Týden v ČR

David Rath, foto: ČTK
0:00
/
0:00

Sněmovna na svém úterním zasedání vydala poslance sociální demokracie a bývalého středočeského hejtmana Davida Ratha trestnímu stíhání. Je obviněn z přijetí úplatku ve výši sedmi milionů korun v souvislosti s rekonstrukcí buštěhradského zámku.

David Rath,  foto: ČTK
Sněmovna na svém úterním zasedání vydala poslance sociální demokracie a bývalého středočeského hejtmana Davida Ratha trestnímu stíhání. Je obviněn z přijetí úplatku ve výši sedmi milionů korun v souvislosti s rekonstrukcí buštěhradského zámku. Za to mu hrozí až dvanáct let vězení. Na jednání do sněmovny převezla Davida Ratha vězeňská eskorta z vazební věznice v Litoměřicích, ozbrojení policisté byli s poslancem i v jednacím sále. Stalo se tak poprvé v historii České republiky. David Rath před své kolegy předstoupil s téměř hodinovým projevem. Řekl, že jeho kauza vznikla na politickou objednávku. Odsoudil policii, která ho víc než půl roku sledovala a odposlouchávala. Její postup podle něj připomíná praktiky někdejší státní bezpečnosti:

"Nasazují se masivní odposlechy nejenom telefonátů a mailů, ale dávají se do kanceláří, dávají se do soukromých prostor, do ložnic, do obýváků, do pracoven, do kuchyní. S největší pravděpodobností jsem byl sledován půl roku i já jako poslanec, s kým se stýkám, kteří voliči ke mně chodí, co s nimi řeším."

David Rath kritizoval jmenovitě ministra vnitra Jana Kubiceho a také severočeskou státní zástupkyni Lenku Bradáčovou a rovněž podmínky vazby v Česku. Popřel také, že by vzal jakýkoliv úplatek. Při opravě buštěhradského zámku podle něj prý nemohla uniknout ani koruna:

Jan Kubice,  foto: Vláda ČR
"Vzal David Rath úplatek? Já tvrdím, že nevzal! Když se podíváte do spisů, které máme k dispozici jako torzo spisu, tak i v tomto nekompletním torzu spisu najdete peníze na volby, financování voleb."

David Rath se pozastavil se nad tím, že bývalý policista Gregor podal trestní oznámení přímo u Igora Stříže, 1. náměstka nejvyššího státního zástupce, tedy přímo u vysoce postaveného člověka. Sněmovna Ratha však téměř jednomyslně vydala. Šéf poslanců TOP 09 a Starostů Petr Gazdík vyzývá ČSSD, aby rozkryla financování své strany. Podle něj z vystoupení Davida Ratha ve sněmovně plyne podezření, že ČSSD je financována korupčně. Možnost, že by šlo o peníze na volby, ale kategoricky odmítá šéf sociálních demokratů Bohuslav Sobotka:

"Já si myslím, že vzhledem k tomu, že účastníci té aféry byli celou dobu sledováni, tak v případě, že by měla policie jakékoliv pochybnosti nebo indicie, tak se mohla na sociální demokracii obrátit. Na nás se v této souvislosti nikdo neobrátil a nebyli jsme předmětem žádných dotazů ani policie, ani státního zastupitelství. Kauza Davida Ratha žádným způsobem s financováním sociální demokracie nesouvisí."


Foto: Evropská komise
Ve stínu kauzy Davida Ratha sněmovna schválila několik vládních návrhů. Poslanci schválili vznik nového záchranného fondu eurozóny, konec monopolu České pošty na dopisy a pohledy nebo potvrdili zákaz pobytu za vybrané přestupky. Úřady by mohly uložit za vybrané opakované přestupky až tříměsíční zákaz pobytu například za prostituci, konzumaci alkoholu nebo žebrání v místech, kde to zakazují obecní vyhlášky. Sankce by se nesměla vztahovat na místo nebo obvod, v němž má pachatel trvalý pobyt. Podle kritiků je předloha protiústavní. Toto rozhodnutí vadí i veřejnému ochránci práv Pavlu Varvařovskému. Poslanci zákon přijali přes jeho nesouhlas i veto Senátu. Varvařovský není spokojen s tím, jak zákonodárci nakládají s jeho doporučeními k úpravě zákonů.

"Pokud by ten trend v oslyšení a nikoliv vyslyšení mých doporučení měl pokračovat, budete si muset na konci roku najít nějakého jiného veřejného ochránce práv."


Kancelář ombudsmana udělala také průzkum, který ukázal, že počet romských dětí v českých speciálních školách je vyšší, než zastoupení romské menšiny v populaci. Ve speciálních školách by přitom měly být pouze děti se zdravotním postižením. Veřejný ochránce práv to považuje za nepřímou diskriminaci a navrhne ministerstvu školství nápravná opatření. Jak uvedl Pavel Varvařovský, ve speciálních školách skončilo podle průzkumu až 35 procent Romů:

"Je absurdní, že by toto etnikum disponovalo už od začátku dětmi s lehkým mentálním postižením, to znamená, že to zařazování se neděje způsobem, kterým se díti má. To znamená, že jsou tam zařazovány děti, které tam nepatří a tím už na začátku své životní dráhy získávají jistý handicap, protože bez kvalitního vzdělání je pozdější uplatnění na trhu práce jen hypotetické."

Do výzkumu pracovníci kanceláře ombudsmana vybrali 67 škol. V čase návštěvy výzkumníků bylo ve školách přítomno 2801 žáků a 908 z nich bylo romského původu. Podle odhadů třídních učitelů je procento ještě vyšší.


Karel Schwarzenberg a Ája Vrzáňová - Steindler
Ocenění Gratias Agit letos převzalo dalších 12 osobností, převážně českých krajanů. Česká diplomatice tak chce lidem z různých koutů světa poděkovat za šíření dobrého jména České republiky. Tradičně se předává v sídle ministerstva zahraničí, v Černínském paláci. Pro mnohé to bylo velké překvapení, jako například pro Sylvu Berkovou de Arreedondo. Právě díky ní mají Češi v argentinské provincii Misiones svůj dům. Další z oceněných Ája Vrzáňová - Steindler, slavná krasobruslařka a mistryně světa je dnes předsedkyní Mezinárodního koordinačního výboru zahraničních Čechů, který pořádá krajanská setkání, konference a výstavy.

"Opravdu jsem se snažila celý život reprezentovat Československo a pak Čechy, jak jsem mohla nejlépe, protože mě to taťka a maminka nařídili a tak jsem dělala, co jsem mohla. Hned od začátku, když jsem profesionálně bruslila v Ice Follies, tak v každém městě, kde bylo hodně Čechů, jsem měla český večer s Ájou Vrzáňovou."

Ocenění převzal například také předseda mnichovské pobočky československé společnosti pro vědy a umění Ladislav Pavlík. Právě on vydává a rediguje čtyřleté Almanachy, které jsou jedinečným dokumentem historie Československé společnosti pro vědy a umění. Ocenění převzal také Anna Janků žije v Egyptě 43 let a je předsedkyně Sdružení českých žen v Káhiře nebo známá architekta Eva Jiřičná již 30 let vede v Londýně vlastní architektonické studio.