Týden v ČR

Foto: ČTK
0:00
/
0:00

Premiér Petr Nečas ve středu odvolal ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila z funkce.

Jiří Pospíšil a Petr Nečas,  foto: ČTK
Premiér Petr Nečas ve středu odvolal ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila z funkce. Požadoval prý pro svůj resort navýšení rozpočtu v době, kdy všichni ostatní členové vlády musí škrtat. Podle Nečase Pospíšil své ministerstvo manažersky nezvládl. V rozhovoru pro Český rozhlas upřesnil, co konkrétně mu vadilo.

"My jsme provedli poměrně bolestivé škrty pro všechny ministry, kteří je museli provést. Týkalo se to i resortu ministerstva spravedlnosti, kde šlo zhruba o půl miliardy korun, aby v podstatě pár dní poté byl přinesen požadavek na navýšení rozpočtu o jednu miliardu korun. Mimochodem v letošním roce to není požadavek, který by byl poslední. Do konce roku další požadavek ministerstva spravedlnosti dojde."

Odvolaný ministr Pospíšil řekl, že premiérovo rozhodnutí respektuje, ale nepovažuje žádost o peníze za relevantní důvod. Spekuluje se o tom, že jedním z motivů mohl být boj na státním zastupitelství. Pospíšil totiž chtěl vyhovět návrhu na jmenování Lenky Bradáčové do funkce vrchní státní zástupkyně v Praze. Stínový ministr spravedlnosti z ČSSD Jiří Dienstbier považuje načasování odvolání Pospíšila za rizikové v době, kdy justice prochází změnami. Zároveň si myslí, že premiér i prezident chtějí tímto krokem dokončení změn na státním zastupitelství zabránit.

"Ve skutečnosti jde o to, získat kontrolu nad vyšetřováním citlivých politických kauz, protože státní zastupitelství a policie díky změnám, které zejména na státním zastupitelství probíhají, začali být schopni odhalovat a stíhat i politicky navázané trestné činy."


Vlasta Parkanová,  foto: ČTK
Mandátový a imunitní výbor zatím nerozhodl, jestli kvůli kauze letadel CASA doporučí sněmovně vydat k trestnímu stíhání Vlastu Parkanovou z TOP 09. Některá tvrzení policie v žádosti o vydání Vlasty Parkanové kvůli nákupu letounů CASA jsou podle ex-ministryně lživá. Místopředsedkyně sněmovny za TOP 09 Parkanová to řekla pro Český rozhlas. Parkanová tvrdí, že nejenže neměla povinnost cenu letounů ověřit znaleckým posudkem, ale že takový posudek ani vypracovat nelze.

"Právě proto, že jde o specifický vojenský materiál, jehož jednotlivé komponenty podléhají utajení. Pokud expertní posudek nelze zpracovat, pak nelze ani brát vážně policejní posudek, který není založen na reálných faktech. Informace o vojenské konfiguraci letounů v jednotlivých zemích nemohli mít zpracovatelé toho policejního posudku k dispozici. To jsou posudky tajné."


Prezidentskou kandidaturu bývalého premiéra Miloše Zemana podpořilo přes 50 tisíc lidí. Zeman se tak stal prvním kandidátem, který už má potřebné podpisy. Jeho Strana práv občanů - Zemanovci mu je stihla za zhruba dva měsíce opatřit a další prý přibývají. Miloš Zeman také potvrdil, že se definitivně rozhodl boje o prezidentský úřad účastnit:

"Protože příliš dlouhé váhání znevýhodňuje jakéhokoliv kandidáta, rozhodl jsem se dnešním dnem, že z rukou občanů, kteří tuto petici buď podepsali, nebo v budoucnosti podepíší, přijmu kandidaturu na prezidenta České republiky."

Na prezidenta chce kandidovat i senátor Přemysl Sobotka, který zvítězil v primárkách ODS. Dalšími kandidáty jsou například statistik Jan Fischer, místopředseda sociálních demokratů Jiří Dienstbier nebo ministr Karel Schwarzenberg. Pro svou prezidentskou kandidaturu začíná sbírat podpisy i ekonom Vladimír Dlouhý.


Jan Stráský,  foto: ČTK
Jan Stráský skončil ve funkci ředitele šumavského národního parku. Stráský místo šéfa opustil k 30. červnu, v čele parku stál od loňského února. Když jej ministr Tomáš Chalupa jmenoval do funkce, uvedl, že Stráský by měl stát v čele parku rok až 18 měsíců. Jeho posledním sporným rozhodnutím bylo znovu kácet stromy napadené kůrovcem v přísně chráněné lokalitě Na Ztraceném. Ve funkci Jana Stráského vystřídá dosavadní náměstek Jiří Mánek. Ten vnímá několik hlavních úkolů a priorit:

"Dokončit práci na připravovaném plánu péče tak, abychom ho ministerstvu životního prostředí mohli předat na konci tohoto roku. Budu velmi rád, pokud v nejbližších měsících budu moci vpravit do života připravovaný nový zákon o Národním parku Šumava. Budu nadále pokračovat v tom směru, který jsme si s panem ředitelem Stráským vytyčili."


Foto: ČTK
Oběti komunistického režimu uctili lidé na několika akcích. Na Vyšehradském hřbitově v Praze vzpomínali na političku Miladu Horákovou, připomněli si i násilnou likvidaci řeholních řádů. Na hřbitově v Ďáblicích se pak sešli představitelé státu i církve a zástupci organizací sdružující politické vězně z komunistické totality. Právě na tomto místě se totiž nachází hromadné hroby mnoha set popravených nebo umučených odpůrců komunistického režimu, říká předseda Sdružení bývalých politických vězňů Ladislav Bergman.

"Komunisté popravili nejmladšího politického vězně, tomu bylo 22 a nejstaršího důchodce, tomu bylo 73 let. V Ďáblicích je takové čestné pohřebiště. Mimo to je tam ještě pohřebiště dětí, které se narodily za doby, kdy matky byly ve vězení.Estébáci neměli zájem na těch dětech, tak děti jsou tam pohřbené. Dodnes ale nevíme, kolik přesně je těch dětí."


První silnice by v Česku mohla vzniknout ze soukromých peněz. Vláda projednala pilotní PPP projekt stavby dálnice D3, která má spojovat Prahu s Rakouskem. Soukromé prostředky umožní pokračovat ve výstavbě i v době, kdy na ni stát nemá peníze - říká ministr dopravy Pavel Dobeš:

"Jedná se o úsek Bošilec-Borek. Je to navazující úsek na komunikaci D3 po České Budějovice. Vláda i ministerstvo dopravy deklarovalo, že má zájem o akceleraci výstavby komunikace D3. To se v tuto chvíli daří. V roce 2013 mají být otevřeny dva úseky. V tomto roce se soutěží následující dva úseky, které na to navazují."

Podle šéfa Ředitelství silnic a dálnic Davida Čermáka ale podobné projekty problémy české dálniční sítě zásadně nevyřeší.


Foto: ČTK
Karlovy vary budou žít filmem. Začíná už 47. ročník Mezinárodního filmového festivalu. Českou republiku bude reprezentovat v hlavní soutěži Polski film Marka Najbrta. Festivalové centrum, hotel Thermal, láká návštěvníky i na digitalizované sály, pokračuje výkonný ředitel přehlídky Kryštof Mucha.

"Vedle velkého sálu, který je dlouhodobě ve vynikající kondici, přibylo 3D kino z malého sálu a zbylé A,B,C jsou všechny digitalizovány."