Týden v ČR

Přehled nejdůležitějších události tohoto týdne v České republice.

Foto: Evropská komise
Výběr budoucího českého zástupce v Evropské komisi zřejmě nebude jednoduchý. Ani po úterním jednání se totiž lídři stran vládní koalice neshodli na jednotném kandidátovi na evropského komisaře. Lidovci a unionisté mají stále výhrady k nominaci bývalého ministra životního prostředí Miloše Kužvarta, kterého navrhuje sociální demokracie.

Premiér a šéf nejsilnější vládní strany Vladimír Špidla na nominaci Miloše Kužvarta i nadále trvá:

"Debatovali jsme velmi zevrubně i s ministrem zahraničních věcí o možnostech portfolií, která by komisař mohl zastávat, a já jsem zdůraznil, i právě se záměrem nominace pana kolegy Kužvarta, že zájem České republiky je životní prostředí či regionální rozvoj."

Předseda unionistů Petr Mareš vyjádřil po jednání naději, že se sociální demokraté nad svým kandidátem ještě zamyslí. Šéf lidovců Miroslav Kalousek potvrdil, že pro ně je nejvhodnější kandidátkou soudkyně Mezinárodního trestního tribunálu pro bývalou Jugoslávii Ivana Janů. Lidoveckému místopředsedovi Janu Kasalovi tato situace připomíná jednání před rokem ohledně kandidáta na prezidenta republiky:

"Připomíná mi proto, že nejsilnější strana vládní koalice, sociální demokracie, přichází s nejednotným názorem, nejednotným postupem a já se obávám, že ten výsledek nemusí být úplně dobrý, byť o tom v tuto chvíli nerozhoduje jako ve volbě prezidenta parlament, ale jenom vláda, kde má sociální demokracie většinu. Já bych si ale přál, aby náš evropský komisař tam šel se silným mandátem a tudíž by bylo možné třeba i podrobit Miloše Kužvarta, Ivanu Janů nebo i další kandidáty tajnému hlasování na společném zasedání poslaneckých klubů. To by mi přišlo docela korektní."

Premiér Vladimír Špidla je zatím klidný a o dalším postupu má jasno:

"Teď proběhnou jednání v Evropské unii. Některé věci si ještě musíme diplomaticky ověřit, abychom postupovali pro Českou republiku co nejúčelněji. Jestli se nepletu, tak termín pro nějaké rozhodování je 31. březen. Je tedy dost času na různé konzultace a úvahy."


Až do konce měsíce bude skupina inspektorů Evropské komise prověřovat v České republice plnění unijních hygienických a veterinárních směrnic. "Bude to rozhodující inspekce pro konečné hodnocení těsně před vstupem Česka do unie," řekl v této souvislosti mluvčí Státní veterinární správy Josef Duben.

Zpřísnění hygienických předpisů už výrazně pocítili výrobci masa a mléka. Pro nesplnění podmínek Státní veterinární správa uzavřela na pět set provozů, což potvrdil její šéf Josef Holejšovský:

"Číslo 505 jako absolutní je vysoké, ale jako relativní není vysoké. Odpovídá prostě skutečnosti, která na trhu je."

Kontroly se zaměřují především na provozy, které splnění přísnějších norem oznámily na poslední chvíli. Podle veterináře Valdemara Stiksy dopadli nejhůře zpracovatelé masa:

"Křížily se cesty zaměstnanců z nečisté části s čistou části a nebylo to stavebně možno vyřešit."

Evropská komise označila v listopadovém posudku stav našich potravinářských provozů za problém. Výsledky inspekce se dozvíme během února. Pokud by hodnocení nedopadlo dobře, hrozí nám omezení vývozu nebo uvalení sankcí.


Jiřina Bohdalova,  Foto: CTK
Známá česká herečka Jiřina Bohdalová sice u soudu vyhrála spor s ministerstvem vnitra kvůli své evidenci v seznamech spolupracovníků komunistické státní bezpečnosti, vymazána z ní ale nebude. Neexistuje totiž zákon, který by to umožnil.

Herečce začaly chodit po zveřejnění seznamů loni na jaře anonymní dopisy, neznámí lidé jí volali domů. Když si jeden z nevybíravých telefonátů vyslechl její vnuk, rozhodla se jít k soudu.

Jiřina Bohdalová se v evidenci StB ocitla v roce 1959, v době, kdy byl její otec na patnáct let ve vězení za protistátní činnost. Agenti po ní chtěli, aby jim donášela na kolegy herce Jana Wericha a Miroslava Horníčka. Herečka se tehdy prý označila za nespolehlivou pro takovou práci a agenti s ní souhlasili. Po schůzce podepsala prohlášení, že o ní nebude nikde mluvit. "Slib spolupráce s StB jsem ale nikdy nepodepsala," uvedla Bohdalová.

Soudkyně ve středu rozhodla, že evidence herečky v seznamech StB je neoprávněná. Uložit ministerstvu vnitra, aby Bohdalovou z evidence vymazala, však nemohla. Odvolala se na novelu zákona o zpřístupnění svazků StB. Ten ukládá vnitru, aby evidenci tajných spolupracovníků zveřejnilo, nehovoří ale o tom, co udělat s evidencemi neoprávněnými.

"Já sice jsem dokázala, že nejsem vrah, ale v materiálech budu mít, že jsem přece jenom vrah. Tak tomu nerozumím."

Advokát Bohdalové Josef Lžičař se chce odvolat a je připraven případ dotáhnout až k Ústavnímu soudu.

"Mně nesmírně vadí, že když se člověk domůže tohoto rozsudku, že byl neoprávněně evidován, že je i nadále veden v této evidenci ministerstva vnitra. Myslím si, že i když lustrační zákon nebyl ten ideální, zákon o zpřístupnění svazků StB pokládám za paskvil zejména v těch případech, kdy lidi se domůžou pravdy."

Kauza by se tak mohla stát precedentem.