13 miliard korun už vláda počítá ve svém rozpočtu na příští rok. Protože vrácení novely sněmovně podpořili i unionističtí senátoři, považuje to ministr financí Bohuslav Sobotka za porušení koaliční spolupráce. Zároveň bude usilovat o to, aby Poslanecká sněmovna senátní odmítnutí přehlasovala.

"Myslím si, že Senát vrátil zákon o spotřebních daních do Sněmovny v podobě, která není vyhovující. Navrhl snížení spotřební daně u nafty, což sníží příjmy státního fondu dopravy v příštích letech a já proto doporučím Poslanecké sněmovny, aby trvala na verzi původně schválené."


Dcera Pavla Tigrida Deborah,  vedle ní manželka Ivanka,  foto: ČTK
Desítky Čechů se v úterý odpoledne přišly ve francouzském městečku Héricy naposled rozloučit s významným českým spisovatelem, publicistou a exministrem kultury Pavlem Tigridem, který zemřel 31. srpna ve Francii ve věku nedožitých 86 let. V jednom z rozhovorů o sobě řekl.

"Já jsem měl kliku v životě, to je moje hlavní vada, já jsem na to vždycky spoléhal. Dvakrát se mi podařilo utéct hrobníkovi z lopaty, je to pravda. O nacistech ani nemluvím, vzhledem ke svému původu a komunisté, ti se už nemohli dočkat. Oni by nás opravdu, takové ty těžké zrádce, určitě zlikvidovali."

Pohřeb Pavla Tigrida,  foto: ČTK
Vůdčí postavě českého exilu ve Francii přijela vzdát hold rovněž česká vládní delegace v čele s ministrem zahraničí Cyrilem Svobodou. Mezi zhruba 250 smutečními hosty, kteří zaplnili chrám v obci nedaleko Paříže, byl i český exprezident Václav Havel a také předseda Senátu Petr Pithart. Ten k Tigridově osobnosti uvedl:

"Byl to velký osud a těžký život. Všichni ho známe jako člověka, který šířil dobrou náladu a optimismus. Snažil se vždycky vidět náš svět z té lepší stránky. To je něco, co my jsme kolikrát neuměli. Já jsem žasnul, jak dokáže dostat z pohledu na svět kolem nás to dobré."

Tigridova smrt jeho blízké velmi zaskočila, neboť byl až do konce života velmi aktivní. Podle Mladé fronty Dnes, do níž Tigrid v poslední době přispíval, se rozhodl odejít ze světa dobrovolně, a to zřejmě proto, že mu docházely psychické a fyzické síly po mozkové mrtvici, kterou prodělal před třemi lety. Tyto úvahy potvrdila ve smuteční řeči jeho dcera Deborah.


Koncem srpna nezaměstnanost v České republice prolomila desetiprocentní hranici. Práci u nás hledalo téměř 525 tisíc lidí. Podle mluvčí ministerstva práce a sociálních věcí Kateřiny Prejdové celkem dvacet okresů dokonce hlásilo, že nezaměstnanost v jejich regionu přesáhla dvanáct procent.

Vývoj nezaměstnanosti v ČR za uplynylý kalendářní rok,  foto: ČTK
"Nejnižší nezaměstnanost hlásily okresy Praha - západ, Praha - východ, Benešov a Praha. Nejvyšší byla v okresech Most, Karviná, Teplice, Ostrava a Chomutov."

Právě vysoká nezaměstnanost je podle analytiků důvodem proč žilo v roce 2001 pod hranicí životního minima 135 tisíc domácností.

Česko vydělává stále méně a méně na cestovním ruchu. Co do tržeb bylo letošní první pololetí nejhorší za posledních pět let - propad oproti polovině roku 1998 dělá 13 a půl miliardy korun. Většina hoteliérů, ale i majitelů cestovních kanceláří vozících turisty po Česku přitom tvrdí, že stát pro rozvoj cestovního ruchu nedělá vůbec nic. Myslí si to i ředitel pražského hotelu Holiday Inn Jan Filip.

"Já to vidím jako zásadní problém. Náš stát nedělá nic dlouhá léta. Podívejte se, vyrostla řada nových hotelů, máme nové letiště, máme řadu památek po celé České republice, ale stát si myslí, že to všechno mohou zajistit jednotlivé subjekty, které jsou navázány na cestovní ruch. Nemohou."

Ministerstvo pro místní rozvoj připouští, že stát v uplynulých letech mohl pro rozvoj cestovního ruchu a pro propagaci Česka v zahraničí udělat víc. Podle mluvčího Petra Dimuna jsou ale největším problémem peníze, kterých ani v příštích letech jeho resort víc nejspíš nedostane.


Pavel Baroš nasazuje na třetí gól české reprezentace,  foto: ČTK
Čeští fotbalisté nebudou chybět na evropském šampionátu, který příští rok hostí Portugalsko. Naši reprezenantni totiž porazili v kvalifikačním utkání silný celek Nizozemska 3:1 a zajistili si tak definitivní postup. Střelci českých gólů byli Jan Koller, Karel Poborský a Milan Baroš. Fanoušci z celé republiky oslavovali vítězství až do ranních hodin. Jen slova chvály měl na adresu svého týmu kapitán Pavel Nedvěd.

Nizozemský hráč Davids právě fauluje Pavla Poborského,  foto: ČTK
"Bylo vidět, že to strašně moc chceme, bojovali jsme až na doraz. Nebylo to vůbec lehké utkání a je třeba poděkovat hráčům, odvedli velký výkon."

Hospodářské noviny spočítaly, že lístky na kvalifikaci mezi Českem s Nizozemskem stály víc, než kolik diváci zaplatí napřesrok v Řecku na olympiádě. Novou taxu až 4 tisíce korun nastavili překupníci. Ceny před pražským "utkáním roku" tak udělaly z duelu jeden z nejdražších podniků v historii, upozorňují Hospodářské noviny.