Týden v ČR

Foto: ČTK
0:00
/
0:00

Tento týden odešli z vlády dva ministři - ministr dopravy Pavel Dobeš a šéf obrany Alexandr Vondra. Do čela tohoto resortu míří předsedkyně nejmenší vládní strany LIDEM Karolína Peake. Nastínila svou představu řízení ministerstva.

Petr Nečas  (vlevo) a Alexandr Vondra,  foto: ČTK
Tento týden odešli z vlády dva ministři - ministr dopravy Pavel Dobeš a šéf obrany Alexandr Vondra. Do čela tohoto resortu míří předsedkyně nejmenší vládní strany LIDEM Karolína Peake. Nastínila svou představu řízení ministerstva.

"Ministr obrany Alexandr Vondra toto ministerstvo velmi slušně konsolidoval. Nastartoval tam některé procesy, na které stojí za to navázat, včetně například zrušení nákupů zbraní a veškerých akvizic přes prostředníky. Myslím, že je na místě jít v těchto věcech ještě dál a zcela jasně stanovit osobní odpovědnost za veškeré armádní akvizice, aby nedocházelo k tak problémovým nákupům, k jakým docházelo v minulosti."

Plánované přesuny ve vládě kritizuje opozice. Podle ČSSD i KSČM by příchod Peake na obranu byl výsledkem politického kupčení a ukázkou nekompetentnosti vlády. Sociální demokrat Milan Urban v této souvislosti uvedl:

"Na každém ministerstvu by měl být někdo, kdo má s tím ministerstvem nějakou zkušenost. Žádný podnik nemůže řídit ředitel, který by přišel třeba z lékárny. Tak to prostě nejde a myslím si, že tato nominace bude ke škodě této vládě i ke škodě ministerstva obrany. A nic dobrého nepřinese."


Foto: Archiv ČRo 7 - Radia Praha
Otravy metyalkoholem nekončí. Tento týden přijala benešovská nemocnice s těžkou otravou 61- letého muže. Hygienické stanice proto budou před Vánocemi prověřovat podezřelý alkohol. Služba bude pro lidi zdarma, firmy za ni ale zaplatí. Právě v předvánočním čase hrozí, že přibude nových otrav metanolem. Hygienici také plánují větší kontroly. Za tři měsíce od vypuknutí kauzy více než stovka lidí skončila v nemocnicích a stále přibývaly další oběti - dodává ministr zdravotnictví Leoš Heger:

"Je k tomu třeba přičíst myslím sedmnáct nebo osmnáct úmrtí, která byla bez hospitalizace. Ti lidé byli nalezeni někde venku. Dohromady bylo potvrzeno 37 úmrtí. Teď máme hospitalizované tři lidi."


Tradiční charitativní aukci hadrových panenek pořádalo české zastoupení Dětského fondu OSN. Panenky do dražby vyrobily přední české osobnosti, mimo jiné Eva Jiřičná, Robert Vano nebo Lucie Bílá. Veškerý výtěžek půjde na očkovací programy UNICEF.