Týden v ČR

Foto: ČTK
0:00
/
0:00

Od začátku týdne Česko provázejí otřesy na politické scéně. Vládní krize začala v úterý večer, kdy ministři nejmenší vládní strany Věci veřejné oznámili demisi. Zdůvodnili ji skandály, které provázejí vládnutí koalice.

Petr Nečas  (vlevo) a Miroslav Kalousek,  foto: ČTK
Od začátku týdne Česko provázejí otřesy na politické scéně. Vládní krize začala v úterý večer, kdy ministři nejmenší vládní strany Věci veřejné oznámili demisi. Zdůvodnili ji skandály, které provázejí vládnutí koalice. Ve středu ráno po kritice koaličních ministrů i premiéra ale strana oznámila, že jejich ministři demise nepředají. Vicepremiéra Karolína Peake a ministr dopravy Pavel Dobeš se dokonce osobně vzepřeli vedení strany. Demisi nepodali, protože podle ústavy ji lze předat pouze premiérovi. O krizi poté jednaly všechny vládní strany.

Petr Nečas po jednání čtvrtečního grémia ODS uvedl, že dal politikům všem tří stran čas přes Velikonoce promyslet, jak najít východisko z krize. Sejde se nimi 10. dubna. V případě dohody schválí kroky, potřebné pro přípravu rozpočtů včetně zrušení 3 ministerstev, jak žádaly Věci veřejné:

"V případě nedosažení dohody v úterý 10. dubna či neschválení kroků nezbytných pro přípravu státního rozpočtu na roky 2013 a 2014 s vládou ČR Občanská demokratická strana navrhne a podpoří urychlené konání předčasných voleb, nejlépe v termínu 22. a 23. června letošního roku."

Bohuslav Sobotka
Opoziční ČSSD by považovala za nejlepší řešení současné předčasné volby. Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka už dostal od grémia strany mandát o předčasných volbách jednat s ODS, TOP 09 a KSČM. Pokud by se volby v polovině roku konaly, dalo by se totiž podle Sobotky ještě stihnout řadu věcí napravit.

"Pokud by se volby uskutečnily v polovině roku, je možné připravit spravedlivější rozpočet, je možné zrušit tzv. druhý pilíř v rámci důchodové reformy, bylo by možné zabránit sjednocení DPH na 17,5 procentech, bylo by možné zabránit realizaci církevních restitucí. Bylo by možné zavést celou řadu aktivních opatření, která by umožnila spravedlivěji rozložit náklady reforem na jednotlivé sociální skupiny."

K situaci ve vládě se vyjádřil také prezident Václav Klaus. Podle něj by strany měly pokračovat v jednání o cestě z vládní krize. Přechodná řešení, jako je například úřednická vláda, prezident odmítá.

"Když ne nalezení dohody, tak pak předčasné volby, ale ne kdoví kdy, předčasné volby hned, co nejdříve a do léta. Mohu říci, že pokud by se na tom politická scéna domluvila, tak já ani o minutu to neprodloužím."


Angela Merkelová,  foto: ČTK
Německo-české vztahy jsou na výborné úrovni. V Praze se na tom shodli premiér Petr Nečas a německá kancléřka Angela Merkelová. Jednali spolu i o sporných otázkách jaderné energetiky, a také o fiskálním paktu, ke kterému se Česko nepřipojilo. Stranou nezůstaly ani ekonomické problémy eurozóny. Postoj k dluhové krizi prý mají obě země stejný.

"Dlouhodobým řešením rozpočtových problémů je důraz na konkurenceschopnost našich ekonomik, to znamená dokončení vnitřního trhu a povzbuzení konkurenceschopnosti evropských ekonomik."

Premiér Nečas také slíbil transparentnost při výstavbě jaderných reaktorů v České republice. Zopakoval, že Česko je připraveno otevřeně o dostavbě jaderné elektrárny Temelín diskutovat s německou veřejností.


Čeští pravicoví extremisté zvažovali podle policie protistátní útoky. Informoval o tom Útvar pro odhalování organizovaného zločinu. Zátah proti radikálům podnikl na konci března. Jak potvrdil mluvčí útvaru Pavel Hanták, policie už obvinila devět lidí. Podle Hantáka někteří z nich připravovali akce proti představitelům státu.

"Samozřejmě nemůžeme a ani nebudeme k tomuto materiálu nějak konkrétnější. Dá se ale říci, že pokud by takováto myšlenka byla uskutečněna a cíle či osoby byly napadeny, pak by skutečně mohlo hrozit ohrožení fungování celého státu."


Budova BIS
České tajné služby by měly podléhat větší kontrole. Sociální demokraté to chtějí prosadit v reakci na zveřejněné odposlechy v kauze odposlechů bývalého pražského primátora Pavla Béma s lobbistou Romanem Janouškem. Pět let staré odposlechy ukazují Janouškův vliv na tehdejší dění na pražském magistrátu. Zatím není zřejmé, odkud nahrávky unikly. BIS nepotvrdila, ale ani nevyvrátila, že to bylo od nich. Tajné služby by podle šéfa ČSSD Bohuslava Sobotky měla kontrolovat jednak parlamentní komise, jednak Rada pro zpravodajské služby volená sněmovnou, Senátem a vládou. Ta by mohla mimo jiné nahlížet do rozpracovaných svazků

"Tato speciální rada by měla pravomoc kontrolovat zákonnost postupu tajných služeb, měla by mít pravomoc vstupovat do aktuálních svazků tajných služeb a současně by tato rada měla mít pravomoc zjišťovat na straně vládních orgánů, jakým způsobem se nakládá s těmi výsledky práce tajných služeb."


Michal Ajvaz,  foto: ČTK
Novela Lucemburská zahrada Michala Ajvaze získala hlavní cenu v soutěži Magnesia litera a stala se Knihou roku. Výroční knižní ceny 11. ročníku se udělovaly na Nové scéně Národního divadla v Praze. V kategorii próza získal Literu Marek Šindelka za soubor povídek Zůstaňte s námi. Zabývá se v nich odvrácenou stranou mezilidských vztahů a mezními situacemi, které hrdiny konfrontují s jejich životními stereotypy:

"Obecně mne zajímá, jakým způsobem nás deformuje čím dál tím civilizovanější prostředí, ve kterém žijeme. Jakým způsobem na nás tlačí kultura, společnost a civilizace, jak křiví nebo deformuje naše přirozené věci, jak se mění jazyk, jak se mění vztahy. Jakým tlakům podléhají a co to způsobuje v konkrétních lidských životech."