Týden v ČR

Prezident Václav Klaus jmenoval Stanislava Grosse (vlevo) novým českým premiérem, foto: ČTK

Pravidelný přehled toho, co se tento týden v Česku událo, připravil tentokrát Josef Kubeczka.

Odcházející premiér Vladimír Špidla,  foto: ČTK
Česká republika má nového premiéra. Podle očekávání jím prezident Václav Klaus v pondělí na Pražském hradě jmenoval úřadujícího šéfa sociální demokracie Stanislava Grosse. Čtyřiatřicetiletý Gross se tak stává nejmladším předsedou vlády v zemích Evropské unie.

Před Stanislavem Grossem stál zásadní úkol - sestavit novou vládu, která by obstála při hlasování o důvěře v Poslanecké sněmovně. Gross se může opřít o těsnou většinu 101 hlasu.

"Mým cílem bude, aby z vlády vznikl skutečně dobře fungující tým, který bude schopen se doplňovat, který bude také schopen zastupitelnosti, a který bude schopen skutečně nejen identifikovat problémy, které víme, že před námi a před touto zemí jsou, ale bude je schopen také řešit."

Hned v úterý se koaliční devítka shodla na programových cílech budoucího kabinetu. Po jednání premiér Stanislav Gross oznámil, že staronová koalice bude podporovat ochranu našich národních zájmů v Evropské unii, bezpečnost země a také rodiny s dětmi. Vláda chce podle Grosse pečovat o urychlení hospodářského růstu, snížení nezaměstnanosti a kriminality včetně korupce.

"Další se týká zvýšení kvality života na venkově a ochrany životního prostředí. Poslední z těch hlavních témat, byť samozřejmě řada dalších bude pojmenována v programovém prohlášení vlády, se týká ozdravení veřejných financí s tím, že směřujeme k plnění kritérií, které umožní ve stanovených termínech vstoupit do evropské měnové unie."

Prezident Václav Klaus jmenoval Stanislava Grosse  (vlevo) novým českým premiérem,  foto: ČTK
Podle místopředsedkyně opozičních občanských demokratů Miroslavy Němcové jde sice o dobře znějící slova, ale bude záležet na tom, jak je tým Stanislava Grosse dokáže naplnit.

"Není tam žádná ambiciózní myšlenka, která by v sobě nesla nějaké riziko. Tím myslím například reformu zdravotnictví, reformu justice nebo reformu volebního systému. To jsou věci, které zapatovaly naši politiku. A nejen jí, ale i život v naši zemi. Jak se ukazuje, s tím tato vláda nechce nic dělat. V tom případě si myslím, že je to jenom taková hra na udržení svých pozic a na nic jiného."

Ve čtvrtek se pak strany vládní koalice dohodly na rozdělení ministerstev mezi jednotlivé strany. Předcházelo tomu noční jednání, na němž lidovci odmítli rezignovat na další vedení ministerstva zahraničí. Postoj lidovců zdůvodnil jejich předseda Miroslav Kalousek.

"V zásadě jsme byli konfrontováni s variantami, které by se daly tlumočit asi takto: my požadujeme změnu, ale přijatelná je pro nás jenom taková změna, kde bude vliv křesťanských demokratů slabší, než byl předtím. Vliv křesťanských demokratů, který by byl stejný nebo větší, pro nás není zajímavý. Ale v takovém případě já nejsem připraven hrát hru: Odvolávám, co jsem odvolal, a slibuji, co jsem slíbil. Řekl jsem, dobrá, my jsme poctivě hledali některé varianty. Nejsou-li pro vás přijatelné, my jsme tu změnu nepožadovali a my se vracíme zpět na svoji původní pozici. Nechceme nic víc, než to, co jsme měli. Zde to leží na stole jako poctivá nabídka ke spolupráci. Berte, nebo nechte ležet!"

Odpoledne sociální demokraté přistoupili na požadavky lidovců a unionisté ustoupili od ministerstva pro místní rozvoj. Místo něj dostanou resort obrany a spravedlnosti, zůstane jim informatika. Lidovcům zůstanou ministerstva, která měli ve vládě premiéra Vladimíra Špidly.


Vláda premiéra Vladimíra Špidly se ve středu sešla zřejmě naposled. Odcházející koaliční vláda jednomyslně schválila kandidaturu svého předsedy Vladimíra Špidly na funkci evropského komisaře. Zároveň zrušila své usnesení z letošního února, ve kterém na toto místo nominovala Pavla Teličku. Špidla ho nahradí v nové Evropské komisi, která začne pracovat od listopadu. V Bruselu bude působit do roku 2009.

Z průzkumu agentury STEM vyplývá, že Češi nechtějí, aby stávajícího evropského komisaře Pavla Teličku nahradil Vladimír Špidla. S rozhodnutím lídrů vládních stran, že odstupujícího premiéra navrhnou na post eurokomisaře, nesouhlasí 60,5 procenta lidí. Pavel Telička ke svému nahrazení Vladimírem Špidlou pro Radio Praha řekl:

"To jsou daná fakta, která už dále není třeba komentovat. Já jsem se k tomu vyjádřil. Ke stanovisku KDU-ČSL, které bylo už v době mého jmenování do roku 2009 s výhradami, negativní, se nyní připojila sociální demokracie a Unie svobody. Já nemohu než to vzít na vědomí. Očekávám schůzku s panem Grossem, kde budu oficiálně informován o tomto rozhodnutí a zároveň o důvodech, které k tomu vedly. Teprve potom budu moci přemýšlet, co dál, jak vyhodnotit situaci a případně se rozhodnout o tom, co budu dále dělat."


Sněžka
A na závěr ještě jedna zajímavost. Až do konce srpna mohou návštěvníci nejvyšších českých hor Krkonoš navštívit podzemní chodby pod Sněžkou. Z téměř sedmi kilometrů štol je přístupných asi 250 metrů. Zájemci si musí lístky s předstihem rezervovat v Informačním středisku Veselý výlet v Peci pod Sněžkou. Kapacita chodeb, které v minulosti sloužily pro těžbu nejrůznějších rud, je totiž omezená. Co vše je pod Sněžkou k vidění řekl jeskyňář Radko Tázler.

"Návštěvník vyfasuje takový plášť proti skapu vody, dostane přilbu a světýlko. Potom se vstoupí do takových větších dobývek, kde lidé absolvují takovou trasu, na níž je pohled do hloubky, pohled do velkých komor, které tam vznikly po vydobytí rudy."