Týden v ČR

David Rath
0:00
/
0:00

Jednoho z čelných politiků ČSSD, středočeského hejtmana a poslance Davida Ratha, zatkla v pondělí v noci policie. U sebe měl 7 milionů korun. Za ukončení projektu IZIP hrozí podle této firmy Česku velká mezinárodní ostuda. Ministr školství Petr Fiala se omluvil maturantům za příliš těžký test z matematiky. Po několikaleté přestávce zazpívala ve středu na festivalu Pražské jaro světově proslulá mezzosopranistka Magdalena Kožená. Petr Čech byl v pondělí posedmé v kariéře vyhlášen nejlepším českým fotbalistou uplynulé sezóny.

David Rath
Jednoho z čelných politiků ČSSD, středočeského hejtmana a poslance Davida Ratha, zatkla v pondělí v noci policie. U sebe měl 7 milionů korun. Spolu s ním zadržela dalších osm lidí, podezírá je z poškozování zájmů Evropské unie, podplácení či přijetí úplatku a sjednávání výhody při zadání veřejné zakázky. Někteří zatčení jsou ze stavebních firem nebo ze středočeských nemocnic, kam evropské peníze v minulosti mířily. V úterý byli všichni obviněni, ve středu soudce na Davida Ratha uvalil vazbu. Kriminalisté odposlouchávali spolupracovníky Ratha už od podzimu. Potvrdila to státní zástupkyně Lenka Bradáčová:

"Já mohu říci, že se jedná o trestní kauzu, která je pod dozorem Krajského státního zastupitelství v Ústí nad Labem. Prověřovací činnosti Útvaru pro odhalování korupce a finanční kriminality trvají cca půl roku a musím říci, že tuto kauzu provází výborná práce tohoto útvaru, respektive jednotlivých policistů."

Foto: ČTK
Poslance nelze trestně stíhat bez souhlasu Sněmovny. K tomu policisté získali souhlas její šéfky Miroslavy Němcové:

"Podle informací, které mi k rozhodnutí byly předloženy, byl poslanec David Rath zatčen bezprostředně po spáchání trestného činu, čímž je vyhověno právě ustanovením jak ústavy, tak jednacího řádu k tomu, aby mohl být se souhlasem předsedkyně sněmovny zadržen a předán soudu."

V případě odsouzení hrozí Davidu Rathovi až dvanáct let vězení. Podle vedení ČSSD by měl pozastavit členství ve straně a odstoupit i ze všech funkcí včetně hejtmana. Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka k tomu ve středu řekl:

Litoměřická vazební věznice,  foto: ČTK
"Já bych uvítal, kdyby se otázkou nového lídra zabývalo nejprve vedení středočeské krajské organizace. Předpokládám, že navrhnou vedení strany jméno nového středočeského hejtmana a tím pádem i lídra pro volby v kraji. Pokládal bych za užitečné, kdyby nový hejtman, na kterém se Středočeši dohodnou a který získá podporu většiny ve středočeském zastupitelstvu, rovněž vedl i naši kandidátku pro krajské volby."

Těchto funkcí se David Rath vzdal sám, ponechal si ale mandát poslance.

Evropská komise podle svého mluvčího případ bedlivě sleduje a bude od českých úřadů chtít další informace.


Za ukončení projektu IZIP hrozí podle této firmy Česku velká mezinárodní ostuda. Zdravotní knížky jsou prý součástí evropského projektu EPSOS, v němž přes 20 zemí koordinuje své systémy elektronického zdravotnictví. Podle správní rady Všeobecné zdravotní pojišťovny však chce IZIP těmito tvrzeními ovlivnit politiky i radu v rozhodování. Také podle ministerstva zdravotnictví žádná ostuda České republice kvůli ukončení IZIPu nehrozí. Úřad chce elektronické knížky IZIP nahradit zavedením celonárodního systému pro vstupování do zdravotní dokumentace pacientů. Měl by sloužit všem pacientům, nejen pojištěncům VZP. Od kritizovaného IZIPu by se měl zásadně lišit také v tom, že nepůjde o ukládání informací na jedno místo, řekl v úterý náměstek ministra zdravotnictví Petr Nosek:

"Naše myšlenka je o tom, že stávající informace zůstanou u poskytovatelů a měla by existovat nadstavba, která umožní poskytovateli zjistit, že pacient se pohyboval v tom a v tom zařízení v té a té době. A bude si moci vyžádat například výsledky vyšetření, tak aby nebylo poskytováno ještě jednou."

Nový systém by mohl fungovat od roku 2014.


Ministr školství Petr Fiala se omluvil maturantům za příliš těžký test z matematiky. Pouhých pět maturantů totiž získalo z těžší verze matematiky plný počet bodů, 16 procent propadlo. Po kritice studentů, učitelů i ředitelů škol ministerstvo školství přiznalo, že na písemku měli studenti málo času. Úřad proto v pondělí hodnocení zkoušky zmírnil, sdělil ředitel centra pro přípravu maturit Pavel Zelený:

"Neúspěšnost před harmonizací byla 16,8 procenta, nyní je to 2,8 procenta. Před harmonizací by jedničkářů bylo zhruba 6 procent, nyní je to 11,2 procenta."

Předseda Asociace ředitelů gymnázií Jiří Kuhn krok úřadu uvítal, i tak mu ale tříprocentní neúspěšnost přijde velká:

"Po vyšší úrovni matematiky sahají zejména žáci, kteří na gymnáziích prospívají na jedničky, na dvojky, mají matematické semináře. Vyšší úroveň by už neměla žákům dělat problémy ve smyslu, že by z ní neprospěli. Myslím si, že i tři procenta jsou překvapivá, ale asi už se s tím nedá nic dělat."


Magdalena Kožená  (vlevo) a klavíristka Mitsuko Uchida,  foto: ČTK
Po několikaleté přestávce zazpívala ve středu na festivalu Pražské jaro světově proslulá mezzosopranistka Magdalena Kožená. Na koncertě v Rudolfinu pěvkyni netradičně doprovodila skvělá japonská klavíristka Mitsuko Uchida. Dramaturg přehlídky Antonín Matzner k tomu před vystoupením řekl:

"Sama Magdalena ji považuje za jednu z nejlepších klavírních doprovázeček na světě. Zazní například slavný cyklus Gustava Mahlera Písně na Rückerta a budou tam i Bilitiny písně Clauda Debussyho, což je jeden z autorů, kterého Magda zpívá nejraději a přitom se na našich pódiích objevuje opravdu jen zřídkakdy."


Petr Čech byl v pondělí posedmé v kariéře vyhlášen nejlepším českým fotbalistou uplynulé sezóny. Gólman Chelsea tak vytvořil nový rekord ankety Zlatý míč, o který se dosud dělil s Pavlem Nedvědem. A to je pro Petra Čecha velké ocenění:

"Překonal jsem legendu českého fotbalu v počtu Zlatých míčů, což mě samozřejmě těší. Je to úspěch, Pavel Nedvěd má Zlatý míč pro nejlepšího fotbalistu Evropy, takže to je samozřejmě obrovská vizitka. Těší mě, že jsem ho dokázal překonat, i když Zlatý míč není samozřejmě všechno, ale já si toho vždycky vážím."

Za Petrem Čechem skončil v anketě Zlatý míč druhý Tomáš Rosický a třetí Petr Jiráček.