Týden v ČR

Lenka Bradáčová, foto: ČTK
0:00
/
0:00

Pražské vrchní zastupitelství od začátku týdne vede Lenka Bradáčová. Ministr spravedlnosti Pavel Blažek z ODS tak vyhověl návrhu nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana. Ten ji měl navrhnout do čela Vrchního státního zastupitelství v Praze již před více než měsícem Blažkovu předchůdci Jiřímu Pospíšilovi z ODS.

Lenka Bradáčová,  foto: ČTK
Pražské vrchní zastupitelství od začátku týdne vede Lenka Bradáčová. Ministr spravedlnosti Pavel Blažek z ODS tak vyhověl návrhu nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana. Ten ji měl navrhnout do čela Vrchního státního zastupitelství v Praze již před více než měsícem Blažkovu předchůdci Jiřímu Pospíšilovi z ODS. Spekulovalo se o tom, že Pospíšilova ochota návrhu vyhovět vedla k jeho odvolání. Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman je spokojen, že jeho návrhu bylo vyhověno:

"Jsem přirozeně rád, že ministr spravedlnosti vyhověl mému návrhu, protože mám za to, že jsem představil velice kvalitní kandidátku na post vrchní státní zástupkyně v Praze. Jsem dokonce i rád, že se podařilo toto jmenování přes všechny peripetie, které to provázely, zejména mediální spekulace, odehrát poměrně rychle."

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek z ODS své rozhodnutí zdůvodnil tím, že nenašel vhodnějšího kandidáta:

"Všichni, kteří za mnou chodili, ať už to byli státní zástupci nebo kdokoliv jiný, nebyli schopni říct jedno jediné jméno, které by adekvátně dokázalo vyvážit jméno Lenky Bradáčové. Pokud nějaká jména zazněla, buďto to ti lidé vykonávat nechtěli a nebo už dělají jinou práci."

Pavel Zeman,  Pavel Blažek,  foto: ČTK
Lenka Bradáčová po svém jmenování uvedla, že zůstává dál zastánkyní plánu na zrušení vrchních státních zastupitelství jak v Praze, tak v Olomouci. Podle ní může být jejich úloha přeceňovaná.

"Je tu několik většinou mediálně známých kauz. Musím říci, že velmi závažné kauzy obdobného typu se zpracovávají i na krajských státních zastupitelstvích, nejsou natolik medializovány. Na druhou stranu to neznamená, že pokud by zanikla vrchní státní zastupitelství, že by tyto kauzy nebyly dále zpracovávány. Přemýšlí se tu o úřadu pro boj s korupcí a závažnou kriminalitou. Byly by posíleny kraje, je to koncepční řešení."

Dlouho odkládané rozhodnutí svého nástupce vítá exministr spravedlnosti Jiří Pospíšil z ODS. Také zástupci politických stran přijali jmenování Lenky Bradáčové vesměs kladně.


Na předsudky spojené se zaměstnáváním Romů cílí nová kampaň s názvem Romové pracují a chtějí pracovat. Součástí jsou například plakáty s nápisy jako Cikán mi vybílil byt - prostě nejlepší malíř. Projekt organizuje nezisková společnost IQ Roma Servis, chce tak upozornit na problémy, s nimiž se spousta slušných Romů potýká při hledání zaměstnání. Kampaň je vystavěna na paradoxech, vtipu i pragmatické pozitivní argumentaci šikovných Romů-jednotlivců. Jaký je cíl kampaně prozradila ředitelka IQ Roma Servisu Katarína Klamková:

"Je to bráno kolektivně, jako Rom = někdo, kdo nepracuje. Romové jsou ti, kteří jsou na sociálních dávkách a tím pádem jsou závislí na lidech, co platí daně. Chtěli jsme touto kampaní rozbít ten kolektivní předsudek. Je spousta jednotlivců Romů, kteří trpí tím, jak na ně společnost nahlíží. U Romů je spousta jednotlivců, lidí, kteří o práci zájem mají, do práce chodí, jsou v ní úspěšní a vytvořili velké hodnoty ve společnosti."

Součástí kampaně jsou i internetové stránky, kde budou příběhy Romů i jejich profesní život, dále blog a diskuse o tématu. V budoucnu by na webu také měla vzniknout jakási burza práce, kde by si zaměstnavatelé mohli vybrat prověřené pracovníky z řad Romů.


Foto: ČTK
Dostavba dálnice D8 přes České středohoří se znovu komplikuje. Krajský úřad totiž musí znovu posoudit výtky ekologů ke stavebnímu povolení, které už jednou zamítl. Nařídil mu to rozsudek Krajského soudu v Ústí nad Labem. Reálně tak hrozí, že se stavební práce na dálnici zastaví. Postup ekologů ostře kritizují lidé z přilehlých obcí, kterým léta jezdí pod okny desítky kamionů denně. Z dálnice D8, která vede přes České středohoří, zbývá dostavět posledních asi třináct kilometrů. Nové rozhodnutí by ekologové mohli opět napadnout. To by dostavbu dálnice mohlo znovu oddálit. Hejtmanka ústeckého kraje, sociální demokratka Jana Vaňhová doufá, že k tomu nedojde:

"Ta stavba je takřka před koncem, a chybí pouhé čtyři kilometry k dokončení, aby se propojily jednotlivé dostavěné úseky. Já si myslím, že je to nerozum a každý takový nerozum stojí český stát a českého poplatníka peníze."


Vavřinec Hradilek,  foto: ČTK
Teď zamíříme na olympiádu do Londýna.

Česká republika se konečně ve středu dočkala první olympijské medaile! Vodní slalomář Vavřinec Hradilek vybojoval stříbro. Ve finále soutěže kajakářů byl rychlejší pouze Ital Daniele Molmenti. Pro Českou republiku je to historicky první kajakářská olympijská medaile v mužské kategorii. Vavřinec Hradilek už v kvalifikační jízdě naznačil, že formu má skvělou. V závěru si dokonce dovolil něco, co by snad nikdo nečekal:

"Tím, že mám výhled na časy, na výsledkovou tabuli, jsem věděl, že čas byl docela dobrý, patřil by mezi nejlepší. Je hrozně těžké jet semifinále z první pozice, takže jsem chtěl trošku brzdit čas."

Hradilek se tak po titulu vicemistra světa z roku 2010 mohl radovat z další stříbrné medaile, kterou získal přesně dvacet let po triumfu kanoisty Lukáše Pollerta na olympiádě v Barceloně. Kajakářka Štěpánka Hilgertová skončila v závodě vodních slalomářek na olympijských hrách v Londýně těsně pod stupni vítězů. České medaile pak v pátek rozšířil Skifař Ondřej Synek. Stejně jako před čtyřmi lety v Pekingu získal stříbrnou medaili. Z vítězství se radoval pětinásobný světový šampion Mahé Drysdale z Nového Zélandu.