Týden v ČR

Den veteránů, foto: ČTK

Vojáci slavili ve čtvrtek Den veteránů. Ve výroční den konce 1. světové války si vždy připomínají památku svých druhů, kteří ve válečných konfliktech obětovali své životy. Slavnostního shromáždění na pražském Vítkově se zúčastnili představitelé armády a váleční veteráni.

Vojáci slavili ve čtvrtek Den veteránů. Ve výroční den konce 1. světové války si vždy připomínají památku svých druhů, kteří ve válečných konfliktech obětovali své životy. Slavnostního shromáždění na pražském Vítkově se zúčastnili představitelé armády a váleční veteráni.

Den veteránů,  foto:ČTK
Československo bylo státem, který musel hájit svoji existenci vždy se zbraní v ruce, připomněl v projevu k vojákům i válečným veteránům ministr obrany Karel Kühnl. Výjimečnou roli podle něj hrály osobnostní kvality a odvaha.

"Den veteránů je velkou příležitostí uvědomit si pocit nesmírného vnitřního dluhu. Ten všichni máme k lidem, kteří kvůli vlastenectví, kvůli svobodě bojovali ve všech nebo v obou světových válkách."

Ve druhé světové válce bojoval jako československý letec také plukovník Jaroslav Hofrichter. Odešel bojovat proti Němcům do zahraničí v 19 letech a k přesvědčení, že pro vlast je třeba udělat všechno, dospěl podle svých slov díky výchově v masarykovském duchu. Na Vítkově jsme se ho zeptali, čím pro něj Den veteránů je?

"Vzpomínku na chlapce, co padli. Osmnácti- devatenácti- dvacetiletí, kteří měli život před sebou... Měli, jak se říká, smůlu, já jsem měl štěstí, podařilo se mi odlétat 680 operačních hodin. Maminka byla zavřená v koncentráku a říkala mi, že se tam každý den za mě modlila. Asi ty modlitby pomohly."


Sociální demokraté, komunisté a čtyři lidovci prosadili v Poslanecké sněmovně zákon, který zakazuje krajům převádět nemocnice na obchodní společnosti. Občanští demokraté toto rozhodnutí tvrdě kritizují, krajské hejtmany silně rozladilo. Zákaz převodu nemocnic je podle nich protiústavním zásahem do pravomocí krajů. Navíc se jim nelíbí, že tento návrh byl včleněn jednou větou do zákona o snižování hluku v životním prostředí.

Ministryně zdravotnictví Milada Emmerová připustila, že je to nestandardní. Má však obavu, že nemocnice by se pak mohly soustředit jen na lukrativní obory a dostupnost péče by tak byla ohrožena.

Ministryně zdravotnictví Milada Emmerová,  foto: ČTK
"Je potřeba, aby si každý uvědomil, že jestli se nevytvoří síť lůžkových zdravotnických zařízení, kde bude léčba dostupná, rovnocenná a kvalitní pro každého občana, tak prostě ta péče dostupná nebude."

Občanská demokratická strana doufá, že zákon zablokuje Senát nebo prezident. Kdyby jejich případné veto sněmovna přehlasovala, pak se obrátí na Ústavní soud, což potvrdil stínový ministr zdravotnictví za ODS Tomáš Julínek.

"Není to žádná zábrana privatizace, jak je to prezentováno. Je to matení pojmů a zároveň strašení lidí, protože to vyvolává dojem, že ČSSD zabraňuje nějakému šílenému procesu a asi opak bude pravdou. Privátní zařízení, na rozdíl od těch státních, nevyžadují od nás další peníze. Například fakultní nemocnice, které spravuje paní ministryně Emmerová, měly za minulý rok ztrátu 1,9 miliard a soukromé nemocnice byly plus 700 milionů všechny v České republice."

Prezident České lékařské komory David Rath nevylučuje, že některé nemocnice mohou i dobře prosperovat. Po pár měsících zkušeností se mu však zdá brzy jejich hospodaření hodnotit.

"Rozhodnutí sněmovny vnímáme jako pojistku nebo brzdu naprosto nesystémovou, ale potřebnou. Alespoň do doby několika měsíců, než by měl být přijat zákon o veřejných neziskových nemocnicích, který by tento problém měl jednou provždy na delší dobu systémově vyřešit."

V České republice je 198 nemocnic a pod kraje spadá 81, které převzaly od státu loni. Zhruba pětina z nich je už převedena na obchodní společnosti a další převody se plánují.


Přes 1100 brýlí posbíraly v loňském roce děti ze školy Salvator ve Valašském Meziříčí. Dioptrické i sluneční brýle teď slouží lidem s vadami zraku v jedné z nejchudších zemí světa - ve Středoafrické republice.

V církevní základní škole Salvator, do které ve Valašském Meziříčí chodí asi 150 dětí, probíhají charitativní akce pravidelně. Děti tu například sbírají ofrankované známky, z jejichž prodeje se pak v misiích nakupují potraviny pro chudé. Už dva roky tu také běží sbírka brýlí pro Afriku.

"Třídní učitel nám to vždy řekne a ten, kdo má doma nějaké brýle, které se už nepoužívají, tak je donese do školy,"

říká Jana Tvarůžková ze 4. třídy. S nápadem sbírat brýle a předávat je lidem v Středoafrické republice přišli kněží z pražského kláštera karmelitánů. Podle pátera Petra Šleicha patří Středoafrická republika se svými třemi a půl miliony obyvatel k dvacítce nejchudších zemí světa.

"Pro většinu tamních lidí brýle nejsou vůbec dostupné." Ve Valašském Meziříčí má sbírka pro Afriku velký ohlas. Letos děti přinesly na 150 brýlí. Podle učitelky Ludmily Černochové se sbírka neomezuje jen na školu Salvator.

"Brýle nosí děti i lidé k nám do školy a také na oční ambulanci ve zdejší nemocnici, kde jsou ty brýle odborně přeměřeny a zároveň označeny, takže v Africe je to už výhodnější, už to nemusejí dělat."

Sbírka brýlí zatím není časově omezená.